Malbec wijn en druif

Malbec wijn

Deze veelzijdige druif staat bekend als een krachtige, kruidige en rode wijn met een sterk bouquet van rijp zwart fruit. Een bijzondere druif en we leggen u graag uit waarom. Daarnaast leuk om te vermelden dat deze druif zelfs zijn eigen nationale dag heeft: 17 april is het namelijk Wereld-Malbec-dag. Cheers!

Lees hieronder alles wat u moet weten over de malbec-druif wat deze druif tot een power-wijn maakt.

Algemene Informatie

De malbec-druif is te herkennen aan zijn kleine vorm en donkere kleur, wat deels ook  afhangt van het klimaat waarin de druif groeit. Zo is de malbec uit Frankrijk krachtiger van smaak terwijl die uit Zuid-Amerika rijper en soepeler zijn. De malbec- druif wordt veelal gebruikt als blend in bijvoorbeeld cabernet sauvignon, merlot of cabernet franc.

De malbec is een gevoelige druif, houdt van een droog en warm klimaat en heeft lang nodig om te rijpen. Ook kan hij niet goed tegen schimmels en vindt het fijn als het in de nacht afkoelt. De malbec-druif groeit momenteel in zeven verschillende landen, maar is nog lang niet klaar met zichzelf te verspreiden. We zullen zien waar deze druif nog meer verbouwd gaat worden in de komende jaren, dat is nog even afwachten. Waar komt de malbec-druif eigenlijk oorspronkelijk vandaan?

De herkomst van de Malbec

De malbec-druif komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk, in Cahors, waar hij de bekend is als de belangrijkste druif voor de ‘zwarte wijn’. De druif zou zijn vernoemd naar een Hongaarse boer die de druif voor het eerst in Frankrijk introduceerde. De druif was des tijds populair onder wijndrinkers in Frankrijk, maar het klimaat werkte helaas tegen en de opbrengst bleef erg laag. In Frankrijk is de malbec-druif dan ook steeds vaker vervangen door de merlot, cabernet sauvignon en de cabernet franc en de tannat-druif.

Aan de andere kant van de wereld is de malbec ondertussen bezig aan aan opmars. Sinds een aantal jaar is de druif ook wel bekend als een Argentijnse druif. Tegenwoordig produceert dit Zuid-Amerikaanse land meer dan 75% van het totale aandeel malbec-wijnen op de wereld. Dit staat gelijk aan een oppervlakte van maar liefst 62.000 voetbalvelden! De bekendste wijnstreek in Argentinië is de  Mendoza. Het speciale aan deze wijngaarden is de hoge ligging tot wel 1400 meter. Dit zorgt voor veel zonlicht en een hoog UV-gehalte, wat de wijnen meer tannine geeft en daarnaast zien we dat de schil van de druif dikker is dan in andere landen die malbec verbouwen. Ook speciaal te noemen is het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht. Dit zorgt voor een veel langzame rijping van de druiven en daardoor veel aroma’s in de wijnen.

Naast Argentinië is deze druif ook naar Chili gereisd en wordt ook hier veel aangeplant. Het verschil tussen de landen is het tannineaandeel van de wijn. Dit is in Chileense wijnen hoger en vaak deze wijnen worden vaak gecombineerd met Bordeaux-druiven.

Smaakprofiel van de Malbec

De Malbec heeft een diepe paarse kleur en is sterk te vergelijken met de kleur van de syrah of mourvedre-druif. Leuk om te weten is dat de druif wel gemakkelijk te herkennen is tijdens een proeverij, want malbec is te herkennen aan zijn prachtige dieproze rand. Leuk om eens op te letten bij het houden van een proeverij!

De smaak van de malbec-druif verschilt per klimaat. De druiven uit Frankrijk zijn vaak wat kruidiger van smaak en tonen van chocola en tabak. Des te warmer het klimaat, sappiger en voller de structuur van de wijn is. Over het algemeen is donker fruit zeer herkenbaar in de geur en smaak van malbec-wijnen. Smaakelementen die in alle wijnen terugkomen zijn: zwarte bessen, kersen, pruimen en soms zelfs chocola.

Wijn & spijs

De malbec komt niet voor niets hoofdzakelijk uit Argentinie, hij past dan ook perfect bij Zuid-Amerikaanse gerechten: een mooie steak en andere pikante (vlees)gerechten. Door het hoge tanninegehalte past deze wijn heel goed bij roodvlees en wij zeggen dan ook niet voor niks: meat malbec. De kruidigheid van de malbec ondersteunt naast vlees ook diverse andere gerechten zoals groentegerechten, kruidige gerechten en verschillende sauzen. Deze wijn is dan ook een vriend voor de vegatariërs en past perfect bij geroosterde groenten, tempeh of een sterkere paddenstoelen risotto als voorbeeld. Verder is deze wijn de perfecte kameraad tijdens een borrel of proeverij, want in combinatie met een stukje kaas en vlees komt hij echt tot zijn recht en maakt hij de borrel compleet. Samengevat kunnen we zeggen dat malbec een veelzijdige druif is die in verschillende sitatuaties een wijndrijker echt kan verrassen!

De lekkerste Malbec wijn voor u geselecteerd

Natuurlijk hebben we bij Cordier de mooiste malbec-wijnen voor u geselecteerd, bekijk onze website voor alle varianten. Wilt u online wijn bestellen voor uw bedrijf? Maak dan een account aan en u bestel uw wijn gemakkelijk en snel online. Heeft u een vraag? Neem contact met ons op, we helpen u graag!

1-7 van 1254
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
1-7 van 1254
per pagina
Van hoog naar laag sorteren