Ontdek onze verhalen

Van groot naar klein - Een blog over Cordier door Charlotte van Zummeren

Van groot naar klein of van klein naar groot? Je ziet dat in de bierwereld de focus gaat van groot naar klein, de aandacht gaat van grote brouwerijen naar craft brewers. Kleine brouwerijen die nu overal in de wereld opduiken en furore maken. In de wijnwereld zie je het omgekeerde gebeuren. Grote bedrijven gaan met kleine huizen samenwerken of grote huizen gaan zelf in kleinere gebieden wijn maken. Het Franse Cordier is zo’n huis dat zowel groot als klein is.

Desiré Cordier

Cordier is een huis met een grote geschiedenis. Het is opgericht in 1886 door Desiré Cordier. Een man met een visie en een kenmerkende snor, en die snor vind je op verschillende wijzen terug op de diverse labels. Na ruim 130 jaar zocht het huis Cordier aansluiting bij een grotere wijngroep, dat werd de Invivo groep. Zo kon Cordier haar eigen identiteit bewaren en toch genieten van de voordelen – bijv. distributie en afzet – van een grote wijngroep.

Cordier heeft wijngaarden door geheel Frankrijk. Het huis maakt appellationwijnen in de Bourgogne, Bordeaux, Saint -Émillion, Gigondas, Languedoc en Chateauneuf-du-Pape, maar maakt ook toegankelijke Vin-de-France-wijnen waarvan de druiven uit diverse gebieden in Frankrijk kunnen kopen.

De hoofd wijnmaker van Cordier is Bruno Kessler. Een perfectionist die mooie en moderne wijnen wil maken die toegankelijk zijn voor een breed publiek.

Wijn is voor iedereen en gelijk heeft hij.

Alles moet goed zijn. De wijngaarden, de vinificatie en de wijnen moeten tiptop zijn. Daarin zijn Kessler en Cordier goed geslaagd.

Van Cordier zijn in Nederland onderstaande wijnen in drie ranges beschikbaar. Les Essentiels, Les Découvertes en de appellationwijnen Saint-Emillion, Gigondas en Chateauneuf-du-Pape. Deze wijnen staan in de horeca, Les Essentiels vooral als huiswijnen.

De wijnen

Het team onder leiding van Bruno Kessler maakt zeer smakelijke Vin de France wijnen met de naam Cordier Les Essentiels.  Essentieel aan deze wijnen is de uitbundige smaak met op het label – tegen de achtergrond van de fles – het uitgesneden profiel van Desiré Cordier. Toegankelijke wijnen voor iedereen.

Cordier Les Essentiels Chardonnay/Viognier 2019: Romig, bloemig met een vetje, licht vanille en tropisch fruit. Heerlijk!

Cordier Les Essentiels Grenache/Syrah rose 2019: Sappig, fruitig en een licht vetje. Een fruitig zacht aperitief.

Cordier Les Essentiels Gamay/Merlot 2019: Het uitbundige sap van de gamay en de jammy backbone van de merlot maken dit een zeer aantrekkelijke rode wijn.

Bij de range Les Decouvertes vind je typische appellation wijnen, archetypisch voor het gebied waar ze vandaan komen. Het profiel van de oprichter is hier uitgesneden tegen een zwarte achtergrond.

Cordier Les Decouvertes Beaujoulais-Villages 2018: Veel fruit en sap en een mooie concentratie. Borrel én dinerwijn.

Cordier Les Decouvertes Bordeaux Blanc 2018: Knisperfrisse sauvignon met een lichte houtopvoeding voor het tropische accent

Cordier Les Decouvertes Bourgogne Blanc 2016: Deze wijn is met nadruk en strak en elegant, dus geen overdreven houtopvoeding. Een voorbeeld van een classy chardonnay uit de Bourgogne

In de hoogste Signature range vind je topappellations, ze zijn gebotteld met zwarte labels met het profiel van Desiré Cordier in matzwart tegen een achtergrond van glinsterend zwart.

Cordier Saint-Emilion Grand Cru 2017: Een zijdezachte merlot met jammy fruit en rijpe tannines van de befaamde appellation Saint-Emillion. Een wijn om op tafel te zetten om van te genieten én bij weg te mijmeren. Topper

Cordier Gigondas 2018: Gigondas is een aparte appellation binnen de grote Rhône familie. Een krachtige wijn met pepers, cacao en een vleugje truffel. Een eetwijn!

Cordier Châteauneuf-du-Pape 2017: Chateauneuf-du-Pape mag met wel 13 druivenrassen werken, maar grenache speelt vaak de hoofdrol. Zo ook hier. Een voloptueuze rode wijn met kracht, die verbaast door zijn elegantie. Een kanjer. Bij eten en licht koelen!