Bordeaux Specials

Bordeaux… een stad vol prachtige architectuur, winkels, musea en natuurlijk overheerlijk eten EN drinken. Want wie kent de reputatie van de Bordeauxwijnen nou niet?

In een fles Bordeaux zit vaak meer dan 1 druivensoort en de verschillende gebieden staan weer bekend om hun eigen blend.
Van de 115.400 hectare in de Gironde is 89% beplant met blauwe druivenrassen en 11% met witte.
Van de blauwe druivenrassen domineert Merlot (63%) gevolgd door Cabernet-Sauvignon (25%) en Cabernet Franc (11%) met slechts 1% Malbec, Petit Verdot en enkele nog toegestane rassen.
Bij de witte druivenrassen is Sémillon dominant (53%), gevolgd door Sauvignon (38%), Muscadelle (6%).

Het wijgebied Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk en sommige van de meest exclusieve rode en zoet witte wijnen komen hier vandaan. Het wordt gezien als één wijngebied, maar kent verschillende gezichten. Bordeaux is onder te verdelen in drie gebieden, deze worden gescheiden door de rivier de Garonne en Dordogne die uitmonden in de Gironde

Linkeroever

Op de Linkeroever regeren Cabernet Sauvignon en Merlot en staat er ook wat Cabernet Franc aangeplant. Merlot wordt gebruikt in blends om de Cabernet Sauvignon wat zachter te maken en de wijn meer body te geven. Van deze oever bieden wij de volgende gebieden en Chateau's aan:

  • Médoc -> Château la Tour de By is hier gevestigd.
  • Haut-Médoc -> We hebben een aantal mooie klassiekers voor u van de mooiste wijngaarden.
  • Graves -> Château Limbourg vindt hier zijn oorsprong.
  • Pauillac-> Geweldige huizen en dito aanbod wachten op u!
  • Saint-Estèphe-> Ook hier een mooi aantal flessen die niet in een Bordeaux verzameling mag ontbreken.
  • Saint-Julien-> Château Talbot spreekt voor zich...

De kwaliteitswijnen kenmerken zich door een hoog tanninegehalte, zwarte bessen en houttonen. De wijnen kunnen zich nog lang ontwikkelen waardoor er later nog aroma’s van ceder bij komen. Vandaar dat ons aanbod uit voornamelijk jongere vintages bestaan zodat u de hele ontwikkeling kan beleven.

Rechteroever

Op de Rechteroever vinden we de wereldberoemde appellations van Saint-Emilion en Pomerol, waar ook de befaamde Pétrus vandaan komt. Hier zwaait Merlot de scepter, gevolgd door Cabernet Franc. In vergelijking met de Linkeroever, zijn de wijnen van Saint-Emilion zachter en rijker. Hier komen de indrukwekkende aroma’s van rode bessen en pruim meer naar voren. Hoe ouder ze worden, des te meer tabak en ceder erbij komen kijken. In Pomerol zijn de wijnen rijker, kruidig en met aroma’s van bramen. Van deze oever bieden wij de volgende gebieden en Chateau's aan:

  • Saint-Émilion -> Ook in dit deel maakt Chateau Grand Pey Lescours hun topcuvee's.
  • Pomerol -> Wie kent het niet?! Jean-Pierre Moueix weet hoe hij hier wijn moet maken!

 

Lees hier ook ons leuk geschreven blog over de revival van Bordeaux

 

Rank The Vintage!

Jonge Bordeaux wijnen krijgen vaak een waardering mee van het oogstjaar waarna de kwaliteit en bewaarpotentieel kan worden bepaald. Hieronder geven wij een overzicht van de ranking van recente jaargangen. Aangezien wij uiteraard de jongste jaargangen bij u willen aanbieden bestaat het grootste deel van ons assortiment uit 2017, 2018 en 2019. Op deze 3 jaargangent gaan wij dan ook voor u iets dieper in.

Vintage 2007 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Ranking 3 4 5 5 4 5 5

1 = matig jaar, 2 = middelmatig jaar, 3 = goed jaar, 4 = zeer goed jaar, 5 = uitstekend jaar

2019 Uitgebreid

De maand juli vertoonde gedurende veel dagen een extreme hitte. De diverse regenbuien in augustus waren derhalve meer dan welkom. In 3 maanden tijd waren er slechts 9 regenbuien. Een van de wijnboeren zei: "dit jaar is het voor het eerst dat ik naar regen snakte".

Het jaar belooft zeer goed te worden: een van de beste jaren in de wijnjaren Bordeaux lijst. De oogst leverde fraaie resultaten op. Een aantal witte wijnen en rosé’s zijn inmiddels beschikbaar. De rode wijnen worden successievelijk vrijgegeven.

2018 Uitgebreid

Bordeaux 2018 zal worden herinnerd als een buitengewoon jaar. Het weer was uitzonderlijk met een glorieuze zomer, die duurde tijdens de oogst inseptember en oktober.

Het weer veroorzaakte gedurende het hele jaar een aantal uitdagingen. Door de natte winter was het voorjaar soms drassig. Vervolgens moest de ernstigste aanval van meeldauw in tijden worden bestreden. In mei en juni regeerden de hagelstormen in sommige specifieke gebieden.

Ondanks alle uitdagingen was de bloei in mei en juni vrijwel overal een succes. En dan kwam de glorieuze zomer waaraan precies genoeg regen eind juni vooraf ging met drie maanden ongekende hoeveelheden zon tot in oktober. Hierdoor waren optimale oogstcondities zonder enige stress ontstaan. Het wordt een jaargang met veel potentieel, meet uitstekende rode wijnen en een aantal heel goede witte. Balanceren wordt HET aandachtspunt omdat het alcoholpercentage al relatief hoog ligt.

2017 Uitgebreid

Met veel nieuwsgierigheid keek de wereld uit naar de Bordeauxwijnen van het oogstjaar 2017. Wat konden we verwachten? Door de droge winter van 2016/2017 en de warmte in het vroege voorjaar liep alles zo voorspoedig dat de wijnstokken een paar weken voor lagen op schema. Maar eind april sloeg een voorjaarsvorst gedurende een paar achtereenvolgende nachten verwoestend toe op de jonge knoppen en vroege uitlopers. De kwantiteit werd gedecimeerd tot soms wel 30%, maar dat gold niet zonder meer voor de kwaliteit!

Alles bij elkaar genomen is het palet aan wijnen dit jaar zeer heterogeen. Er zitten nog steeds juweeltjes en verrassingen bij, maar ook enkele jammerlijke teleurstellingen. Uiteraard hebben wij alleen de juweeltjes voor u geselcteerd.

Benieuwd naar een gaaf blog met de smaakomschrijvingen van een kenner? Lees hier snel verder.

 

 

 

Wijnassortiment

Oops. We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.