Calvados

Calvados is een sterke, gedistilleerde drank en komt oorspronkelijk uit het gelijknamige departement in Normandië in Frankrijk. Het lijkt enigszins op Cognac, behalve dat het de alcohol verkrijgt door het distilleren van appelcider. Daardoor is de smaak en de beleving van het drankje toch weer totaal anders.


Wijnassortiment

Oops. We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

Wat is Calvados?

Calvados heeft dus een zeer aanwezige appelsmaak. De cider die aanwezig is, is de pure sap van appel, maar dan gedistilleerd. Net zoals bij Cognac, wordt de appelcider zelfs twee maal gedistilleerd, in plaats van één keer. Direct na het distilleren bevat de appelcider ongeveer 70% alcohol.

Om de Calvados verder te produceren, wordt na het distilleren de drank op eikenhouten vaten verder gerijpt. Dat rijpen kan zo’n 1 tot 6 jaar duren. Toch laten veel producenten, al dan niet tegen de wetgeving in, hun Calvados langer rijpen voor een betere smaakbeleving. Dit rijpingsproces zorgt ook voor de geelbruine kleur, én de verfijnde smaak.

Tijdens het rijpen verliest de drank dus zo’n 30% van de hoeveelheid alcohol. Als laatst wordt doorgaans nog wat caramel toegevoegd - niet om de Calvados wat zoeter te maken, maar om de droge smaak te behouden.

Calvados wordt gemaakt van bittere en bitterzoete appels die groeien in de zogenaamde ‘appelgebieden van Calvados’ - enkel in het Franse Normandië.

Calvados kopen

Goede Calvados kopen die past bij de wens van de gast, kan best lastig zijn. Calvados past namelijk vrijwel overal bij: meerdere gangen van het eten, maar ook gewoon als ‘zomaar een borrel’ of bij een sigaar. Echter zit er toch veel smaakverschil in Calvados, welke met name wordt bepaald door de leeftijd van het product. Calvados, en dan met name jonge, wordt ook regelmatig toegevoegd aan typisch Normandische gerechten.

Vaak is Calvados ouder dan de wetgeving voorschrijft. In principe mag Calvados namelijk niet langer dan 10 jaar rijpen - toch wordt dit veel gedaan.

Ook het gebied - ofwel, de ‘appellations contrôlées’ draagt bij aan de smaak. De beste streek is de ‘Calvados du Pays d’Auge’-streek.

Hoe drink je Calvados?

Jonge Calvados wordt doorgaans als aperitief of digestief gedronken, maar de zoete tonen van de jonge Calvados maken het ook weleens een aanvulling bij eten. Jonge Calvados heeft echter nog weinig ‘passie’ - oudere Calvados heeft direct veel meer smaak. Bij oudere Calvados nuttigt men meestal een kopje koffie, of wordt er een sigaar gerookt.

De leeftijdsaanduiding is vergelijkbaar met het systeem dat wordt gebruikt bij Cognac.