Tempranillo wijn en druif

Tempranillo druif en wijn

De Spaanse tempranillo-druif lijkt op het eerste gezicht een druif met veel temperamant: een mooie, intense, donkere kleur, grote druiven aan de tros en een dikke schil. Wijnkenners weten echter wel beter, tempranillo staat namelijk juist bekend om zijn zachtheid en souplesse. De naam tempranillo betekent ‘vroeg’ in het Spaans. Deze druif rijpt namelijk vroeger in het seizoen dan andere druivenrassen. Tempranillo is de perfecte wijn voor de beginnende wijndrinker en wordt dan ook wel gezien als een echte allermansvriend.

Lees hier alles wat u moet weten over de tempranillo-druif en de wijnen die deze druif voortbrengt en wordt een echte tempranillo-kenner!

Algemene Informatie

De tempranillo is te herkennen aan zijn glanzende, donkere, blauwe kleur en dikke schil. Door de dikkere schil deze druiven ze goed bestand tegen eventuele beschadigingen wat deze druif erg wendbaar maakt. De tempranillo-druif groeit het beste op hoger gelegen gebieden. De wijn komt door zijn lichte en soepel smaak vaak in een blend voor met sterkere en sappigere druivensoorten zoals de bijvoorbeeld de grenache, mazuelo of de graciano. Tijdens proeverijen herkent u deze wijn aan zijn oranje/bruinige rand in het glas. Deze druif wordt in september in Spanje geoogst. Mocht u het leuk vinden: dit is de perfecte periode om een tripje naar de Spaanse wijngaarden te boeken zodat u de oogst kan meemaken!

La Rioja en Tempranillo

De tempranillo-druif is over de hele wereld te vinden. In Argentinie, Australië en Frankrijk en nog veel meer plekken staat deze druif als een koning op de wijngaard. Als het maar een warm klimaat is voelt deze druif zich al prettig. Oorspronkelijk komt deze druif uit misschien wel de bekendste wijnregio van Spanje: de Rioja. Deze wijnstreek is warm en perfect voor de tempranillo-druif. De tempranillo een Spaanse, inheemse druivenras en vormt veelal de basis van de meeste Spaanse wijnen. Dit is terug te zien in het aandeel Rioja-wijnen dat gemaakt wordt met de tempranillo-druif: dit is namelijk zo’n 80% van de totale opbrengst! De andere 20% is de helft wat kleinere druivenrassen en de andere 10% wordt gemaakt van de grenache, oftewel granacha in het Spaans.

Tempranillo is een druif die prima kan rijpen op hout. Hoe lang een wijn heeft gerijpt op hout kan men zien op het etiket. Crianza of Reserva wil zeggen dat de wijn een groot aantal maanden heeft gerijpt op eikenhouten vaten. Hoe lang, dat verschilt per Spaanse regio, maar een Reserva rijpt altijd langer dan een Crianza. Gran Reserva’s worden alleen in uiterst goede oogstjaren gemaakt en zijn erg uniek. Semi-crianza wil zeggen dat de wijn één jaar heeft gerijpt. Roble betekent ‘hout’ dus als er wordt vermeld ‘3 meses roble’ wil dit zeggen dat de wijn 3 maanden houtrijping heeft gehad. Joven betekent dat de wijn geen houtrijping heeft gehad en Cosecha staat voor het jaar waarop de druiven zijn geoogst.

Verder worden deze wijnen ook veel verbouwd in het nabijgelegen Portugal. Hier wordt de druif Aragonez en Tinta Roriz genoemd.

Smaak en aroma’s van de tempranillo-druif

Deze gemakkelijke druif heeft een zacht karakter en is qua smaak misschien het meest vergelijkbaar met de cabernet sauvignon, alhoewel deze wijnen vaak meer tannines hebben dan de tempranillo. De aroma’s van tempranillo verschillen van kersen en bramen tot vanille en cocos, maar zijn over het algemeen niet heel sterk te bemerken in het bouquet van de wijn. De smaak is licht en fruitig en de verschillende smaakelementen kunnen uiteen lopen van rood fruit, gedroogd fruit, vanille, karamel en soms zelfs specerijen, drop, tabak of nootmuskaat. De smaakelementen hangen sterk af van het klimaat waarin de druif verbouwd wordt. Zo komen in een koeler klimaat hogere zuren en meer tannines tot stand in de wijn, terwijl in een warmer klimaat een intensere kleur en zoete smaak meer op de voorgrond komen.

Wijn & spijs

Wijnen van tempranillo zijn soepel, veelzijdig en zacht en kunnen daarom gemakkelijk zó gedronken worden. De wijnen zijn een allermansvriend en kunnen de beginnende wijndrinker vaak snel overtuigen. De tempranillo past daarnaast ook goed bij vele gerechten door zijn veelzijdige karakter. Gezien de Spaanse oorsprong past hij natuurlijk goed bij Meditteraanse gerechten (zoals: pizza, pasta, tapas en zelfs sterker smakende visgerechten als u de wijn licht koelt). Goed om te vermelden dat er een paar combinaties minder handig zijn met de tempranillo. Zo adviseren wij deze wijn niet drinken bij gerechten met zure smaken of zachte kazen. Dit zal de karakter uit de wijn halen. Deze gerechten kan u weer beter drinken met een boterige chardonnay of een frisse sauvignon blanc.

De lekkerste Tempranillo wijn voor u geselecteerd

De tempranillo is één van die druivensoorten die menig wijndrinker kan overtuigen. Probeer daarom gerust verschillende tempranillo-wijnen uit en proef het verschil. Om het voor u gemakkelijk te maken, hebben wij voor u een selectie gemaakt van onze tempranillo-wijnen die we graag aan u voor willen stellen. Heeft u advies nodig om een tempranillo-wijn uit te zoeken voor uw onderneming? Wij helpen u graag.

Heeft u gevonden wat u zocht? Mooi! Maak dan een account aan en u bestel uw wijn gemakkelijk en snel online.

1-6 van 1388
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
1-6 van 1388
per pagina
Van hoog naar laag sorteren