Syrah wijn en druif

Shiraz wijn

De Syrah druif wordt vaak ook de Shiraz druif genoemd. Het is een van de meest aangeplante druivensoorten wereldwijd. De wijn van de Shiraz druif staat bekend om zijn donkerpaarse kleur.

De rode wijn valt in de smaak bij zowel de beginnende als de gevorderde wijndrinker. Hieronder leest u alles wat u moet weten over de Shiraz wijn en druif zodat u deze informatie over kunt brengen naar uw klant.

Algemene informatie

De Syrah druif groeit het beste in een warm en droog gebied. Bovendien moet de Syrah niet in een gebied beplant zijn waar het te hard waait.

Door de dikke schil van de Syrah druif, heeft de druif veel tannine in zich, om deze smaak iets temperen wordt hij lang op hout gerijpt. De beste schenktemperatuur van deze wijn is wat hoger dan bij andere rode wijnen, namelijk 18 graden celcius.

De Syrah wijn wordt vaak gemengd met andere druivenrassen om een vollere rode wijn te creëren. Het ras wordt bijvoorbeeld gemengd met de Cabernet Sauvignon en de Grenache, wat heerlijke wijnen oplevert.

De Syrah wordt beplant in het Rhône gebied. Een beroemde wijn die wordt gemaakt van de Syrah, is de rode Hermitage. Deze wijn is afkomstig uit het noorden van Rhône, waar de druif goed gedijt op een granieten bodem.

Historie Syrah

Als we spreken over de Shiraz druif of de Syrah druif, hebben we het in principe over dezelfde druif. Er doen vele verhalen de ronde over waar de naam vandaan komt. Velen dachten in eerste instantie dat de naam was afgeleid van de Iraanse Stad Syracuse. De oorsprong van de druif begon echter ergens anders. De druif is namelijk een samenstelling van de de Dureza en de Mondeuse Blanche.

De geschiedenis van de Syrah druif begon dus in Zuidoost Frankrijk, het Rhône gebied. In dit gebied werd (en wordt) de druif Syrah genoemd. Rond 1990 werd de Syrah populairder wereldwijd. Dit kwam omdat de wijnen uit de Bordeaux streek (bijvoorbeeld een Merlot) steeds duurder begonnen te worden. In deze tijd kwam de Syrah druif onder de aandacht in Australië. Door de Australische uitspraak werd de naam ‘Syrah’ veranderd naar ‘Shiraz’.

Als we de geschiedenis van Syrah vergelijken met de geschiedenis van andere bekende druivenrassen, zoals Cabernet Sauvignon of de Merlot, dan valt het op dat Syrah als ras langer bestaat. Toch is de Syrah een lange tijd niet zo bekend geweest als de Cabernet Sauvignon of de Merlot! Dit is niet zo gek, de Syrah had zo’n 30 jaar geleden nog maar een paar procent van de aanplant in Frankrijk in handen. Dit percentage is sterk gestegen, niet alleen in Frankrijk maar ook in de rest van de wereld. We zouden de Syrah bijna een Australische wijn gaan noemen, omdat hij daar volop wordt beplant.

Smaakprofiel Syrah

Als men een Syrah wijn proeft afkomstig uit Frankrijk, dan smaakt deze anders dan een Shiraz wijn afkomstig uit Australië omdat de Australische variant iets zoeter is. Vaak heeft de wijn een peperachtige smaak, maar er zijn nog vele andere smaakvarianten.

Over het algemeen is te stellen dat de Shiraz een zwaardere wijn is en een wijn met veel pit. Dit komt door het hoge tanninegehalte en de hoge zuurtegraad. Verder is de wijn te herkennen aan verschillende fruitaroma’s zoals de blauwe bes en de zwarte bes. Deze smaken worden aangevuld met smaken van tabak, chocolade, rook, peper en nog vele andere specerijen.

Wijn & spijs

De Syrah is een stevige wijn en vraagt daarom ook om een stevig gerecht. De Syrah is zowel een goede eetwijn als tafelwijn. Het meest genoemde gerecht bij deze wijn is lamsvlees.

Wij adviseren hem ook bij andere vleesgerechten, bijvoorbeeld rood vlees, steak of konijn. Mocht het barbecue seizoen weer in aantocht komen, dan kan een Syrah wijn niet ontbreken omdat de wijn goed past bij rokerige smaken!

De lekkerste Syrah wijn voor u geselecteerd
Natuurlijk willen we graag met u meedenken en hebben we de een opzet gemaakt van prachtige Syrah wijnen die u zeker niet mag missen. Uiteraard hebben wij nog meer Syrah wijnen in ons assortiment. Wilt u online wijn kopen voor uw horeca onderneming? Maak dan een account aan en bestel uw wijn online.


Wijnassortiment

Oops. We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.