Ontdek onze verhalen

Mosselen en wijn

De waarheid over mosselen en wijn

Mosselen en wijn zijn een heerlijke combinatie die vaak wordt geserveerd in restaurants en brasseries, vooral in de zomermaanden. Maar er bestaan nog steeds misvattingen over welke wijn het beste past bij mosselen. In deze blog onthullen we de waarheid over mosselen en wijn en geven we enkele tips om de perfecte combinatie te vinden.

Witte wijn bij mosselen?

Voor velen lijkt de keuze voor witte wijn bij mosselen voor de hand liggend. Immers, de meeste mensen associëren witte wijn met visgerechten en mosselen zijn schaaldieren die uitstekend samengaan met een witte wijn. Maar welke witte wijn is de beste keuze?

Een veelvoorkomende fout is om te denken dat alleen droge witte wijnen passen bij mosselen. In werkelijkheid kunnen droge, halfdroge en zelfs zoete witte wijnen allemaal heerlijk zijn bij mosselen. De uitdaging is om de wijn te kiezen die past bij de saus van de mosselen.

Welke wijn bij welke saus?

Traditionele mosselgerechten worden vaak geserveerd met een witte wijn- en uiensaus, een knoflooksaus of een saus op basis van room. Voor de wijnkeuze bij deze sauzen, zijn er enkele basisregels.

Voor de klassieke witte wijn- en uiensaus past een droge of halfdroge witte wijn zoals een Alsace of een Chablis. Voor een knoflooksaus kan een zwaardere, rijkere witte wijn zoals een Viognier of een witte Rioja de smaken van de knoflook en de mosselen mooi aanvullen. Een saus op basis van room vraagt dan weer om een meer volle en romige witte wijn zoals een Chardonnay uit de Bourgogne.

Rode wijn bij mosselen?

Maar wat als je nu eens iets anders wilt dan witte wijn bij mosselen? Een veel gestelde vraag is of rode wijn een optie is. Over het algemeen past rode wijn minder goed bij mosselen dan witte wijn, maar er zijn uitzonderingen.

Bij mosselen met een tomatensaus past een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. De zuurgraad van de tomaten past goed bij de frisse zuurgraad van deze wijnen. Een andere optie is om een rosé te proberen. Roséwijnen hebben vaak genoeg zuurgraad en fruitigheid om samen te gaan met mosselen.

Niet één perfecte combinatie

De waarheid over mosselen en wijn is dat er niet één perfecte combinatie bestaat. Het hangt allemaal af van de saus die bij de mosselen wordt geserveerd. Zowel droge als halfdroge witte wijnen, zwaardere en romige witte wijnen en zelfs lichte rode wijnen en roséwijnen kunnen allemaal passen bij mosselen.

Onze tip voor horecaondernemers en sommeliers is om de wijnkaart aan te passen aan het mosselgerecht dat wordt geserveerd. Geef suggesties voor welke wijn het beste past bij de saus van de mosselen en bied verschillende opties aan om de gasten te laten kiezen. Zo kunnen gasten een wijn kiezen die perfect past bij hun mosselgerecht en hun persoonlijke smaak.

Mosselen met brood (of friet)

Mosselen en wijn zijn een geweldige combinatie, maar vergeet niet om ook te denken aan het brood. Mosselgerechten worden vaak geserveerd met brood om de heerlijke sauzen op te dopen. Zorg ervoor dat het brood van goede kwaliteit is en past bij de wijn die wordt geserveerd.

Kortom: mosselen en wijn zijn een heerlijke combinatie die elke zomer weer op het menu staan van restaurants en brasseries. De waarheid over welke wijn het beste past bij mosselen hangt dus af van de saus van de mosselen. Het is belangrijk om verschillende wijnopties aan te bieden op de wijnkaart en om ook te denken aan het brood dat wordt geserveerd bij de mosselen.

Als wijnimporteur bieden wij een breed scala aan wijnen die perfect passen bij mosselen. Probeer onze wijnen en geniet van een heerlijke mosselmaaltijd. We kunnen natuurlijk ook ondersteunen in het samenstellen van dé mossel wijnkaart met fijne wijnspijs combinaties.