Sherry

Sherry noemen we, net als Port en Madeira, een versterkte wijn. Van deze drie versterkte wijnen, is Sherry de enige volledig witte. Sherry wordt enkel en alleen geproduceerd in de streek van Jerez de la Frontera, in het zuidelijkste puntje van het Spaanse Andalusië. De Engelse verbastering van het woord Jerez is - hoe kan het ook anders - Sherry.

Wijnassortiment

3 producten
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
3 producten
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Wat is Sherry?

In de Jerez de la Frontera-streek zit veel kalk in de grond. Er waait een Middellandse Zee-bries over de wijngaarden, waar de witte druiven groeien. Deze factoren maken de bekende Sherry-smaak tot wat hij is. Sherry is er alleen in het wit.

Sherry wordt volgens het unieke maar complexe solera-systeem opgevoed. Hierbij worden de vaten, waarin de wijn zit, opeengestapeld in rijen. In de onderste rij zit de oudste wijn. Die wordt deels afgetapt, waar uiteindelijk de gebottlede Sherry van wordt gemaakt. De onderste rij wordt bijgevuld met de wijn van de rij vaten daarboven. Die vaten bevatten wijn van één oogst jonger. Dit vat wordt vervolgens weer bijgevuld met het vat dat weer dáárboven ligt, ook weer één oogst jonger. Enzovoorts.

Sherry wordt in Spanje, maar ook veel daarbuiten gedronken voorafgaand aan de diner. Bovendien is Sherry een goede aanvulling bij het eten van tapas. Drogere Sherry’s zijn een goede aanvulling bij vis- of vleesgerechten; zoetere sherry’s daarentegen doen het goed als aanvulling bij de desserts - met name als daar chocolade in is verwerkt!

Sherry soorten

Droge Sherry’s worden geproduceerd door Palomino-druiven te gebruiken. Voor de zoetere varianten worden de Moscatel- en de Pedo Ximénez-druif gebruikt.

Sherry kan dus flink variëren in mate van zoetheid. Er zijn veel Sherry soorten, welke allemaal van smaak verschillen.

  • Fino: de droogste der Sherry’s. Toch is de Fino toch erg licht en fris.

  • Manzanilla: in principe is deze vergelijkbaar met de Fino. De Manzanilla groeit echter dichter langs de Atlantische kust, waardoor hij iets ziltachtiger smaakt.

  • Amontillado: de Sherry met iets meer aromatische tonen. Hij is amberkleurig en heeft een licht hazelnootsmaakje.

  • Oloroso: een droge, volle Sherry die in het begin een beetje zoet smaakt. De kleur is een beetje amber- en mahonie-achtig.

  • Palo Cortado: de Palo Cortado is een zeer natuurlijke sherry, en kan omschreven worden als een combinatie van de Oloroso en de Amontillado.

  • Medium dry: een tikkeltje zoet, maar ook vol met een notensmaak en veel aroma. Medium dry is in principe altijd een mix van Amontillado en Pedro Ximénez.

  • Pedro Ximénez: de zoetste van de familie, met een hele krachtige en volle smaak. Het suikergehalte ligt tot 40 keer hoger dan bij een medium dry. Hij is dan ook donker van kleur en zeer stroperig.

Sherry merken

Er zijn tal van goede Sherry-merken. De populairste en bekendste merken produceren voornamelijk de Palomino Fino-Sherry. Denk aan hoogstaande merken als El Candado, Don Gonzalo en Real Tesoro.

Benieuwd naar uw unieke prijs voor Sherry wijnen van Oud Reuchlin & Boelen? Log in op uw klantportaal, of neem contact met ons op voor de actuele wijnprijs.