Rode wijn
Rode wijn is dé wijnsoort die een goed stuk vlees extra goed laat smaken. Maar een glaasje rood, indien licht gekoeld, kan ook heerlijk worden genuttigd op het terras onder de zon.
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De paarsrood-achtige kleur ontstaat pas op het moment dat de druiven geperst wordt. Daarna ligt de wijn, met de schillen, te gisten. Die schillen geven uiteindelijk de kleurstof aan het sap mee, wat de kleur van de rode wijn bepaalt. Rijpt een rode wijn langer, dan kan de kleur met de tijd veranderen.
Lees specifieke informatie over rode wijn druiven:
Goede rode wijn
Wanneer is rode wijn goed? Over smaak valt te twisten, maar de beleving wordt toch voor een groot deel bepaald door de kwaliteit. Wat dan de kwaliteit bepaald, komt voor uit drie factoren:
-
Het type gebruikte druif;
-
De herkomst van de druif;
-
De techniek die is gebruikt bij het uiteindelijk maken van de wijn.
De beste rode wijn?
Smaken verschillen uiteraard. Toch zijn er een paar type wijnen die er bovenuit steken. Zij zorgen voor het absolute smaakgenot. Kunnen we deze soorten rode wijn beschouwen als de beste rode wijnen?
-
Italiaanse rode wijn is misschien wel de meest geliefde rode wijnsoort van Nederlanders. Met name de Barbera druif uit de Piemonte-streek is mateloos populair.
-
Franse rode wijn is niet meer weg te denken uit de assortimenten. De Merlot is de klassieke, Franse rode wijn die vrijwel iedereen lekker vindt. Maar Frankrijk heeft veel meer goede wijnstreken, zoals de Lanquedoc en de Rhône waar goede én betaalbare wijnen worden gemaakt.
-
Spaanse rode wijn heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Denk aan een de zachte Tempranillo en de andere populaire wijnen uit de Rioja, dé wijnstreek van Spanje
Gelukkig zijn er nog veel meer wijnlanden te vinden. Ook Portugese rode wijn wint steeds meer aan populariteit - niet te verwarren met Port, overigens. Ook de Duitse rode wijn, met haar zoetere tinten, is weer helemaal terug van weggeweest
Soorten rode wijn buiten Europa
Buiten Europese wijnstreken is rode wijn uit Chili ook nog altijd mateloos populair. Niet in de laatste plaats dankzij de modernisering van de Chileense wijnbouw. Misschien is het wel hét wijnland buiten Europa. Met name de Cabernet Sauvignon uit Chili is wereldwijd populair. Wijnen uit Zuid-Afrika en Argentinië doen het wereldwijd ook steeds beter.
Veel mensen passen hun wijnkeuze aan op hetgeen wat wordt geserveerd. Daarom is het verstandig een brede keuze aan goede kwaliteitswijnen in huis te hebben, om de gast te kunnen adviseren van de beste wijnen bij het gerecht dat is gekozen.