Chardonnay wijn en druif

Chardonnay druivenras

Chardonnay is een van de meest bekende druivensoort in de wereld. Een heerlijk zachte witte wijn die qua smaak van vol gerijpt en boterzacht gaat tot een fris en fruitig wijn. Zowel de droge als de zoete variant van de chardonnay geniet van een hoge populariteit onder de wijndrinkers.

Hieronder hebben de belangrijkste informatie over deze druivensoort voor uiteen  gezet. Precies wat u nodig heeft om uw klant van extra kennis te voorzien.

Algemene informatie chardonnay

De chardonnay is onlosmakelijk verbonden met de Bourgogne streek in Frankrijk. Hier gedijen de druivenstokken het beste. In deze streek worden de grootste en bekendste witten wijnen geproduceerd.

De beste chardonnay is volgens de meeste kenners toch wel Puligny, Chassagne & Batard Montrachet. Echter, de meest bekende is de Chablis. Deze witte wijn komt uit het dorpje Chablis in het noordwesten van de Bourgogne. Het bijzondere aan deze witte wijn t.o.v. andere chardonnay wijnen is het mineralige karakter, wat wordt veroorzaakt door de kimmeridge bodem waar de wijnstokken op zijn gepland. 

Wat niet veel mensen weten is dat de chardonnay druif ook wordt gebruikt om Champagne te maken. Als u op de Champagne flessen ‘blanc de blancs’ ziet staan weet u dat deze champagne bestaat uit 100% chardonnay druif.

Herkomst chardonnay

De herkomst van dit druivenras is de Franse Bourgogne. In deze streek bevindt zich namelijk het dorpje Chardonnay. Alhoewel er ook wordt getwijfeld of deze druif hier oorspronkelijk vandaan komt. Is het dorpje bijvoorbeeld niet vernoemd naar het druivenras? Er zijn recente DNA studies gedaan naar het druivenras en hieruit blijkt dat de chardonnay een kruising is tussen de druivenrassen pinot noir en de gouais blanc (een druivenras uit Kroatië). Welk verhaal ook waar is, de Bourgogne staat tegenwoordig expliciet bekend om haar chardonnay productie. 

Het druivenras chardonnay heeft één groot voordeel ten opzichte van andere druivenrassen: het heeft een zeer goed aanpassingsvermogen als het gaat om de bodem en het klimaat (terroir). Hierdoor is de chardonnay in verschillende klimaten en werelddelen terug te vinden. De ‘Nieuwe Wereld’ heeft tegenwoordig ook een groot aanbod chardonnay wijnen waar Californië, Zuid-Amerika en Australië qua productie eruit springen.

Smaakprofiel chardonnay

Belangrijke factoren op de uiteindelijke smaak van chardonnay wijn zijn het klimaat, bodem en rijping (houtlagering of stalen vaten) van de chardonnay. Het geur- en smaakprofiel van de chardonnay is hierdoor zeer gevarieerd te noemen. Zo is uit Australisch onderzoek gebleken dat koele klimaten voornamelijk de aromacomponenten groene appel, citroen, meloen en peer bevatten. Chardonnay wijnen uit warmere streken bevatten voornamelijk abrikoos, banaan en nectarine. Daar bovenop komt nog dat het gistingsproces en rijping in houten vaten variaties in smaak aanbrengen. Hierdoor beslaat de chardonnay druif een breed smakenspectrum.

Wijnspijs: wat eet je bij de chardonnay?

Algemeen bekend is dat witte wijnen voornamelijk passen bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, voor de chardonnay is dit niet anders. Voor de lekkerste wijnspijs combinatie adviseren wij een Bourgogne wijn met kreeft of langoustine. Ook kunt u deze wijn ook aanbevelen bij witvlees (kip of fazant).

Hoe langer de wijn gerijpt is op eikenhouten vaten hoe beter deze past met vleesgerechten met vettigere sauzen. In het aspergeseizoen kunt u ook gerust een chardonnay serveren aan uw klanten.

Als aperitief past een chardonnay ook prima bij lichtere (Franse) kazen zoals camembert of brie.

Lekkere witte wijn
Hieronder een selectie van onze prachtige chardonnay wijnen. Wilt u liever ons gehele assortiment zien? Dan verwijzen wij u graag naar onze webshop. Let wel, u heeft een ORB klantaccount nodig om een bestelling te kunnen plaatsen. Als u nog geen account heeft is deze ook zeer gemakkelijk aan te maken.

1-6 van 1196
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
1-6 van 1196
per pagina
Van hoog naar laag sorteren