Witte wijn

Witte wijn

Witte wijn is de ultieme dorstlesser voor de wijnliefhebber. Bij zowel mannen als vrouwen is witte wijn een goede dorstlesser. Maar het is meer dan dat: witte wijn is erg divers, en daardoor ook zeer zeker goed te combineren met verschillende gerechten. Met name bij vis is witte wijn een uitstekende toevoeging.

Lees specifieke informatie over witte wijn druiven:

Wijnassortiment

1-12 van 146
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
1-12 van 146
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Witte wijn is eigenlijk helemaal niet zo wit. Is het u opgevallen dat er veel verschillende kleuren witte wijn zijn? We onderscheiden onder andere bleekgeel, wit goudgeel, goudkleurig en zelfs een beetje geelgroenig. De uiteindelijke kleur die de witte wijn meekrijgt, wordt bepaald door het het terroir, het druivenras, de leeftijd van de wijn, en de mate van de zoetheid.

Verrassend is dat witte wijn niet alleen van witte druiven wordt gemaakt: ook van een blauwe druif kan witte wijn gemaakt worden. In tegenstelling tot rode wijn wordt witte wijn alleen gemaakt van het sap van de druif en niet van andere onderdelen zoals de schillen, steeltjes en pitten. En dit sap is bij zowel witte als blauwe druiven wit. 

Zoete en droge witte wijn

Het verschil tussen een zoete en een droge witte wijn, zit hem in de hoeveelheid restsuiker. Daarbij heeft een droge wijn weinig restsuiker; een zoete juist meer. We kunnen de volgende soorten wijnen benoemen, gebaseerd op de smaak ervan:

  • Droge witte wijn

  • Halfdroge witte wijn

  • Zoete witte wijn

  • Dessertwijn

Soorten witte wijn

Behalve het verschil tussen droge en zoete witte wijn, is er nog veel verschil in de diverse soorten witte wijn. Net als bij andere wijnsoorten heeft dit te maken met de herkomst van de druif, het type druif, en de techniek die is gebruikt bij het produceren van de wijn.

Witte wijn wordt altijd gekoeld gedronken. Verder is er veel verschil in de frisheid, fruitigheid en volheid van de druivensoorten en streeksoorten van over de hele wereld. Net als bij rode wijn kan witte wijn namelijk een uitstekende aanvulling zijn op een gerecht, zeker wanneer het weer wat warmer is. Welk glas witte wijn wordt geserveerd bij het eten, hangt in de eerste plaats natuurlijk af van het soort eten dat wordt geserveerd.

  • Qua droge witte wijnen is de Chardonnay nog altijd het populairst, ook in Nederlandse cafés en restaurants. Haar populariteit is niet voor niets: Chardonnay is een veelzijdige, kwalitatieve wijn. Met name in de Franse Bourgogne en in Californië worden Chardonnay's van fantastische kwaliteit gemaakt. De Chardonnay smaakt rijk en boterachtig, en heeft een lage zuurgraad. De Chardonnay is ook de enige witte druifsoort die voldoende structuur heeft om goed te kunnen rijpen op eikenhouten vaten.

  • De Sauvignon Blanc is een razendpopulaire, frisse droge witte wijn en door zijn frissere, luchtige smaak eigenlijk de tegenhanger van een Chardonnay. Hij gaat fantastisch samen met het eten van vis en vegetarisch.

  • Een lastig te groeien druifsoort is de Franse Viognier. Op veel punten kan ze smaak u doen denken aan die van een Chardonnay. En net zoals die Chardonnay is de Viognier er in veel verschillende soorten en maten: van romig, tot juist tropisch fruitig. Inmiddels wordt de Viognier wereldwijd gebruikt om wijn te produceren. Viognier is de perfecte wijn om te combineren met kipgerechten.

  • De Pinot Gris komt ook oorspronkelijk uit Frankrijk, maar wordt ook in Italië veel geproduceerd, waar hij Pinot Grigio wordt genoemd. De Pinot Grigio is wat voller van smaak. Ook is de zuurgraad vaak een stuk groter. De Pinot Grigio is een heerlijke, verkoelende wijn. De naam, ‘grijzig tintje’, dankt hij aan zijn eigenwijze kleursamenstelling.

Ook van de zoete witte wijnen zijn verschillende soorten. De populairste zoete witte wijnen zijn de wijnen die gebaseerd zijn op muscat- en riesling-druiven. Het vruchtvlees van de Muscatdruif is over het algemeen knapperig, en heeft een nootmuskaatachtige, vaak erg zoete smaak. De Muscatdruif wordt vaak verwerkt in mousserende wijnen. De Riesling is met afstand de populairste witte druifsoort uit Duitsland. De Riesling is eigenlijk het perfecte midden tussen droog en zoet, met een veel hoger zuurgehalte. Zoete wijnen zijn extra lekker bij pittigere gerechten, of het dessert.

Goede witte wijn

Wat een witte wijn een goede wijn maakt, hangt dus erg af van de smaak van de drinker, en steeds vaker ook het gerecht wat de drinker besteld. Over het algemeen zijn de Chardonnays en Sauvignon Blancs uit Frankrijk, Italië en Spanje de populairste wijnen. Er zit echter veel verschil in de soorten smaak, kijkend naar de suikergehaltes, manier van rijpen en natuurlijk de druifsoort.