Sauvignon Blanc wijn en druif

Sauvignon Blanc druivenras

De Sauvignon blanc is een populaire druivensoort. Deze druivensoort staat standaard op het menu van elk restaurant of café. Het is niet voor niets dat de droge witte wijn ook zeer geschikt is voor de beginnende wijndrinker. De Sauvignon Blanc is namelijk heerlijk fris en wordt gekenmerkt door zijn fruitige smaak en frisse zuren.

Wij hebben informatie verzameld over deze druivensoort. Hieronder volgt de informatie die u kunt gebruiken om uw klant van kennis te voorzien over de Sauvignon Blanc wijn en druif.

Algemene informatie Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc en de Chardonnay zijn de twee bekendste witte druivensoorten. De Sauvignon Blanc is in vergelijking met de Chardonnay echter droger van smaak.  

De Sauvignon Blanc wordt beplant in een niet te warm klimaat. Dit is nodig om de frisse smaak te behouden. Sinds een aantal jaren wordt de Sauvignon Blanc ook in het wat koudere Duitsland beplant. Toch zie je veel Sauvignon Blanc uit de warme Nieuwe Wereld-landen, dit komt omdat ze in de befaamde ‘Cool Climate’ gebieden staan aangeplant waar de wijngaarden op hoogte liggen en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn.

De mooiste Sauvignon Blancs komen uit de Franse streek Loire. Hier vond bijvoorbeeld de Pouilly-Fumé zijn oorsprong. Deze wijn dankt zijn naam aan de bodem waarin de wijnranken groeien. De bodem bestaat namelijk uit vuurstenen en kiezels. De Loire kent nog meer bodems zoals: graniet, tuft, kalk en leidsteen. Deze verschillende bodems zijn waarschijnlijk een gevolg van de ijstijd.

Herkomst Sauvignon Blanc

De naam van de Sauvignon Blanc is gebaseerd op het Franse woord Sauvage, wat wild betekent. De druivensoort kan goed in het wild groeien, vandaar de naamgeving.

De Sauvignon Blanc komt net zoals de meeste populaire wijnen, uit Frankrijk. De precieze oorsprong van het ras is onduidelijk. De beplanting begon waarschijnlijk in de Loire of in de Bordeaux streek. In de vroege geschiedenis van de Sauvignon Blanc, werd de druif vaak gemengd met andere druivenrassen. De bekendste kruising van de Sauvignon Blanc is de Cabarnet Sauvignon die in de 18e eeuw is ontstaan.

In de Franse streek Loire namen de wijntelers de Sauvignon Blanc een stuk serieuzer, aangezien de druif minder vaak werd gemengd. Een erg beroemde wijn werd daar uitgevonden: De Sancerre.

Overal ter wereld wordt tegenwoordig de Sauvignon Blanc beplant. Met 20.000 hectare aan druivenplanten wordt In Nieuw Zeeland de Sauvignon Blanc het meest beplant. Deze wijn uit Nieuw Zeeland behaalt een erg krachtig en expressief aroma, misschien wel de lekkerste van de wereld. Andere landen die de Sauvignon Blanc intensief verbouwen zijn: Australië, Noord-Italië, Chili, Spanje en Afrika.

Smaakprofiel Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc is een droge witte wijn met een frisse en fruitige smaak en ‘groene’ geur. De wijn heeft een hoge zuurtegraad. De smaken die te ontdekken zijn in de wijn zijn: Perzik, kruisbes, zwarte bessen en groene appel. Verder zijn er nog specerijen die deze smaak aanvullen: Muskaat, valeriaan en gras. Sauvignon Blanc afkomstig uit Nieuw Zeeland staat bekend om zijn intensere tropische smaak dan de Sauvignon Blanc uit andere landen.

Wijnspijs: Wat eet je bij Sauvignon Blanc

Wij raden deze wijn aan bij lichtere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een salade geitenkaas. De Sauvignon Blanc smaakt ook heerlijk bij diverse visgerechten zoals kreeft of andere schaaldieren. Mocht men de Sauvignon Blanc liever eten bij een vleesgerecht, dan is kip of kalkoen een lekkere optie bij deze witte wijn.

Wat wij afraden, is de wijn te drinken bij een maaltijd met een roomsaus. Bij maaltijden met een roomsaus raden wij een Chardonnay aan. De Sauvignon Blanc is trouwens ook erg geschikt om als tafelwijn te serveren omdat het een lichte wijn is.

Lekkere witte wijn
Hieronder een selectie van onze prachtige Sauvignon Blanc wijnen. Wilt u liever ons gehele assortiment zien? Dan verwijzen wij u graag naar onze webshop. Let wel, u heeft een Cordier klantaccount nodig om een bestelling te kunnen plaatsen. Als u nog geen account heeft is deze ook zeer gemakkelijk aan te maken.

Wijnassortiment

Oops. We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.