Wijnhuizen in Frankrijk

Frankrijk heeft enorm veel wijnhuizen. Er zijn zo veel wijngaard huizen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet! Wij hebben een overzicht gemaakt van onze wijnhuizen, per streek. Meteen een overzicht van onze Franse wijnhuizen?

Elzas

De wijnstreek is gesitueerd in Bas-Rhin en Haut-Rhin. Het totale oppervlakte van de wijngaarden in de Elzas beslaat zo’n 15.500 ha. De grond van de Elzas kent een grote verscheidenheid in bodems: Graniet, kalk en zelfs vulkaanbodem!

De wijnen die geproduceerd worden in de Elzas worden voornamelijk gemaakt van één druivensoort. Twee druivenrassen die intensief worden verbouwd in de Elzas zijn: De Riesling en de Gewürztraminer. De meeste druivenrassen die verbouwd worden in de Elzas zijn witte wijnen.

Veel wijnen die van de Elzas afkomen zijn biologisch geteeld. Dit is mogelijk omdat de streek veel zonuren heeft, met weinig neerslag. Bestrijdingsmiddelen zijn hierdoor vaak niet nodig.

Wij hebben het volgende wijnhuis in ons assortiment met prachtige wijnen uit de Elzas.


Familie Hugel

Bordeaux

De Bordeauxstreek is een bekend en groot wijngebied. De totale oppervlakte van de Bordeaux is rond de 100.000 ha. De streek ligt aan de Garonne, de Gironde en de Dordogne.

Er wordt zowel witte wijn als rode wijn geproduceerd in Bordeaux, maar de rode wijn heeft toch de overhand in dit gebied. Veel voorkomende rassen die beplant worden: Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon blanc en Sémillon

De wijngaarden in de Bordeaux zijn vlak en het klimaat is vochtig en niet té warm. Het gebied brengt lichte wijnen die subtiel van smaak zijn.

De volgende wijnhuizen uit de Bordeaux hebben wij met zorg voor u uitgezocht.


Borie-Manoux

Chateau La Tulipe

Beaujolais

Het wijngebied van de wijnstreek Beaujolais heeft een oppervlakte van 20.000 ha. Beaujolais ligt in de vallei van Saône ten zuiden van de Bourgogne wijnstreek.

Er worden twee druivenrassen verbouwd namelijk: De Gamay druif en de Chardonnay druif. Voor de Beaujolais-Villages wijnen wordt de Gamay druif met de hand geplukt.

Het klimaat in de Beaujolais streek is een gematigd landklimaat. Dit houdt in dat de winters streng zijn en de zomers warm. De wijnen uit het noorden zijn vaak stevigere wijnen en de wijnen uit het zuiden zijn vaak lichtere wijnen. Dit komt door de verschillende bodems in de Beaujolais streek.

Henry Fessy

Villa Ponciago

Bourgogne

Deze wijnstreek ligt in de volgende gebieden:

  • Mâconnais
  • Côte de Nuits
  • Côte de Beaune
  • Chablis
  • Côte Chalonnaise

 De bourgogne staat bekend als een traditionele wijnstreek: het is een kleinschaligere wijnstreek dan bijvoorbeeld de Bordeaux en ligt ten noorden van de Beaujolais. Grote landhuizen zul je er niet veel vinden.

 Het druivenras dat het meest wordt verbouwd in Bourgogne is Chardonnay. Andere rassen die hier worden verbouwd zijn: Pinot noir, Aligote en de Gamay. Ondanks dat de Bourgogne streek bekend staat om haar Chardonnay productie worden er toch nét iets meer rode wijnen geproduceerd dan witte wijnen.

 Het klimaat in de Bourgogne is een gematigd landklimaat. Dit houdt in dat er strenge winters zijn en warme zomers waardoor de wijnen wat steviger van smaak zijn.

 

Bouchard Père & Fils

Pomerol

Pomerol ligt in het departement Gironde. Het is een kleine gemeente met maar 900 inwoners en heeft een oppervlakte van 6,2 km². Juist door dit kleine oppervlakte en relatief lage productieaantallen worden er veel exclusieve wijnen geproduceerd worden.

De Merlot overheerst als druivenras in Pomerol. Er is nog een klein percentage van het oppervlakte dat door andere rassen wordt gebruikt: Cabernet Sauvignon, Carmenère en Cabernet Franc. Er worden alleen rode wijnen geproduceerd in dit gebied.

Wijnmakers in de Pomerol zweren bij de alchemistische ondergrond waar de druiven op worden verbouwd. Deze ondergrond wordt ook wel ‘’Crasse de fer’’ genoemd. Het is een bodem van zacht, ijzerhoudend zandsteen. De Pomerol ligt bovendien landinwaarts, waardoor het hier niet té warm wordt. Dit voorkomt overrijping. 

