Ontdek onze verhalen

Op wijnreis naar Chili voor de magische Chiloé wijnen

Eerder deze maand had ik het genoegen om op uitnodiging de producent en het wijnhuis van onze Chileense Chiloé wijnen te bezoeken. 
Chiloé is exclusief voor de Nederlandse markt geproduceerd en het dankt haar naam aan het even mooie eiland Chiloé alwaar eigenlijk nagenoeg geen druif groeit. Chiloé kenmerkt zich door de kleurrijke huisjes gebouwd op palen door de waterovelast waarmee het eiland dikwijls te maken heeft gehad. De wijnmakerij van de familie Del Pedregal bevindt zich in Maule, een paar uur rijden ten zuiden van Santiago de Chili.

1

Aangezien het momenteel zomer is in Chili en het nu het oogstseizoen is, heb ik tijdens mijn bezoek meegeholpen bij de oogst van de druiven voor deze mooie wijnen. In het zonnetje met zo’n 33 graden heb ik ongelofelijk veel meer respect gekregen voor het hele proces van wijn maken. Uiteraard vindt er ook veel machinaal plukken van druiven plaats, maar in het hogere segment wijnen is de oogst gewoon nog met de hand. Vol passie en met een razend tempo knippen hier de vaste mensen de druiven om deze vervolgens in een volle krat in een behoorlijke draf naar de grote bakken te brengen. Dit alles in de hete zon! 

Deze plukkers werken de rest van het seizoen ook voor de wijnmakerij. Ook dragen zij zorg voor het verwijderen van bladeren, het opbinden van nieuwe stokken en het aanplanten van nieuwe wijngaarden.  

2

Maar deze oogsttijd is even spitstijd… Zo werd mijn wijnreisje toch nog even aanpoten en zweten, maar ongelofelijk leuk en mooi om dit van zo dichtbij mee te mogen maken.  Ik kijk terug op een onvergetelijke reis en heb nog meer respect voor wijn, want wat een prachtig drankje is dat toch! 

3

- Geschreven door Ivar van den Berg van 'Dranken- en horecagroothandel Ivar van den Berg'