Dona Maria

Dona Maria. De naam rolt net zo soepel over je tong als de wijn zelf. Dit bijzondere wijnhuis ligt in de populaire Alentejo-regio in het hart van Portugal. Júlio Tassara de Bastos is de eigenaar van het landgoed en de bijbehorende wijngaarden. Hij combineert traditionele wijnbouw met de nieuwste technieken en methodes. Het resultaat zijn prachtige witte en rode wijnen die bovendien passen bij de laatste wijntrends.

In het Portugese binnenland, vlak bij het stadje Estremoz, vinden we één van de meest bijzondere wijndomeinen van de regio: Dona Maria. De geschiedenis van dit wijnhuis gaat ver terug. In het begin van de achttiende eeuw kocht koning João V het landgoed waarop de wijngaarden liggen. Het was een cadeau aan zijn hofdame, Dona Maria, op wie hij smoorverliefd was.  Zowel het landgoed zelf als de wijnen die hier momenteel geproduceerd worden, zijn vernoemd naar deze hofdame. De wijngaarden strekken zich inmiddels uit rondom het landgoed en zijn ruim 80 hectare groot. Zo’n 12 hectare is beplant met witte druiven, 68 hectare met rode. Nagenoeg alle wijnstokken staan op een milde, kalkachtige kleigrond en krijgen relatief veel zon. Omdat er veel water in deze grond zit, is er geen irrigatie nodig en zijn de wijnstokken zelden onderhevig aan waterstress. Dit draagt bij aan de hoge kwaliteit alle Dona Maria-wijnen.

De moderne periode van wijn maken startte pas in 1988 met de oprichting van een Sociedada. In 1992 verkocht Júlio Bastos 50% van deze Sociedade Agrícola Quinta do Carmo aan “Barons de Rothschild (Lafite)”. Met de opbrengst verbeterde hij de distributie en verdere groei van zijn wijngoed. Maar het idee om op de Quinta echt helemaal zijn eigen wijn te maken liet hem niet los. Hij kon zijn droom waarmaken toen hij aan het begin van het nieuwe millennium zijn laatste aandeel in de Sociedade besloot te verkopen. Het prachtige oude domein werd daarna in oude luister hersteld, uitgebreid en voorzien van de modernste technologie op het gebied van wijnmaken. Hoewel de oude en befaamde "lagares", waar de beste druiven met de voeten werden getreden, bewaard zijn gebleven.

In aanvulling daarop kocht hij in 2002 een prachtige oude wijngaard van meer dan 40 jaar oud, direct naast een nieuw aangeplante wijngaard. In 2003 werden de eerste druiven geoogst. Het begin van een nieuwe succesvolle periode, met eindelijk weer mooie kwaliteitswijnen onder de oude naam van het domein, Dona Maria.

Bekijk website 

  • Druiven worden nog steeds met de voeten gestamd, zoals dat vroeger altijd ging
  • Al 150 jaar wijnmakers
  • Kwaliteitswijnen uit de populaire Alentejo regio

Wijnassortiment