Ontdek onze verhalen

Rhône | Chapoutier is een feestje!

Het is maar weinig wijnhuizen gegeven dat de naam bij velen gelijk een belletje doet rinkelen. Niet zomaar een belletje, maar een belletje van goed nieuws. Chapoutier is er daar één van. Dat heeft Chapoutier bereikt door consequent uitstekende wijnen te maken. Het Franse wijnhuis gevestigd in Tain-l’Hermitage werd in het jaar 1879 door Polydor Chapoutier opgericht als negociant. Tegenwoordig heeft Michel Chapoutier, inmiddels een grootheid, de leiding over het bedrijf. In 1990, op de leeftijd van 26 jaar, nam hij het oude in 1808 gestichte en in Tain-l'Hermitage gevestigde familiebedrijf over en bracht het huis naar de top van de Rhône.

Hij is in vele opzichten een pionier, vooral op het gebied van bio-dynamische wijnbouw. Chapoutier bewerkt de wijngaarden met groot respect voor de druivenstokken, de bodems en het natuurlijk evenwicht. Zijn wijnen zijn een standaard geworden niet alleen voor Hermitage wijnen maar voor de hele Rhône-vallei.Michel  koestert het familie motto ‘Fac et Spera’ oftewel ‘Doe en Hoop’. Chapoutier heeft groot respect voor de natuur en het terroir. Aandacht voor elk perceel, luisterend naar de wereld, het milieu en anticiperend op de behoefte van de aarde.

Chapoutier omvat nu ruim 1200 hectares waarvan een kleine vierhonderd bio-dynamisch verbouwd worden. Met 10 domaines in het bezit is Chapoutier een hele grote jongen geworden.

Het magazine Wine & Spirits noemt hem een levende legende en ook wijngoeroe Robert Parker schreef in The Wine Advocate Michel Chapoutier de hemel in en waardeerde in de afgelopen paar jaar vijf van zijn wijnen met de maximale score van 100 punten.

Labels met braille

M. Chapoutier introduceerde in 1996 als eerste wijnproducent etiketten met braille op de Monier de la Sizeranne Hermitage wijn. Deze wijn is een eerbetoon aan de Sizeranne familie, die de wijngaard eerst in bezit had. En in het bijzonder aan lid van de familie Maurice de La Sizeranne, voorzitter van de Frans vereniging voor Blinden en ontwikkelaar van de verkorte versie van braille schrift. Nu staat op elke fles staat de producent, het jaargang, de wijngaard en regio en de kleur in braille.

Witte Chapoutier

Chapoutier is vermaard om zijn rode Rhône wijnen zoals de Côte Rotie, maar op het gebied van witte wijn blaast hij een uitmuntend partijtje mee. Bij een tophuis zijn alle wijnen top, ook of beter gezegd juist de instapwijnen. Bij Chapoutier zijn dus alle wijnen goed; de instap en de toppers, stuk voor stuk. Oud Reuchlin & Boelen is de trotse importeur.

Hieronder een selectie wit & rosé:

Selectie wit en rosé

M. Chapoutier La Ciboise Blanc: een frisse en ronde wijn uit de Luberon van grenache blanc, roussanne, ugni blanc en vermentino. Een wijn die je blijft drinken.

M. Chapoutier Côtes-du-Rhône Belleruche rosé: Een Rhône rosé van vooral grenache, Kom maar op Provence rosé! zegt Chapoutier hier. Mineralig, fruitig, fris en rond.

M. Chapoutier La Combe Pilate viognier: een tropische witte wijn van viognier met mooie zuren en een bloemige touch. Olé!

M. Chapoutier Crozes-hermitage Les Meysonniers: een fijnzinnig en elegante romige wijn van marsanne met een licht bittertje, een feestje!

M. Chapoutier Condrieu Invitare: Een viognier van de kleine appellation Condrieu, een appellation die letterlijk barst van de mineraliteit. Iedere slok heeft een hemelse nasmaak van tropisch fruit en minerale tonen.

M. Chapoutier Hermitage Chante Alouette : Now we’re talking. Een marsanne die vol, rijp, rijk, tropisch en crèmig is. Een dijk van een wijn die bij het stijgen der jaren meerdere gezichten laat zien. In de jeugd is er meer fruit en na een paar jaar komen er droge sherry tonen die de Hermitage uiterst geschikt voor bij de kaas maken.

Chapoutier maakt een hele uitgebreide range, dit is maar een kleine selectie. HIER vindt u alle wijnen die Oud Reuchlin & Boelen voert van Chapoutier.