Gedistilleerd

Gedistilleerd

Gedistilleerd. Een term die vaak voorbijkomt in de food & beverage branche. Maar wat is het precies?

Gedistilleerde dranken zijn dranken die verkregen zijn uit landbouwproducten. Gedistilleerde dranken hebben een minimaal alcoholpercentage van 15%. Bij distillatie wordt een alcoholhoudende drank verhit tot een punt waarbij de alcohol verdampt. Die damp wordt opgevangen, en daarna weer vloeibaar gemaakt. Dankzij dit proces is het uiteindelijke alcoholpercentage van de dranken veel hoger dan dat het was in de oorspronkelijke vorm.

Wijnassortiment

Oops. We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

Er zijn veel verschillende soorten gedistilleerde dranken. Populaire gedistilleerde dranken zijn onder andere:

  • Gin: het jongere, Britse broertje van de Hollandse jenever. Gin is erg bitter en razendpopulair in combinatie met frisdranken als tonic.

  • Calvados: de appelcider uit Normandië die wordt gemaakt van bitterzoete appels.

  • Cognac: de brandewijn die alleen wordt geproduceerd in het gebied rondom de stad Cognac.

Binnenlands gedistilleerde drank

In tegenstelling tot de meeste wijnen, wordt in Nederland veel gedistilleerde drank geproduceerd - op Cognac na natuurlijk. Sterker nog; gin is oorspronkelijk een Nederlands product. Engelsen namen het Nederlandse jenever mee de zee over, toen ze hoorden dat het een uitstekend medicijn was tegen bijvoorbeeld maagklachten en galstenen. Zij verbasterden de term tot gin, en gaven er hun eigen distilleermethode aan.

Nog altijd worden er veel gedistilleerde dranken geproduceerd in Nederland. Jenever is de bekendste, maar inmiddels zijn ook de processen voor het maken van gin overgekomen naar Nederland. Zo wordt er momenteel unieke [Dutch Dry Gin] geproduceerd.

Gin

In feite bestaat Gin uit slechts twee componenten:

  • Pure alcohol;

  • Botanicals: dit zijn alle producten die een plantaardige oorsprong hebben, en distilleerbaar zijn. De botanicals zijn in principe dus kruiden die worden toegevoegd aan de gin. Deze botanicals bepalen uiteindelijk de smaak: denk aan chili's, jeneverbessen of hibiscus.

Tegenwoordig is Gin een mateloos populaire drank om te combineren met tonic, maar ook andere dranken zijn een uitstekende toevoeging voor Gin. Een verrassend lekkere combinatie is bijvoorbeeld die van Gin met Cava: de bruisende mousserende wijn uit Spanje.

Calvados

Calvados is een sterke drank en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het lijkt enigszins op Cognac, behalve dat het de alcohol verkrijgt door het distilleren van appelcider in plaats van witte wijn. Calvados komt uit het gelijknamige departement gelegen in het Franse Normandië.

Cognac

De stad Cognac ligt in de Charente-streek. Daar wordt Cognac gemaakt: een distillaat van witte wijn. Alleen wanneer de drank afkomstig is uit dit gebied, mag het de naam Cognac dragen. Er zijn nog veel meer eisen waaraan Cognac moet voldoen, voordat het zich zo mag noemen.  Zo moet het alcoholpercentage minstens 40% zijn, moet de drank dubbel gedestilleerd zijn en dient er minimaal 2,5 jaar houtrijping plaats te vinden. 

Benieuwd naar uw unieke prijs voor de gedistilleerde dranken van Oud Reuchlin & Boelen? Log in op uw klantportaal, of neem contact met ons op voor de actuele prijs.