Craggy Range Te Muna Road Vineyard Pinot Noir

Artikelnummer
7000032660
De Te Muna Pinot Noir komt uit de cool climate wijngaard in Martinborough. Deze wijngaard beslaat 34 ha. Steve Smith, de wijnbouwer en algemeen directeur van Craggy Range, werd niet voor niets door Decanter aangemerkt als behorend tot de top 50 van meest invloedrijke mensen in de wereldwijde winebusiness. Zijn ambities zijn torenhoog: niet de beste wijn van alleen Nieuw Zeeland produceren maar zich meten met de groten uit de hedendaagse wijnwereld. Deze Pinot Noir is vol met rood fruit, zachte tannines en een complexe afdronk.
Omschrijving
Craggy Range is genoemd naar de bergketen die bescherming biedt aan de wijngaarden. In 1997 startte de familie Peabody uit Australië hier hun business. Ze waren weliswaar nieuw in het vak, maar met wijn waren ze goed bekend. Ze wilden Pinot Noir, Sauvignon Blanc maken en ook Syrah en rode "Bordeauxblend" maken. Voor hun project kwamen ze in contact met Steve Smith, wijnbrouwer en eerste Nieuw Zeelandse Master of Wine. De Peabodies gingen een samenwerking met Smith aan en naast zijn functie van Managing Director is hij nu ook een mede eigenaar. Het uitgangspunt van de filosofie is het oogmerk om uitsluitend Single Vineyard wijnen te produceren. Bij de keuze van de wijngaarden zijn de terroir aspecten leidend. Er wordt gezocht naar de beste bodem en druivenvariëteit match. Te Muna betekent "geheim" in het Maori. Het hoger gelegen deel van de wijngaard heeft een bodem met een leeftijd van meer dan 20.000 jaar. Deze plek heeft een ondergrond van leem, zand, grove kiezelstenen en wordt beschouwd als ideaal voor Pinot Noir. De oogst is handmatig en de opbrengst bescheiden (34 hl/ha). Er wordt gewerkt met een combinatie van Frans eiken Cuves en roestvrijstalen vaten. Na de vinificatie rijpt de jonge wijn in Frans eiken barriques, 25% nieuw. De wijn heeft een bouquet van kersen, rozenblaadjes met op de achtergrond impressie van natte aarde. De smaak is vol met rood fruit, zachte tannines en een complexe afdronk.
Uitgebreide informatie
EAN Code Doos
9421004551601
Uitgesloten voor e-commerce
Nee
EAN Code Fles
9421004550840
Alcohol percentage
13%
Allergeen sulfiet
Nee
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Allergeen eiwitbestandsdelen
Nee
Land
Nieuw-Zeeland
Ligging wijngaard
De wijngaard die 34 ha beslaat, ligt op een hoger gelegen plateau omsloten door bergen. De wijnregioMartinborough bevindt zich op het zuidelijkst deel van het Noorder Eiland.
Flessen per pakket
12
Regio
East coast New Zealand
Wijnhuis
Volume
0.75
Wijnkaart omschrijving
Pinot Noir Te Muna Road Vineyard
Wijn/Spijs combinatie
Bij gevogelte als wilde eend, duif maar ook Poulet de Bresse, alsook bij ree.
Rijping
10 maanden op barriques van Frans eiken, 25% nieuw.
Bodem type
Boventerras: 20.000 jaar oud geel/donkerbruine leem met een ondiepe laag fijn donkerbruin zanderig leem bovenop een hele diepe laag gruis en stenen die ooit het bed waren van de Huangarua Rivier. Het lagere terras is minder dan 10.000 jaar oud en op sommige plekken slechts 500 jaar. Het is voornamelijk rivierslib, zand en leem.
Druivenras
Grapes,
Jaar
2019
Druivensoort
Grapes,