Ontdek onze verhalen

Dit zijn de 7 meest opvallende wijntrends voor 2021

2020 was een jaar vol onverwachte gebeurtenissen. Enerzijds was het een jaar van teleurstellingen en veranderingen. Anderzijds was ook het jaar waarin horecaondernemers en wijnprofessionals streden voor hun vak. Dit maakte 2020 misschien niet de mooiste, maar wel een bijzóndere periode. 

Toch breekt nu het moment aan om naar de toekomst te kijken. Als ware wijnzeggers doken we daarom in de trends voor 2021, het jaar dat aan de horizon glooit. Het resultaat? Een lijst met de 7 meest opvallende wijntrends van 2021, zorgvuldig afgewogen door de professionals bij OR&B.  

 

Trend 1: Online wijnproeven

Online vergaderen, online samenkomen, online events organiseren. ‘Online’ was hét sleutelwoord in 2020, en naar verwachting ook in 2021 en later. Dat geldt ook voor wijnproeven. Door middel van interactieve webinars en digitale proeverijen neem je een digitaal kijkje tussen de wijngaarden. Twijfel je of online proeven wel past bij wijn? Think again. Met juiste creativiteit en begeleiding maak je als ondernemer van je digitale wijnbeleving een groot succes. 

Tip: Volg OR&B op onze sociale media om meer te leren over de verschillende wijnwebinars en online proeverijen die wij aanbieden.  

 

Trend 2: Bubbels, bubbels en nog meer bubbels  

Mousserende wijn als aperitief kennen we wel, maar een volledig bubbelend wijnarrangement zien we nog niet zo vaak. Toch neemt genieten van champagne, cava of prosecco als wijn-spijscombinatie een toevlucht in het komende jaar. De bubbels zijn niet langer alleen om iets te vieren, we mogen er in 2021 op ieder moment van genieten. Kom maar op met die Taittinger op een doorsnee dinsdagavond.  

 

 

Trend 3: NOLO wijnen voor bewust genieten

Bewust drinken wordt steeds aantrekkelijker en NOLO-drankjes worden steeds vaker genuttigd. NOLO staat voor geen (no) alcohol of weinig (low) alcohol. Toch vallen de meeste alcoholvrije wijnen nog niet zo in de smaak. In 2021 verwachten we daarom vooral veel vraag naar wijnen met een laag alcoholpercentage, bij voorkeur onder de 9%. Een voorbeeld van een goede NOLO-wijn is de FL N9 van wijnhuis Francois Lurton: een bleekgele, laag-in-alcohol Sauvignon Blanc met een heerlijk bouquet van citrus-buxus. Goed van smaak, kwalitatief en geschikt voor bewuste wijnliefhebbers. 

 

 

Trend 4: Meer wijnen op glas en kleine flessen 

Kennis van wijn is hip en daarmee neemt ook de behoefte aan kwalitatief drinken steeds meer toe. Consumenten zijn op zoek naar bijzondere wijnen met een goed verhaal of van een gerenommeerd wijnhuis. We zien daarom ook steeds meer bars die meer dan 60 exclusieve wijnen aanbieden. Toch experimenteren consumenten liever wel per glas: een hele fles bestellen blijft toch spannend. Daarmee stijgt ook de vraag naar kleine formaten. Flesjes van 0,375 en 0,25 milliliter zien we al steeds vaker in wijnspeciaalzaken, in 2021 verschijnt dit naar verwachting ook in de horeca.  

 

 

Trend 5: Wijnen uit Nederland en Portugal

Komend jaar zien we ook twee nieuwe wijnsoorten op de kaart. Eén daarvan is de vanuit Portugal overgevlogen Vinho Verde. Een lichte witte wijn met een goede zuurgraad en laag alcoholpercentage (een perfect match met de NOLO-trend). Ook verwachten we dat er steeds meer Hollandse wijnen op tafel komen. Nederlandse wijnboeren zijn hard bezig met lokaal verbouwen, zodat we milieubewust en verantwoord kunnen genieten. Hoe fijn is dat, op de fiets naar de wijnboer tussen de weilanden? 

 

 

Trend 6: Concious Consumptions 

Een trend die hand in hand gaat met lokaal wijn verbouwen is de opkomst van Concious Consumptions. Biologisch geproduceerde wijnen zijn niet meer weg te denken uit onze schappen. In 2021 neemt deze ontwikkeling nog verder toe: we zien gerecyclede etiketten, herbruikbare flessen en steeds duurzamere oplossingen rondom het transport. 2021 wordt het jaar van groen! 

 

 

Trend 7: Een comeback van de klassiekers

Het afgelopen jaar gingen veel nieuwe producties op pauze. Dit zorgde ervoor dat we onze klassiekers weer herontdekten. We maakten opnieuw kennis met kwalitatieve merken zoals Tremblay Marchives, La Bottiere by Aimee Bouche en Balthazar Fry. Deze klassieke wijnhuizen staan de komende tijd opnieuw in de belangstelling. 

 


Laat 2021 maar beginnen

Je ziet het: 2021 wordt een jaar vól klassiekers, duurzame oplossingen en genieten van ieder klein moment. Ben jij nu al op zoek naar wijnen die passen bij het aankomende jaar? Bekijk dan hier onze nieuwe wijnen, volledig on-trend.