Sémillon wijn en druif

Sémillon druivenras

De Sémillon is een veel beplant druivenras wereldwijd. De Sémillon levert vooral heerlijke zoete witte wijnen op. De wijn heeft een laag zuurtegraad en kan goed ouderen. De wijn staat bekend om zijn lekkere dessertwijn, maar het is zelfs mogelijk om van deze druif een droge witte wijn te maken. Dit wordt gedaan in de Graves (Bordelais, Frankrijk) waar een droge, maar zeer frisse witte wijn wordt gemaakt .  

Wij hebben informatie verzameld over deze druivensoort. Hieronder volgt de informatie die u kunt gebruiken om uw klant van kennis te voorzien over de Sémillon wijn en druif.

Algemene informatie Sémillon

De Sémillon druif wordt beplant in verschillende klimaatgebieden over de hele wereld. Elk klimaatgebied heeft zo zijn eigen effect op de smaak. De Sémillon kan goed groeien in een relatief koel klimaat, maar hij gedijt ook goed in een sub-tropisch klimaat. Een bijzonder feitje van de Sémillon is dat deze druif juist weer minder goed gedijt waar andere druiven juist wel goed groeien: genoeg zonuren, niet te veel wind en weinig neerslag. In zo’n gebied wordt de smaak van de wijn erg vlak.

De Sémillon is een wijn die vaak wordt gemengd met Sauvignon Blanc, dit zie je veel in de Gascogne. Door de langere rijping krijgt de wijn vaak een goudgele kleur.Schenk deze wijn met een temperatuur van rond de 7 graden aan uw gasten Het alcoholpercentage van de wijn kan verschillen van een medium alcoholpercentage van 13% tot een hoger alcoholpercentage van 14-15%.

Een leuk weetje: Een van de duurste dessertwijnen, de Sauternes, wordt (mede) mogelijk gemaakt door de Sémillon. De Muscadelle en de Sauvignon Blanc zijn er ook in verwerkt. Echter, de Sémillon kenmerkt bij de Sauternes juist de smaak van deze zacht zoete dessertwijn.

Herkomst en geschiedenis Sémillon

De Sémillon druif komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk en dan in het specifiek in de Bordelais en de streek Bordeaux. Aan de linkeroever (de Garonne) wordt deze druif beplant (net als de cabernet sauvignon).

In de 19e eeuw werd het druivenras haast overal in de wereld beplant omdat de druif vroeg rijpt en behoorlijk resistent is tegen ziektes. Het ras werd bijvoorbeeld beplant in Chili en Argentinië. Echter bleek dit niet het perfecte klimaat te zijn voor de Sémillon omdat de smaak niet erg bijzonder werd gevonden. In Chili en Argentinië wordt de witte wijn daarom vaak gemengt met andere rassen of wordt hij minder beplant. Het wijnras groeit wél heel goed in Australië en Zuid-Afrika door de hete zomers en droge winters.

Australië heeft, naast Frankrijk, het beste terroir. De bekende wijnstreek Hunter Valley heeft de beste locatie. In dit gebied is rijping op eikenhouten vaten niet altijd meer nodig, de druif heeft op zichzelf al een lekkere smaak!

Deze druif heeft twee grote voordelen ten opzichte van andere populaire druivenrassen, zoals de Chardonnay of pinot grigio. De druif is namelijk minder gevoelig voor druivenziektes en het ras groeit goed in koude(re) klimaten.

Smaakprofiel Sémillon

Zoals hierboven al staat beschreven is de belangrijkste factor voor de smaak van de Sémillon het klimaat. De Sauternes dessertwijn die gemaakt wordt van het druivenras heeft een duidelijke fruitige smaak, hierin zijn smaken te herkennen van: honing, mango en ananas. De Sémillon kan soms houtgerijpt zijn, deze wijnen zijn dan krachtiger, met een notensmaak en komen vaak uit Australië. De Sémillon is vaak wat lichter van smaak en fruitig.

Wijnspijs: wat eet je bij de Sémillon?

Als dessertwijn is de Sémillon erg lekker bij een kaasplankje of een ijsdessert. Verder past een lekker pittig gerecht goed bij de Sémillon. Wij raden een Aziatisch gerecht, sushi of witvis aan. Zoete gerechten zijn tevens gerechten die bij een zoete Sémillon wijn passen.Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zomerse salade of gerechten met brie en honing.

Lekkere witte wijn
Hieronder een selectie van onze prachtige Sémillon wijnen. Wilt u liever ons gehele assortiment zien? Dan verwijzen wij u graag naar onze webshop. Let wel, u heeft een Cordier klantaccount nodig om een bestelling te kunnen plaatsen. Als u nog geen account heeft is deze ook zeer gemakkelijk aan te maken.

Wijnassortiment

Oops. We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.