Ontdek onze verhalen

Alcoholvrije wijn

Dry January is van start gegaan. Alcoholvrij is geen trend meer te noemen maar neemt inmiddels een vaste plaats in in het wijnaanbod. Gelukkig zien we het assortiment alcoholvrije wijnen op de markt flink groeien en ook de smaak gaat er duidelijk op vooruit!

Overal in de markt poppen de meest innovatieve drankjes op. Mocktails, alcoholvrije (sparkling) wijn, en GT’s zonder alcohol, maar ook wijnen en drankjes met een lager alcohol percentage zijn zeer geliefd.

Hoe zit dat met alcoholvrij, is dat echt alcoholvrij?

De benaming ‘alcoholvrije wijn’ suggereert dat de wijn geen alcohol bevat. Toch bevatten de meeste ‘alcoholvrije’ wijnen wel degelijk een klein beetje alcohol. Wijn mag alcoholvrij genoemd worden wanneer het tot 0,5 procent alcohol bevat. Wanneer je alcohol dus echt compleet wil vermijden, is wellicht niet elke ‘alcoholvrije’ wijn geschikt.

Bevat alcoholvrije wijn meer suiker?

Alcohol zorgt in dranken voor een typerende smaak en geeft de wijn meer body. Alcoholvrije wijn is vaak lichter van smaak en heeft daarnaast vaak een wat zoetere smaak dan gewone wijn. Dit laatste komt doordat het zoete en fruitige karakter in gewone wijn minder naar voren komt door de alcohol. Het betekent dus niet dat een alcoholvrije wijn meer suiker bevat. Door het de-alcoholisatieproces hebben de meeste alcoholvrije wijnen zeker de helft minder calorieën dan gewone wijn. Ideaal als je ook op de kilo’s wilt letten!   

Een paar voorbeelden uit ons assortiment:

MVSA Cava 0.0%

Deze Cava 0,0% laat je zonder zorgen genieten van elk moment van de dag. De elegante smaak en de levendige bubbels bezorgen je een gevoel van alledaagse luxe. 0% alcohol, 100% feestelijk. In de neus tonen van wit fruit zoals appel en peer. In de mond een zachte en aangename structuur met aroma’s van tropisch fruit en een delicate lange afdronk.

 

Appalina Merlot non alcohol

Diep granaatrood en een expressief, fruitig bouquet van zwarte bessen en kersen dat in de smaak omlijst wordt door zachte, zijdeachtige tannines en gevolgd door een lange afdronk. Je proeft het verschil bijna niet! Wist je dat deze alcoholvrije wijn zo'n 66% minder calorieën dan een rode Merlot met alcohol bevat?


Alcohol vrije wijn in een notendop
Net zoals alle andere alcoholvrije drankjes neemt ook non-alcohol wijn een toevlucht, maar hoe wordt deze wijn precies gemaakt?

Met de ontwikkeling van de nieuwe technieken zijn grote stappen gezet in de kwaliteitsverbetering. Alcoholvrije wijn begint altijd als normale wijn, het proces start altijd hetzelfde. Met de modernste techniek wordt de alcohol uit de wijn verwijderd door de wijn vacuüm te trekken. Dit proces vindt plaats op lage temperatuur, wat de kwaliteit en smaak ten goede komt. Met deze moderne methode blijven namelijk de karaktereigenschappen van de gebruikte druivensoorten beter behouden. Maar de wijn écht alcoholvrij maken lukt eigenlijk niet. De wet staat daarom 0,5% alcohol toe, bij bijvoorbeeld de Appalina wijnen blijft het alcoholgehalte beperkt tot 0,01%. Maar vergis je niet, appelsap kan ook 0,5% alcohol bevatten.