Pinot Grigio wijn en druif

Pinot grigio druivenras

De pinot grigio is een witte druif, afkomstig is uit Frankrijk en Italië. Deze druif is familie van de bekende blauwe druivensoort pinot noir, welke afkomstig is uit de Bourgogne (FR). Deze Pinot druif heeft verder verschillende benamingen. Zo wordt deze in Duitsland Rülander of Grauburgunder genoemd en in Hongarije Szürkebarát.

Er is geen typische pinot grigio smaak. De smaakstijlen van deze witte wijn gaan namelijk van droog naar zoet en naar een strakke smaak.

Heeft u pinot grigio op uw wijnkaart of in uw schappen staan? Dan geloven wij dat u zeker een aanwinst heeft aan uw collectie! Graag informeren we u over onze wijnen en druivensoorten zodat u uw klanten en gasten op een goede manier kan vertellen over de wijn. Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen over ons? Schroom niet contact met ons op te nemen! Dan helpen we u graag verder.

Pinot gris of pinot grigio?

Pinot gris is afkomstig uit de Elzas (FR) en pinot grigio afkomstig uit Veneto (IT). Het eerste wat we graag en willen toelichten, is dat er qua druif geen verschil zit tussen een pinot gris of een pinot grigio. Deze druivensoorten zijn namelijk in geheel hetzelfde, alleen kan de smaak anders zijn. Smaak wordt namelijk grotendeel bepaald door het terrior van de druif en niet door de druif.

Algemene informtatie

Deze druif is een populair druivenras dat tegenwoordig internationaal wordt aangeplant, waaronder in Nieuw-Zeeland en Californië. De grootste productie is nog steeds afkomstig uit Frankrijk en Italië.

Pinot grigio komt het beste tot zijn recht bij een serveertemperatuur tussen de 10-12 graden, hierdoor komt de volle smaak goed tot uiting.

Herkomst pinot gris & pinot grigio

Over de herkomst van deze druif is geen eenduidig antwoord. Naar alle waarschijnlijkheid is deze druif voor het eerst ontstaan in de Bourgogne (FR) en daarna uitgewaaierd naar Zwitserland en Hongarije. Vanuit daar heeft een zekere Johann Ruland rond 1700 deze druif naar de Elzas (FR), Veneto (IT) en Duitsland gebracht (vandaar de naam Ruländer)

Wijnspijs: wat eet je met deze wijn?

Zoals hierboven wordt benoemd: het verschil in terroir van de druif zorgt voor verschillende smaken. De pinot grigio/pinot gris is hierdoor redelijk veelzijdig als het gaat om de bijpassende spijzen.

Heb je een pinot gris uit de Elzas, dit is van nature een wat krachtigere witte wijn. Deze wijn past daarom ook het beste bij wat krachtiger eten om de smaak goed naar voren te laten komen. Het warme en droge klimaat zorgt ervoor dat de druif een volle vettige smaak krijgt. De smaak bevat nectarine en een licht rokerige smaak. Adviseer deze wijn wanneer uw gast Aziatisch, kip of kalkoen eet. Door de lichte rokerige smaak van de wijn en de lage zuren komt deze goed tot zijn recht bij deze gerechten.

De Italiaanse variant wordt voornamelijk in Veneto gepland. Deze wijngaarden liggen op hooggelegen gebieden in het noorden. Deze wijn is een stuk frisser dan de variant uit Frankrijk. De druif is aromatisch en krijgt hierdoor een frisse smaak met aroma’s van appel en peer. Daarnaast bevat deze wijn van nature veel suikers en weinig zuren. De pinot grigio uit Veneto heeft weer andere smaak. Dit soort type wijnen passen meer als aperitief of bij Italiaanse kazen of Italiaanse ham.

Lekkere witte wijn

Hieronder een selectie van de verschillende Pinot wijnen de we in ons assortiment hebben. Wilt u liever ons gehele assortiment zien? Dan verwijzen wij u graag naar onze webshop. Let wel, u heeft een Cordier klantaccount nodig om een bestelling te kunnen plaatsen. Als u nog geen account heeft is deze ook zeer gemakkelijk aan te maken.

1-6 van 1280
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
1-6 van 1280
per pagina
Van hoog naar laag sorteren