Ontdek onze verhalen

Met La Bottière brengt wijnmaker Aimé Boucher de Loirevallei naar Nederlandse horeca

Wijnbars, restaurants en andere horecagelegenheden moeten hun deuren nog langer gesloten houden. Dat is voor veel ondernemers een bittere pil. Toch kun je van deze tijd gebruikmaken om je voor te bereiden op betere tijden. Bijvoorbeeld door nieuwe wijnen te proeven die je – zodra het weer mag – perfect per glas kunt schenken. Dit keer lichten we een bijzonder exemplaar uit de Loirevallei uit: La Bottière, de nieuwste lijn van de Franse wijnmaker Aimé Boucher.

 

Wijngebied de Loirevallei

Middenin Frankrijk ligt de Loirevallei. Dit is het grootste wijngebied van Frankrijk. Het gebied loopt langs de gelijknamige rivier de Loire, helemaal van Pouilly-sur-Loire naar Nantes. In de vallei vind je wijngaard na wijngaard, in een glooiend landschap vol kastelen die je terugbrengen naar tijden van weleer.

 


Het klimaat

De wijngaarden rondom rivier de Loire liggen in een dal. Hierdoor is het klimaat een stuk koeler dan de wijngebieden in het zuiden. De zomers zijn warm en zonnig, maar gedurende het jaar valt er ook veel neerslag. De winters zijn zacht. Al deze klimaatomstandigheden dragen bij aan de smaak van de Loirewijnen, en doorgaans zijn deze wijnen dan ook fris en elegant.


Microklimaten in de Loire

Doordat het gebied zo uitgestrekt is (het is bijna 600 kilometer lang), vind je in de Loire verschillende microklimaten en diverse bodemsoorten. We onderverdelen de streek daarom ook in vier wijngebieden: Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine en Boven-Loire. Deze wijngebieden produceren hun eigen, kenmerkende Loirewijnen. In sommige subgebieden worden zowel witte als rode druivensoorten verbouwd, maar over het algemeen ligt de focus in de Loirevallei vooral op witte druiven afkomstig van de druivenrassen sauvignon blanc, en chenin blanc.

 

Het wijnhuis van Aimé Boucher

Eén van onze favoriete wijnmakers uit de Loirevallei is Aimé Boucher. Dit wijnhuis bestaat al sinds 1923 en ligt vlak bij het beroemde Château de Chambord, het voormalige kasteel van Koning François I. De nabijheid van het kasteel inspireert de wijnmakers van Aimé Boucher al sinds de oprichting om kwalitatieve wijnen te produceren die te herkennen zijn aan hun sterke smaak en de uiteenlopende terroirs in de omgeving.

De verschillende La Bottières

Eén van de lijnen die Aimé Boucher momenteel voert, is La Bottière. Onder deze naam worden verschillende wijnen geproduceerd die allemaal even hoogwaardig van smaak zijn. Bij OR&B hebben we vier favorieten:

Pouilly-Fumé

De Pouilly-Fumé is een witte wijn gemaakt van de sauvignon blanc-druif. Door de stikstofarme bodem in het wijngebied heeft de wijn een mineralige smaak en een rokerig aroma. De wijn ontleent zijn naam dan ook aan de kenmerkende smaak. De smaak combineert moeiteloos met allerlei gerechten en is daarom een aanwinst voor iedere wijnkaart.


Sancerre

Ook de Sancerre is een wijnsoort die vooral wordt gemaakt van de sauvignon blanc-druif (slechts een handjevol Sancerres zijn rood of rosé en afkomstig van pinot noir-druiven). Deze droge witte wijn bevat uitbundige frisse zuren en heeft een opvallend intens karakter, dat te danken is aan de bodemtypes zoals kiezel, grind en klei. Door de mineralige smaak gaat de Sancerre perfect samen met geitenkaas, maar ook met visgerechten.


Touraine Sauvignon Blanc

De naam zegt het al: ook de Touraine is een sauvignon blanc. Deze Loirewijn is een zuivere, fruitige witte wijn die zeker niet afdoet in vergelijking met de meer bekende Pouilly-Fumés en Sancerre uit deze regio. De wijn is fris en bevat aroma’s van gerijpte limoen en grapefruit. Door deze frisse smaak gaat de Touraine goed samen met gerookte of gegrilde zalm en andere visgerechten.

Rosé d’Anjou

De wijngaarden van de sub-wijnstreek Rosé d’Anjou liggen aan weerszijden van de rivier de Loire. Hier worden zowel rode als witte wijnen gemaakt, maar vooral de rosé springt eruit. De smaak is aan de zoete kant, maar door de aanwezige zuren blijft de rosé in balans. Deze wijn gaat heerlijk samen met rokerige vleessoorten en pittige gerechten met daarin gevogelte.

 

Proef het zelf

Zoals je wellicht weet zijn in de Loirevallei verschillende buitengewoon kwalitatieve wijnhuizen actief en de concurrentie is in dit gebied bijzonder hoog. Toch vinden we dat deze vier La Bottière-wijnen van Aimé Boucher zeker niet op je wijnkaart mogen ontbreken. Of je ze nu heel slim per glas schenkt of per fles – met deze wijnen kun je alle kanten op. Bekijk hier ons assortiment om jouw favoriete La Bottière-wijn te ontdekken en proef zelf de kenmerkende smaak van de Loirevallei.