Overwinteren in Spanje
- 16 jan. 2023
Lijkt het je niet wat ?
Even weg uit de kou en de grijze nattigheid naar de zon! Weg van de hoge energieprijzen, transportproblemen, personeelstekorten en andere sores die we iedere dag via een van onze schermpjes binnen krijgen.
Was de tijd van voor de schermpjes trouwens niet een stuk rustiger en relaxter? Hoefde je geen foto’s te maken van je gerechtjes om anderen op social media te laten zien hoe leuk jij het had. Kon je simpelweg gewoon genieten van het eten, het gezelschap en van de wijn.
Dan toch maar weg en overwinteren onder de Spaanse zon? Zoals de pensionados of de moderne nomades die hun werk overal mee naar toe kunnen nemen…
Voor de meesten van ons zal dit geen (korte termijn) realiteit zijn en zullen we het voorlopig nog even hier moeten doen. Dan het ‘Spanjegevoel’ maar wat dichterbij halen. Dat kan ook !
Spanje behoort tot de klassieke wijnlanden en heeft lange tijd een zeer stabiele positie op de Nederlandse markt ingenomen. De laatste jaren zien we echter dat Spanje aan populariteit wint, ook bij een jongere doelgroep. Een grote rol is hier weggelegd voor Rueda, die voor Spaans wit ruim het voortouw neemt. En dan gaat het voornamelijk om Rueda Verdejo. Deze druif is overigens goed voor bijna 90% van de totale druivenaanplant in Rueda.
De broertjes Lurton, telgen uit de bekende Lurton wijnfamilie uit Bordeaux, zagen 30 jaar geleden al een toekomst in deze lokale druif. Met hun expertise, kennis van terroir en ervaring als wijnmakers op allerlei plekken in de wereld, begonnen ze een andere stijl Rueda wijnen te maken. Met succes! Inmiddels hebben ze verschillende wijngaarden in Spanje en maken niet alleen wit, maar ook rosé en rood.
Over rood gesproken. De aanvoerder van Spaans rood is al jaren onbetwist Rioja. Krachtig, vol en stevig; typisch een wijn voor bij het eten. Inmiddels is het van oudsher ‘stevig aanwezige hout’, subtieler en zijn de wijnen frisser en fruitiger. De kwaliteiten van de lokale Tempranillo, ongeveer 60% van de assemblage, komen hierdoor beter tot z’n recht. Bovendien sluiten de wijnen beter aan bij de veranderde smaak van de consument.
Ook hier komen we een Franse wijnmaker tegen, Bruno Kessler. Hij ging op zoek naar kwaliteitswijnen in de verschillende Spaanse regio’s. Wijnen die gekenmerkt worden door hun diversiteit in terroir en smaakprofiel, met het doel deze onder één krachtig en herkenbaar merk op de markt te brengen, Cruz-del-Castillo.
Het ‘Spanjegevoel’ wat dichterbij brengen, hoeft dus geen enkel probleem te zijn. We beginnen met een frisse Rueda Verdejo, bij de koesterende warmte van de houtkachel. Deze wijn drinken we door bij de gamba's en dan een Rioja Reserva bij een mooi gebraden entrecote of ribeye. Flamenco muziekje op de achtergrond….Salud!