Ontdek onze verhalen

Kerst Wijnen

Kerst Wijnen
Merry & bright, pour a glass… red or white!

Een kerstfeest zonder wijnstress. Dat moet lukken dit jaar, want samen met Clara Speet, Portfolio Manager bij Cordier Benelux hebben we de allerlekkerste, maar vooral ook échte kerstwijnen op een rijtje gezet. Wat een leuke twist voor dit jaar is: laat de wijn inspiratie zijn voor het kerstmenu. Draai het eens om! Bij de vijf kerstwijnen van 2021 vind je ook een heerlijke wijnspijs optie. Een diner ‘To Go’, lunch kerstbox, gekkenhuis in de winkel met kerst, maak er in ieder geval een spetterend einde van!

Nummer één in de kerstwijnen lijst: Castelnau Brut Reserve. Zet het feest direct goed in en begin met een bubbel. Deze Champagne heeft diepgang, een elegante aanzet, een mondvullende rollercoaster met een afdronk die maar door blijft gaan tot in de vroege uurtjes. Deze Champagne zet je op tafel als aperitief, maar is ook een goede combinatie bij een amuse als coquilles met wakame en geroosterde hazelnoten. Make it pop!

Een prachtige opvolger is de Balthazar FRY Riesling. Droog, licht mineralig. Een klassieker uit de Elzas die ook best wel met een gerecht uit deze streek gecombineerd mag worden. De wijn geeft aroma’s van citroen en witte bloemen. Perfect bij de Elzasser Flammkuchen met spek en zuurkool. Zo moeilijk hoeft het dit jaar niet te zijn. Let’s say: everything happens for a Riesling!

We stappen even uit onze kerstige comfortzone en zetten een echte knaller op tafel. Deze witte Gran Lurton uit Argentinië is een frisse plezierige verrassing voor iedereen. Een unieke blend van Tokaij, Viognier, Chardonnay en Sauvignon Blanc die zorgt voor aroma's van limoen, kruiden, tonen van vanille en hazelnoten. Omlijst door een zweempje hout geeft deze wijn van zelf aan wat ze wilt eten. Gevuld artisjok uit de oven met knoflook mayonaise.

Een Grenache Gris, van nature een fruitig (abrikozen), fris en krachtig druivensoort waar je U tegen zegt. Houd dit gevoel maar vast bij de biodynamische Brama van Chateau Maris. Pittig, zuiver en niet te zwaar. Een fris bouquet met impressies van tropisch fruit, kamperfoelie, citroenschil en amandelen. Jancis Robinson (MW) schreef over deze wijn: This thrillingly complex wine...so much more interesting than the average white burgundy. Zin in? De gevulde kerstkalkoen ook.

Over naar rood. Een fles die echt niet mag ontbreken op de kerstafel is een klassieke Tempranillo uit Spanje. De Cruz del Castillo Rioja Tinto Reserva is een schoolvoorbeeld van de Tempranillo. Een mond vol! Kruidige aroma’s wisselen af met eiken en vanille tonen. Uitstekende complexiteit en finesse. Soepel, elegant in de mond met een volle, lange afdronk. De ideale combinatie? Spaanse Iberico ribs, geroosterde tijmaardappeltjes en pompoenpuree.

Buon appetito! Want met deze wijn is het kerstdiner sowieso heel fijn. Pasqua Lui Cabernet Sauvignon kenmerkt zich door zoete tonen van vanille, maar daarbij ook hints van rum, amandelen en kruiden. Een zijdezachte wijn met goed geïntegreerde tannines en in de lange afdronk kokos, vanille en gedroogd fruit. Uit het hart van Verona, zo bij jou op tafel. Overheerlijk met gegrilde hertenbiefstuk met miso en knolselderijpuree.

Wil je meer advies over kerstwijnen, bubbels voor eindejaar of tips voor de beste wijnspijs combinaties, neem dan contact op met een van onze wijnexperts via jouw accountmanager of ons mail adres: verkoop-nl@cordier-wines.com.

Happy Wineful Holidays
Team Cordier