Ontdek onze verhalen

Chardonnay? Nee, geef mij maar een Bourgogne

De herkenning van wijn is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. In elk geval in de supermarkt en bij de slijter. Je weet niet beter of daar is wijn ingedeeld op smaak. Zoals easy drinkable, fris en fruitig, soepel, krachtig en vol. De herkomst van een wijn is daarmee naar de tweede plaats geschoven. En sterker nog, of erger voor wie er wat van vindt, het is dus tegenwoordig de druif (=smaak) die bepalend is. Land en regio zijn daarmee ondergeschikt. Een serieuze uitdaging voor de klassieke wijnlanden, die in het verleden met stevige promotiebudgetten volop hun regio’s met AOC’s promootten. De enige klassieke regio die in dit opzicht z’n tijd dus ver vooruit was, is de Alsace : van oudsher ingedeeld op druivenras en als zodanig herkenbaar op smaak. Daarentegen volgt de wijnkaart in het restaurant over het algemeen nog steeds de klassieke land/regio indeling.

Dit verschil in aanvliegroutes van de wijn kan tot interessante dilemma’s leiden, zowel voor de sommelier als voor de gast.

Als je namelijk weet bij welke druiven je smaakvoorkeur ligt, dan kom je, afgezien nog van de prijs, niet zo snel in de verleiding om een Bourgogne te bestellen. Want waar die wijn naar smaakt….

Maar de andere kant is er ook. Stel je gasten willen graag wit drinken en je vraagt waar hun voorkeur naar uitgaat, naar sauvignon of chardonnay. En je krijgt het antwoord : “ik hou niet van chardonnay, geef mij maar een Bourgogne”. Wat zeg je dan? Wetende dat Bourgogne van chardonnay gemaakt wordt… of zeg je niets. Of geef je de gast na afloop als hij de wijn geweldig vindt, een verrassend wijnweetje mee.

Let’s go chardo… ?

In de jaren 80 en 90 werd chardonnay vaak geassocieerd met een boterige, zeer volle en vanille-rijke smaak. Chardonnay werd in die tijd veel gemaakt en gekopieerd en niet iedereen nam het zo nauw met de kwaliteit. Massaproductie van eenvoudige, met houtsnippers in theezakken zwaar op smaak gebrachte chardonnay schaadde toen de naam van de druif. Van die supervolle, vette chardonnay’s uit Californie, moest men lange tijd niets hebben. In die periode kwam ook ‘Anything But Chardonnay’ tot leven. Voor veel mensen gold toen: wat je me ook inschenkt is prima, als het maar géén chardonnay is.

Geen terechte conclusie als je weet dat de mooiste witte Bourgognes van chardonnay gemaakt zijn. Bourgogne, dé bakermat van de chardonnay.

De druif mag dan een roemruchtig verleden hebben, chardonnay is een van de meest gedronken witte wijnen wereldwijd. Wijnen van deze druif worden tegenwoordig gemaakt in verschillende stijlen en zijn van verschillende kwaliteiten. Afhankelijk van klimaat, de hoogteligging van de wijngaarden, gebruik van hout of juist niet, en niet in de laatste plaats de vaardigheden en de stijl van de wijnmaker. Van een strak droge Petit Chablis tot een volle hout gelagerde, vette krachtpatser uit Californië, en alles wat er tussenin zit.

Chardonnay, een interessante druif met vele gezichten.