Ontdek onze verhalen

Gekoeld rood: Verrassend lekker!

De temperaturen lopen op en de terrassen mogen met de regelgeving in acht houdend weer vol. Het is tijd voor zomerse wijn. Hoewel de gedachten dan vaak uitgaan naar witte en rosé wijnen, is er in de horeca ook genoeg zomers rood te krijgen.

Kamertemperatuur

De crux zit hem dan in de temperatuur van de wijn. Dat is zo belangrijk! In het algemeen drinken Nederlanders de witte wijn te koud, rechtstreeks uit de koelkast op zo’n vijf graden. En de rode wijn drinken ze te warm. Op kamertemperatuur.

Maar de term kamertemperatuur komt van zeker een eeuw geleden. Toen er nog geen centrale verwarming was en het binnen niet warmer was als 16 – 18 graden.

Tegenwoordig is het vaak binnen 20 tot 22 graden en dat is te warm. Voor wijn zeker.

Grofweg kun je ervan uitgaan dat jonge, fruitige rode wijnen op 13 tot 15 graden gedronken kunnen worden. In de ijskast daalt de temperatuur per uur 5 graden. Dus een uurtje in de ijskast voor het beste resultaat.

Bij hoge alcoholpercentages is het ook beter de wijn te koelen, anders wordt de wijn te log. Een half uurtje in de ijskast volstaat dan.

De zomerse rode wijnen hieronder vind je in de horeca en die moeten echt gekoeld worden. Het kan in een koeler met ijs, staat feestelijk. Proost!

Zomers gekoeld rood

Henry Fessy Gamay Noir: Deze gamay noir barst van het fruit en heeft een mooie zachte structuur. Fessy zit in de Bourgogne en Beaujolais en maakt twee wijnen als Vin de France waaronder deze gamay.  Henry Fessy gamay noir is heerlijk om zo te drinken of combineer het bij lichte pasta- of vleesgerechten.

Domaine Les Salices Pinot noir: Een toppertje van Lurton uit de Minervois. Easy drinking doch imponerende pinot noir. Verslavend door zijn makkelijkheid. Topper!

Ca’Bolani Refosco: Een druif met pit en kersensmaak. Friuli is wat minder bekend, zeker voor rode wijn, maar de refosco mag er wezen. Smaak en kracht en een wat lichtere structuur. Ideale borrel- en een wat lichtere dinerwijn.

Vajra Dolcetto D’Alba: Vajra uit de Piëmonte is een chique huis. Dit is een fruitige wijn met veel structuur, geen slobbertje. Een zaligheid bij pasta’s of lichte vleesgerechten. Door zijn fruitigheid en structuur is dit een wijn die mensen niet snel zullen vergeten.

Álvaro Palacios La Vendimia Rioja: Dit is een jonge Rioja, een Joven. Met niet of nauwelijks houtopvoeding. Maar wel met een stevige backbone. Je drinkt hem bij een lekkere steak óf gekoeld als aperitief. Een top Rioja!

Allram Blauer Zweigelt : Blauer zweigelt komt in meer gebieden voor, maar deze komt uit Oostenrijk. Blauer zweigelt is een druif met veel fruit en matige tannines. Het sappige is het eerste wat naar voren komt. Gekoeld een perfecte rode borrelwijn!

Pascal Jolivet - Sancerre Rouge Jolivet heeft zijn sporen op het Sancerre-pad wel bewezen en dat bewijst hij helemaal met deze rode Sancerre uit 2018. Sancerre Rouge zal voor menigeen apart klinken, maar het is wel degelijk een onderdeel van de befaamde appellation. De Rouge is animaal, heeft een lekker stinkerdje en een goede structuur met subtiel en gedegen fruit. Topper!

Koelen dus, ik blijf het zeggen!

 - Een blog door Charlotte van Zummeren