Cognac

Cognac is een brandewijn. Dat wil zeggen, een distillaat van witte wijn, meestal van de zurige en fruitige Ugni Blanc-druif. Cognac is afkomstig uit de Charente-streek, waar de stad Cognac ligt. Alleen wanneer afkomstig uit dit gebied, mag de brandewijn de naam Cognac dragen.

Wijnassortiment

Oops. We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

Cognac smaakt, naast vooral alcohol, naar eikenhout, vanille, nootmuskaat en caramel. Verder zijn er veel eisen waaraan Cognac moet voldoen, voordat het zich zo mag noemen:

  • Bepaalde, specifieke druivenrassen moeten worden gebruikt;

  • De destillatie vindt niet één, maar twee keer plaats in speciale koperen ketels;

  • Cognac moet minstens tweeënhalf jaar op houten vaten gerijpt zijn;

  • Er moet minstens 40% alcohol in de Cognac zitten;

  • De drank moet afkomstig uit de streek rondom Cognac zijn.

Evenals bij Sherry heeft de hoeveelheid kalk die in de grond zit in de gebieden in de Charente-streek invloed op de smaak. Dichtbij de stad Cognac is de meeste kalk te vinden. Daar komt dus de beste Cognac vandaan.

Net als in de geschiedenis van Gin  speelt Nederland ook in de geschiedenis van Cognac een bescheiden rol. In de tientallen jaren na de Middeleeuwen voeren Hollandse schepen af en aan langs de kusten rond Charente. Bij die gelegenheid sloeg het maar al te graag de populaire Franse wijn in. Maar de lange reis op de boot terug was niet bepaald goed voor de kwaliteit van de wijn. Daardoor groeide bij de Nederlanders de vraag naar gedistilleerde wijn, ofwel brandewijn, die langer houdbaar was. Door die toenemende vraag van Hollanders ontwikkelden de burgers van Cognac zelfs een tweede distillatie.

Vaak wordt Cognac uit het verkeerde glas gedronken. Een goed Cognacglas is namelijk niet de ‘bubbel’-vormige zoals die vaak wordt gebruikt in cafés en restaurants: daarbij komen teveel geuren van alcoholdampen vrijkomen. Een goed Cognacglas is eerder tulpvormig, om de aroma’s goed in het glas te kunnen behouden.

Cognac soorten

Cognac wordt gemaakt van tot wel negen druivenrassen. 90% daarvan is de Ugni Blanc-druif. Na het plukken en fermenteren van deze druiven blijft er een erg zure, troebele wijn over. Daarna gaat het proces van de dubbele gisting beginnen.

De verschillen in de smaak van Cognac, ontstaat voornamelijk door het verschil in het aantal jaren dat deze is gerijpt. Daar staan de afkortingen dan ook voor, welke altijd prominent terug te vinden is op het label van de fles:

  • V.S. (of 3 sterren) staat voor Very Special of Very Superior. De cognac heeft minimaal 2,5 jaar gerijpt - wat het minimum is voor cognac.

  • V.S.O.P. (of V.O. Reserve) staat voor Very Superior/Special Old Pale (of Very Old). V.S.O.P.-cognac heeft minimaal vier jaar op houten vaten gerijpt.

  • X.O. (of Extra) staat voor Exceptionelle Old. Deze cognac heeft minstens zes jaar gerijpt.

De beste Cognac? In principe geldt; hoe ouder, hoe beter. De X.O.-labels op de Cognac tonen dus aan dat deze zeer waarschijnlijk de beste Cognac is die een café in huis heeft.

Cognac merken

Een populaire Cognac is de Chateau de Beaulon cognac, welke er is met de labels V.S.O.P. en X.O.. Dit is een broodachtige, kruidige Cognac met de smaak van amandel, witte perziken en kaneel. De X.O.-variant zit ver boven zijn minimale rijping van 6 jaar: hij heeft maarliefst 12 jaar gerijpt en is daardoor van uitzonderlijke kwaliteit.