Madeira

Madeira is, net als Port en Sherry, een versterkte wijnsoort. Madeira dankt haar naam aan het eiland waar als enige de Madeira wordt geproduceerd. Het Portugese vulkaaneiland Madeira ligt in de Atlantische oceaan, zo’n 700 kilometer voor de Afrikaanse kust.

Wijnassortiment

Oops. We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

Maidera kenmerkt zich door de perfecte balans tussen fris zuur en zacht zoet. Een Madeira is na honderden jaren bewaren nog altijd erg lekker.

Madeira wijn werd oorspronkelijk geproduceerd en genoemd naar de druif waar hij van was gemaakt: Sercial, Verdelho, Boal en Malvasia. Echter worden vandaag de dag de meeste Madeira’s van slechts één druivensoort gemaakt: de Tinta Negra. Wel wordt er nog steeds gebruik gemaakt van deze druiven, als alternatief voor de naamgeving. De naamgeving is nu gebaseerd op het smaaktype (dry, medium dry, medium sweet en sweet), en niet meer op de druif. Hierbij geldt:

  • Sercial: dry. Smaakt hoog zuur en fris, en is de perfecte aperitief.

  • Verdelho: medium dry. Heeft een fijne balans van fris en rijp en is prima geschikt als aperitief of ‘begeleider’ van gerechten.

  • Boal: medium sweet. Goed gerijpt, fruitig en met een flink volle body. Zeer goed te combineren met alle soorten kazen.

  • Malvasia: sweet. Zeer gerijpte Madeira, Past erg goed bij zoete nagerechten zoals chocolade en roomijs.

Madeira is dus altijd gewoon Madeira - de druif speelt geen rol meer in de naamgeving.

Over het algemeen combineert Madeira prima met allerlei gerechten; hij dient als heerlijke aperitiefwijn, van chocolade tot oude kaas.

Versterkte wijn

Madeira is een versterkte wijn. Een versterkte wijn is in principe simpelweg een wijn waar extra alcohol aan is toegevoegd. Het toevoegen van alcohol werd in eerste instantie gedaan om de houdbaarheid te verbeteren, en de wijn te redden tijdens het vervoer over lange afstanden, voornamelijk per schip. Bij versterkte wijnen, zoals dus Madeira, begint het alcoholpercentage meestal rond de 15%.

Madeira wijn kopen

De goede rijpingstijd voor Madeira is ongeveer drie jaar. Echter komen de allermooiste varianten pas na een jaar of 10 op de markt. Madeira’s zijn te herkennen aan de rijpe, gerijpte en oxidatieve smaak: gedroogde vruchten, karamel en noten.

Madeira wijn prijs

Afgezet tegen de hoge productiekosten, is Madeira een relatief goedkope versterkte wijn. Het produceren van de wijn is namelijk niet eenvoudig. Madeira is een heuvelachtig en warm land, met vrijwel geen mechanisatie. Daarnaast duurt de rijping van de wijn langer dan normaal.

Benieuwd naar uw unieke prijs voor de Madeira wijnen van Oud Reuchlin & Boelen? Log in op uw klantportaal, of neem contact met ons op voor de actuele wijnprijs.