Port

Van de club van versterkte wijnen, is  Port ongetwijfeld de meest bekende soort. Port is  afkomstig uit de Duoro-vallei, in het noordwesten van Portugal.  De druiven waarvan port gemaakt is, mogen alleen verbouwd worden in specifieke afgebakende wijngebieden langs de oever van de rivier de Douro.

Wijnassortiment

4 producten
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
4 producten
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Port herkennen we aan het heerlijke, zachte maar vooral bijzonder zoete smaakprofiel. Dankzij die zoetheid heeft het een behoorlijke reputatie als populaire dessertwijn. De zoetheid van de port is afkomstig van de wijnalcohol , die tijdens de gisting wordt toegevoegd. Daardoor wordt het fermentatieproces gestopt. Er blijft dan natuurlijk restzoet achter en bovendien stijgt het alcoholpercentage ook aanzienlijk: tot wel 18-20%. 

Voor deze zoetheid moeten we eigenlijk de Engelsen bedanken. Zij raakten in de 17e eeuw in oorlog met Frankrijk, waardoor zij uitweken naar Portugal als wijnimportland. Echter vergingen veel wijnen door de lange boottocht. De oplossing: méér alcohol toevoegen aan de vaten, wat het proces van gisting stopte. Het resultaat: wijn die langer goed blijft, en de extra zoete smaak.

Voor deze zoetheid moeten we eigenlijk de Engelsen bedanken. Zij raakten in de 17e eeuw in oorlog met Frankrijk, waardoor zij uitweken naar wijnland Portugal. Echter vergingen veel wijnen door de lange boottocht. De oplossing: méér alcohol toevoegen aan de vaten, wat het proces van gisting stopte. De wijn bleef langer goed, en de zoete smaak ontstond.

Port is er in diverse stijlen. Qua kleur onderscheiden we rode van witte port. Toch wordt Port op een andere manier gelabeld. We noemen de verschillende stijlen ruby, tawny, wit en rosé.

Goede Port

Naast deze vier onderscheiden we ook nog de Vintage en Colheita Port.

  • Portwijn van één oogstjaar uit de beste wijngaarden noemen we Vintage. De goede kwaliteit van kleur, geur en karakter moeten door het Instituto do Vinho do Porto worden erkend. Vintage port is een ruby stijl port.
  • Soms ontwikkelt een wijn die niet als vintage is erkend, zich op vat uitzonderlijk goed. Deze port krijgt het label  Late Bottled Vintage.
  • Colheita ligt minimaal zeven jaar op het fust en komt uit één jaargang. Colheita is een Tawny stijl port.

Bovendien speelt het druivenras een belangrijke rol in de unieke smaak van Port. De bekendste druivensoorten  die worden gebruikt bij het maken van port, zijn touriga franca, touriga nacional, tinta barroca, tinta roriz, tinta cao en tinta amarela  

Portstijlen

De traditionele Ruby en Tawny port zijn al jaren  zeer populaire in Nederland. Maar er is nog veel meer te genieten. Naast de bekende Ruby en Tawny bestaat er bijvoorbeeld ook een Rosé port of een witte port. 

  • Ruby Port: dit is  de meest populaire rode Port. Ruby Port heeft een robijnrode tot paarse kleur en rijpt kort in houten vaten en gaat jong de fles in.  Een Ruby port heeft weinig contact met zuurstof gehad, waardoor de smaak lekker fruitig en zoet smaak. Ruby Port smaakt vooral naar bosvruchten, kaneel en chocolade.

  • Tawny Port: de kleur van deze Port noemen we taan en is een beetje bruinig. Deze kleur dankt hij aan de lange rijping van  3 tot 7 jaar op houten vaten  waardoor er veel aanraking is met zuurstof. De smaak is zacht en zoet en heeft aroma’s van rozijn, dadel en noten. .

  • Witte Port: in tegenstelling tot witte wijn, wordt witte Port alléén gemaakt van witte druiven. Daarnaast moet witte port minstens 3 jaar op vaten rijpen. Hij smaakt naar citrusvruchten, geroosterde noten en is koud het lekkerst.

  • Rosé Port: Rosé Port gist minder lang dan bijvoorbeeld ruby port. Daar dankt hij zijn lichtere kleur aan, vergelijkbaar met rosé wijn. Rosé dient ijskoud geserveerd te worden en smaakt naar aardbei, framboos en caramel.

    Naast deze vier onderscheiden we ook nog de Vintage Port. Dit is een echte kwaliteitsport, welke alleen in zeer goede oogstjaren van de allerbeste druiven wordt gemaakt. Vintage Port is in principe altijd hetzelfde gekleurd als ruby Port, en smaakt ook soortgelijk - maar dan wellicht veel beter.