Ontdek onze verhalen

Geniet in december van de biodynamische wijnen van M. Chapoutier

Alles wat biologisch is, smaakt naar meer. Dat geldt ook voor wijn. Steeds vaker zien we dan ook biologisch gecertificeerde wijnen, waar menig liefhebber al goed bekend mee is. Inmiddels zijn ook de biodynamisch geproduceerde wijnen in trek. Hierbij gaat de wijnboer nog een stap verder. Een pionier op dit gebied is het Franse M. Chapoutier. De “Monier de la Sizeranne" en “Chante Alouette” van dit wijnhuis zijn krachtig en volledig bioverantwoord. Met hun stevige smaak en lange afdronk passen ze perfect bij het kerstdiner.  

 

Wat is biodynamische wijn?

Biologische en biodynamische wijnbouw hebben veel overeenkomsten. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en is de grond de basis voor gezonde wijnranken. Tot zover de overeenkomsten, want biodynamische wijnbouw gaat nog een stap verder. Het is een filosofie die de relatie tussen mens en land in een nieuw licht bekijkt, gebaseerd op het werk van de Oostenrijkse antroposoof Rudolph Steiner.

In de praktijk betekent dit dat een boer de wijngaard als een levend organisme ziet die zo sterk mogelijk moet worden. Hiervoor gebruikt een wijnboer homeopathische kruidenmengsels die de wijngaard meer kracht geven en ‘genezen’ na de oogst. Ook het snoeien van de wijngaard gebeurt alleen op specifieke momenten en bij het maken van de wijn mogen alleen natuurlijke ingrediënten worden toegevoegd. Het resultaat is een pure, krachtige wijn met een uitgesproken karakter. 


Het wijnhuis M. Chapoutier 

Hét wijnhuis dat bekend staat om zijn heerlijke biodynamische wijnen is M. Chapoutier.

Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1808 en is gevestigd in Tain-l'Hermitage, een dorp aan de oevers van de Rhône. De huidige eigenaar van het wijnhuis is Michel Chapoutier, één van Frankrijks meest gerespecteerde wijnmakers. Michel nam het bedrijf in 1990 over en bracht sindsdien de wijnen naar de top van de regio. Op dit moment krijgen bijvoorbeeld vijf van zijn wijnen een Robert Parker-score van 100%. 

 Maar kwaliteit is dus niet het enige waar Michel in uitblinkt. Vanuit zijn persoonlijke overtuigingen is hij ook begonnen met biodynamische wijnbouw. Al sinds 1991 is dit een belangrijk onderscheidend vermogen van M. Chapoutiers wijnen. In die tijd trokken veel mensen nog hun wenkbrauwen op wanneer ze hoorden over biodynamische wijnbouw, inmiddels is Michel een voorbeeld voor velen. 

 

Witte en rode hermitagewijnen 

Twee van de biodynamische wijnen van M. Chapoutier zijn de “Monier de la Sizeranne" en “Chante Alouette”.  

De M. Chapoutier Hermitage Monier de la Sizeranne is een monumentale rode wijn van Syrah-druiven. Diep, granaatrood van kleur met rijp rood fruit en een hint van zoethout in de neus. Een krachtige, elegante smaak met kruidige tonen en pittige, rijpe tannines. Wat opvalt is dat het etiket is voorzien van braille, een eerbetoon aan de Sizeranne familie, de oude eigenaren van de wijngaard. 

De M. Chapoutier Hermitage Chante Alouette prikkelt al je zintuigen. De wijn is volledig gemaakt van met de hand geoogste Marsanne-druiven en heeft een groengouden, bijna fonkelende kleur. Op de neus een complex aroma van kweepeer, walnoot, honing, gember, acacia en een hint van lindeboom. De afdronk is lang en stevig.

Biodynamisch genieten

Alle wijnen van M. Chapoutier zijn heerlijk, maar de “Monier de la Sizeranne" en “Chante Alouette Blanc” zijn onze favorieten tijdens de feestdagen. Het zijn heerlijke, stevige wijnen die perfect passen bij winterse en feestelijke gerechten. Zo gaan de rode wijnen van M. Chapoutier goed samen met wildgerechten of Beef Wellington – een ossenhaas met paddenstoelmélange en zoute ham, verpakt in bladerdeeg. 

De witte wijnen combineren dan weer heerlijk met duurzaam gevangen vis, zoals een wilde zalm of kabeljauwgratin met zwarte rijst. M. Chapoutier voorziet je klanten van échte klassiekers die tijdens het Kerstdiner niet mogen ontbreken. Het feit dat deze wijnen ook nog eens biodynamisch geproduceerd zijn, maakt het helemaal af. 

Dat smaakt naar meer.