Ontdek onze verhalen

Bordeaux Uit en Thuis

Het is niet eens zo lang geleden dat Bordeaux zo’n beetje de enige wijnstreek was die de meeste mensen kenden. Bordeaux, Bourgogne, Champagne en Rioja, dat waren de wijnstreken die de mensen kenden. Sinds een jaar of twintig, dertig is er een ware tsunami aan wijnstreken het schap ingekomen. De gemiddelde wijnliefhebber staat een beetje daas voor deze overvolle supermarktschappen en velen - ik verzin dit niet - durven niet eens bij een gespecialiseerde wijnwinkel naar binnen te gaan uit vrees om onwetend over te komen.

En dat is niet raar. Het wijnaanbod is namelijk gigantisch: er zijn 50 wijn producerende landen, 2.000 geografische herkomstgebieden en 5.000 verschillende duivensoorten. En dat blinkt de consument allemaal toe vanuit de schappen. Deze tsunami aan wijnaanbod heeft de Bordeauxstreek naar achteren gedrongen, terwijl deze streek zoveel te bieden heeft.

Bordeaux is nog steeds een van de grootste wijnstreken van Frankrijk met ruim 100.000 aangeplante hectares wijngaarden. De streek kent zelfs 64 appellations en een kleine zestig Grand Cru’s. Voor rode wijn zit je er het beste want 90% is rood.

En van deze rode wijn wil ik er een paar aanbevelen. Bordeaux doet het heel goed bij wild of vlees. Het vlees doet de tannines smelten als sneeuw voor de zon terwijl de backbone blijft. Bordeauxwijnen tonen dan bij uitstek hun elegantie en verfijndheid.

De linkeroever van Bordeaux met Margaux and Paulillac wordt gedomineerd door cabernet sauvignon, de rechteroever door merlot.

De volgende vier wijnen zijn zowel in de horeca als bij speciaalzaken verkrijgbaar. Importeur is www.cordier-wines.nl

 

Château Chantalouette Pomerol: Dit is de tweede wijn van het grootste domaine in de Pomerol: Chateau de Sales.  De Sales is met 47 hectare een grote jongen in Pomerol. De tweede wijn Chantalouette is zwoel, zacht en sappig en is naast een goede maaltijdbegeleider uitstekend om zo te drinken.

Château Pontac-Lynch: Deze komt van de linkeroever, uit Margaux. Prachtig zwart label met gouden letters en tekening. Pontac-Lynch is zeer fruitig, elegant met een zachte structuur in de mond, soepele tannines en een lange afdronk. Kan ook goed ouderen. Dit is een echte eetwijn.

Pape Clementin Rouge: De tweede wijn van Pape clement, het beroemde huis uit de in Nederland niet zo bekende Bordelaise appellation Pessac-Léognan. Het wijnhuis werkt biodynamisch, onkruid en gras worden met rust gelaten, ossen en paarden ploegen tussen de wijnraken. Pape Clement heeft het Terra Vitis-label en HVE3-label. Een gedeelte van de wijn rust op betonnen eitjes.

De Pape Clementin Rouge is een blend van cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot. De wijn rust op barriques. Een strakke, elegante, sappige wijn met veel zwart fruit, soepele structuur en lengte. Dit is top!

Pape Clementin Blanc: Het zusje van de rouge, deze witte tweede wijn van Pape Clement, het beroemde huis uit de in Nederland niet zo bekende Bordelaise appellation Pessac-Léognan. Het wijnhuis werkt biodynamisch, onkruid en gras worden met rust gelaten, ossen en paarden ploegen tussen de wijnraken.

De Château Pape Clémentin Blanc is een blend van sauvignon blanc, sémillon en muscadelle en is zowel fris als tropisch én licht rokerig. Goede structuur en mineralig. Deze prachtige witte wijn is in zijn soort een van de beste.

Voor alle Bordeaux wijnen van Cordier klik snel hier door en sla uw slag.