Een beroemde wijn die uit deze streek komt is de Château Petrus. Een echte ‘bewaarwijn’.

Jean-Pierre Moueix

Champagne

Het gebied Champagne bestaat uit zo’n 34.000 ha. grond en ligt verspreid in de volgende departementen: Aube, Marne en Aisne.

 

Zoals de naam van de streek al doet denken, komen hier alle Champagne wijnen vandaan. Alleen mousserende wijnen uit deze streek mogen de naam dragen. Er worden in dit gebied drie druivensoorten verbouwd die worden verwerkt in de champagne: De Chardonnay, de Pinot Noir en de Pinot meunier. De champagne is vaak een combinatie van deze soorten. Ondanks dat er ook blauwe druivensoorten in worden verwerkt, krijgt de Champagne niet deze kleur.

Champagne behoudt zijn heldere kleur doordat de schil van de blauwe druiven niet in contact komt met het sap. Daarom worden de druiven met de hand geplukt, de druiven kunnen op deze manier niet kneuzen. Vervolgens worden de druiven twee keer geperst. Dit hele productieproces van Champagne wordt ‘méthode traditionnelle’ genoemd.

Hoe krijgt Champagne eigenlijk bubbels? Men kwam erachter dat, door suiker toe te voegen aan de wijn, er koolzuur ontstond in de wijn. Dit vergde de eerste jaren verbetering aangezien er veel flessen ontploften. Een methode om dit tegen te gaan was het bekende ijzerdraadje om de kurk.

De bodem van de Champagnestreek is bijzonder vruchtbaar. De winters zijn zacht en de zomers over het algemeen warm. Wel kan er veel neerslag in de zomer vallen.

 

Champagne Taittinger

Champagne Irroy

Loire

De Loire komt in de top 3 van grootste wijnstreken in Frankrijk met 50.000 ha. grondgebied. De streek dankt haar naam aan de rivier de Loire (de langste rivier van Frankrijk). Het gebied staat niet alleen bekend om de grote hoeveelheden wijngaarden, maar ook om de grote hoeveelheid natuur, afgewisseld met vele oude kastelen.

De Chenin Blanc, Muscadet en de Sauvignon Blanc, zijn de rassen die het meest worden beplant in deze regio. Er zijn ook eeuwenoude rassen te vinden, zoals de Chenin Noir. Er worden echter nog veel meer druiven verbouwd in de Loire. Dit is mogelijk door de grote oppervlakte van het gebied en de verscheidenheid van grondsoort. De bekendste wijnen afkomstig uit de Loire zijn de Pouilly-Fumé en de Sancerre.

Doordat het gebied zo groot is heerst er niet overal heerst hetzelfde klimaat. Zo heeft de Loire invloed van de zee (golf van Biskaje), maar er heerst ook een continentaal klimaat. De ondergrond van de Loire staat bekend om de grote hoeveelheid kalk. Een goede bodem waar kwaliteitswijnen kunnen ontstaan.

 

Pascal Jolivet

Chablis

Chablis is een dorpje in het departement Yonne en maakt officieel onderdeel uit van de wijnstreek Bourgogne. Echter ligt de streek niet direct in contact met de Bourgogne. De wijngaarden liggen op de heuvels om het stadje heen.

Het druivenras dat veruit het meeste wordt beplant is de Chardonnay. In een veel kleinere hoeveelheid worden er ook rode wijnen geproduceerd van bijvoorbeeld de Pinot Noir. Chablis wijnen, zijn exclusieve wijnen omdat deze wijnen alleen in deze regio gemaakt mogen worden én er een maximum in vastgesteld voor de hoeveelheid wijn de er per ha. verkregen mag worden.

De Chablis wijn is dan wel gemaakt van een Chardonnay, maar hij smaakt zeker niet hetzelfde! Dit komt door de bijzondere ondergrond van fossiele schelpen, klei en kalk. Deze ondergrond is ontstaan in het Jura tijdperk, een tijd waarin de Chablis nog zee was. De wijn krijgt hierdoor een kenmerkende ziltige/minerale smaak.

Bovenstaande is niet het enige wat de smaak van de Chablis kenmerkt. Ook het klimaat speelt een grote rol. Door de noordelijke ligging zijn er minder zonuren en een koeler klimaat. De druiven krijgen hierdoor een hogere zuurtegraad. Iets wat de wijn uit de Chablis erg kenmerkt.

 

Domaine Laroche

Wijnassortiment

Oops. We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.