Riesling wijn en druif

Riesling druif

Bij de Duitse wijncultuur denk je natuurlijk meteen aan de rieslingdruif. De rieslingdruif is bijzonder, omdat hij groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van meer dan 23.000 hectare. Of om een beter beeld te geven: dit komt overeen met circa 23% van de totale aanplant in Duitsland en dit blijft nog altijd toenemen.  Ook in Nederland wordt de rieslingdruif steeds populairder!  

Algemene informatie

In Duitsland wordt in elf van de dertien wijngebieden riesling geplant. Daarnaast wordt de riesling ook aangeplant in o.a. Oostenrijk, Noord-Italië en Australië. Ondanks dat de rieslingwijn als een typische Duitse witte wijn wordt gezien heeft deze druivensoort haar roots in de Elzas (FR). Deze Franse streek is zelfs de enige streek in heel Frankrijk waar de riesling verbouwd mag worden. Opvallend voor de riesling is dat dit een laat rijpend druivenras is meteen langere vegetatieperiode. Hierdoor gedijt deze druif goed in de wat koelere klimaten en mogelijke voorjaarsvorst is gelukkig niet direct een probleem voor deze druif

De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.

Geschiedenis Riesling

De riesling gaat al ver terug in de geschiedenis. Volgens oude documenten werd tussen 1435 en 1465 voor het eerst vermelding gemaakt van de rieslingdruif. Over de oorsprong van de naam ‘riesling’ zijn nog wat onduidelijkheden. Is het een afgeleide van het Duitse woord ‘Rus’ wat vrij vertaalt ‘donker hout’ betekent?  Of verwijst het juist naar de donkere kleur van de riesling plant? Een andere theorie zegt dat de naam afkomstig is van het woord ‘verrieseln’, wat staat voor het vroegtijdig vallen van bloemen en druiven door slechte bevruchting of als gevolg van koel weer of langdurige regenval. Wie weet…

Doordat deze druif in de buurt van rivieren werd verbouwd was het zeer eenvoudig de wijn te transporteren naar andere landen, waardoor het eenvoudig was de wijn snel op de markt te krijgen. De Duitse riesling kreeg hierdoor snel (inter-)nationale bekendheid. Koningin Victoria van Engeland (1819-1901) heeft in 1845 het Duitse plaatsje Hocheim am Main bezocht en werd gelijk dol op de Duitse riesling. Ze zou zelfs ervan overtuigd zijn dat het goed was voor de gezondheid, waarbij ze de woorden sprak: “A good Hock keeps away the doc”.

De Herkomst

De riesling is en wijn van een zeer veelzijdige Duitse druivenras. De riesling-druif kan namelijk overleven in veel verschillende klimaten. De druif gedijt goed in een koud klimaat als de Duitse Moezel,maar ook het warmere klimaat in Australië. De smaak van riesling wordt ook mede bepaald door de ondergrond. Rokerig, aards, kruidig of juist een bloemige ondertoon zijn het gevolg van verschillende ondergronden waar deze druif op groeit Dit geeft de wijn haar veelvuldigheid!

Wijn & spijs riesling

De smaak van de rieslingwijn wordt tevens bepaald door de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker. Er zijn niet alleen de bekende Duitse zoete witte wijnen, frisse droge riesling is zeker geen uitzondering.

Doordat de rieslingdruif op veel verschillende ondergronden groeit is het smaakprofiel van de druif ook zeer variërend. Van zoete witte wijn tot zeer droge witte wijn, het hele smakenspectrum wordt beslagen door de riesling. Mocht u erin geïnteresseerd zijn, er zijn zelfs mooie mousserende wijnenvan de riesling, die op dezelfde traditionele manier worden gemaakt als de echte Champagne uit Frankrijk

Qua wijn-spijs-combinaties zijn er ook veel verschillende mogelijkheden om de riesling te presenteren aan uw gast. De droge, witte wijnen van de Riesling zijn uitermate geschikt om los te drinken van spijzen of als aperitief. De droge, witte Riesling zeer goed te combineren bij kruidige(re) gerechten. Droge tot halfdroge rieslings passen goed bij visgerechten, gevogelte of asperges. Halfdroge tot lieflijke rieslings passen goed bij verse kaas. Fruitige, zoete of edelzoete varianten zijn uitstekende begeleiders van (fruit)desserts.

De prachtigste rieslingwijnen

Om u goed op weg te helpen in de juiste keuze voor deze Duitse witte wijn hebben wij een aantal prachtige rieslingwijnen geselecteerd, allen zo bestelbaar in onze webshop. Om deze wijn te bestellen heeft u wel een account nodig bij Cordier, deze maakt u hier zeer gemakkelijk en snel aan!

Schloss Reinhartshausen
Riesling Trocken
Een lichtgele, droge witte wijn met fruitige en florale aroma's. De afdronk is fris, opwekkend en zacht.
Duitsland

Weingut Allram
Riesling Gaisberg Erste Lage
Droog, tintelfris en fruitig. Met aroma's van citrus, perzik en ananas. De afdronk is lang en door de delicate zuren heel opwekkend.
Oostenrijk

Selbach Oster
Riesling Incline
Frisse, fruitige riesling met aroma's van frisse appel en citrus.
Duitsland

 

Tips bij aanprijzen riesling

Nu weet u als ondernemer dat de riesling weer een op-en-top wijn is, die u met een gerust hart kunt schenken. Nog niet helemaal overtuigd? Wij hebben voor u nog even de beste kenmerken van deze prachtige wijn op een rij gezet:

-          Riesling staat in de top 3 beste witte druivenrassen ter wereld;
-          Het aantal hectare aanplanting riesling stijgt al jaren in Duitsland;
-          Riesling heeft een bijzonder breed smakenpalet. Van zeer droog tot zoet, voor ieder wat wils en brengt altijd een verrassing met zich mee;
-          Combinatie van riesling met pittig eten is echt een aanrader;
-          Riesling kan een ‘edele rotting’ ondergaan wat de wijn een speciale smaak en geur geeft en niet voor ieder druivenras is dit weggelegd;

1-7 van 1254
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
1-7 van 1254
per pagina
Van hoog naar laag sorteren