Ontdek onze verhalen

Chili Chiloé| Wijnen met swung

Chiloé is niet alleen een prachtige naam, het is ook een eiland in het zuiden van Chili. Je kunt bijna een rechte lijn trekken van Chiloé naar het bekende skioord Bariloche in buurland Argentinië. Zo zuidelijk ligt het dus. Chiloé heeft een heel eigen karakter. Het eiland is 180 kilometer bij 50 kilometer en heeft de grootte van een kwart van Nederland. Chiloé is groen, bebost en heeft veel landbouwgrond en telt zo’n 150.000 inwoners. Kun je nagaan wat een rust er daar moet zijn. Pas in 2012 kwam er een eerste vliegverbinding met het eiland. 2012!

Carlos Adolfo Pedegral was verliefd op dit eiland. Hij woonde zelf in Loncomilla valley in de wijnstreek Maule ten noorden van Chiloë op het vasteland van Chili. In 1825 plantte hij hier zijn eerste wijnstokken, later ontwikkelde hij de Chiloé lijn. En deze lijn bestaat nog steeds. En zo kunnen we niet alleen genieten van deze wijnen, maar weet de oplettende lezer ook dat Chiloé een eiland is.

Overigens, zo leert Wikipedia ons, zijn de kerken van Chiloé een UNESCO-werelderfgoed sinds 2000, onder andere vanwege de houten architectuur. Er zijn zelfs op Chiloé zestig kerken die zo zijn gebouwd. Voor het geval u er ooit wil gaan kijken.

De familie Pedegral wil met drie ranges, te weten Chiloé, Chiloé Winemaker’s Selection, en Chilóe Reserva dit magische Chileense eiland Chiloé eren. Zeg nu zelf, wist u voordat u deze wijn dronk dat het eiland Chiloé bestond? Het portfolio is oplopend, het begint met de instaprange Chiloé, gevolgd door de Winemakers Selection. De toef op de taart is de Reserva lijn.

De Chiloë serie is zacht, degelijk en toegankelijk en met de typiciteit van het druivenras. De Chiloé Merlot is jammy en sappig. De Chiloé Sauvignon Blanc is appeltjesfris met zachte zuren.  De Chiloé Chardonnay is tongstrelend zacht met frisse tonen en een vleugje banaan. De Chiloé Carmenère heeft het kenmerkende mintje van de druif, met zachte tannines en veel sap. Deze vier wijnen zijn de instaprange van Chiloé en de instaprange moet altijd goed zijn. Nou, dat is hier het geval! Toegankelijk, sappige wijnen, stuk voor stuk.

De range hierboven is de Winemakers Selection. De druiven voor deze wijnen komen van (nog) betere wijngaarden en de wijnmakers signeren met nadruk voor deze wijn. De Chiloé Winemakers Selection Merlot is jammy en fruitig met een lichte en zachte structuur en bite. Door de houtopvoeding een goede eetwijn. De Chiloé Winemakers Selection Sauvignon Blanc is knisperfris met veel lengte en verdieping. Je geniet hier langer van een slok, en daar gaat het toch om? De Chiloé Winemakers Selection Cabernet Sauvignon is een feest van een wijn met kracht, finesse en cassis!

Aan de top van het portfolio staat de Reserva Serie. De druiven komen van het beste terroir. Deze twee wijnen zijn met kurk gebotteld, de andere wijnen zijn met schroefdop. De Chiloé Reserva Carmenère is mintig met veel sap van kersen en pruimen en toast. Een stevige wijn om bij te eten. Ook heerlijk bij harde kazen.De Chiloé Reserva Chardonnay is zacht en boterig met tropisch fruit, toast en banaan. Een chardonnay om bij weg te mijmeren.

Door het drinken van deze mooie, toegankelijke wijnen beland je virtueel op het mooie eiland Chiloé en dat is precies wat Carlos Adolfo Pedegral wilde.

Proost!

ChvZ