Ontdek onze verhalen

Constant in beweging

Constant in beweging

Oud Reuchlin & Boelen gaat vanaf 1 okober Cordier NL heten. De aanleiding hiervoor is een fusie met de wijnbedrijven Wine Excel en Baarsma Wines, die net als OR&B onderdeel zijn van het Franse moederbedrijf Cordier by InVivo. De naam komt dus niet uit de lucht vallen, maar symboliseert wel een grote stap voorwaarts. En wie kan dat beter uitleggen dan Managing Director José Olde Olthof.

 

We spreken José via de telefoon, als ze naar een volgende afspraak rijdt. Dat is ook niet zo gek, want als Managing Director van Cordier Distribution, de Internationale On Trade distributietak van het Franse wijnbedrijf Cordier by Invivo, is José vaak onderweg. Maar voor dit onderwerp zet ze de auto graag even langs de kant.

 

José, wij krijgen een andere naam, maar wat betekent dat precies voor onze klanten?

“Nou de echte verandering vond natuurlijk al plaats in 2017. Toen werden wij net als Wine Excel en Baarsma Wines onderdeel van de Franse InVivo Group. Hierdoor transformeerde ons DNA van Private Equity naar dat van Landbouwcoöperaties die de aandelen vanaf toen in hun bezit hadden. Dus in wezen zijn we nu waar we horen te zijn, bij de wijnboeren zelf.

 

“Dichterbij de wijn” noemde je dat toch?

“Dat klopt! Onze klanten - van het kleinste bruine café op de hoek tot en met de grootste supermarkt - kopen hierdoor eigenlijk direct in bij de bron. Sinds de overname zijn we ook in staat om onze eigen wijnen te ontwikkelen, te produceren en te distribueren. Daardoor kunnen we met de klant meedenken, zorgen we dat we producten op maat maken en is er ruimte voor innovatie”.

 

En na de samenvoeging van deze drie organisaties?

“De diensten die we aanbieden zijn nog steeds hetzelfde, maar nu is al onze kennis en expertise gebundeld in één krachtig productie- en distributienetwerk. Wij zijn een partner voor iedereen in de markt (horeca direct, grossiers, wijnvakhandel, online, retail etc.), maar persoonlijke betrokkenheid staat bij ons nog steeds voorop. We zijn en blijven een partner met kennis van wijn, de markt en de consument èn we hebben mensen die met liefde en passie voor en met wijn werken”.

 

Dat zijn wel diensten die ORB in driehonderd jaar tijd heeft opgebouwd. En ook Baarsma Wines en Wine Excel hadden een reputatie in de markt. Lever je met een naamsverandering ook niet een stukje erfgoed in?

“Ik snap wat je bedoelt, en we zijn ook heel trots op onze heritage. Alleen het is niet meer wie wij zijn, wij zijn inmiddels geëvolueerd tot een volwaardig wijnbedrijf. Uiteraard zal een belangrijk onderdeel van ons bestaansrecht uit de import van bekende wijnmerken blijven bestaan en we zijn trots om dit met wereldwijde partners te kunnen blijven doen. Maar er is nu meer, we hebben nu ook onze eigen wijnen en merken en leveren daarnaast diverse diensten middels ons wereldwijde productienetwerk. We zijn trots dat we er in geslaagd zijn om dit in perfecte harmonie te kunnen combineren, 1+1 is in dit geval zeker minstens 3! Wij zijn nu onderdeel van een Franse coöperatie, dat betekent dat de boeren onze aandeelhouders zijn en dat willen we in onze naam laten doorklinken. Het DNA van onze moederbedrijf is ook iets om trots op te zijn”.

 

Wat zit er nog meer in dat DNA?

“30% van onze winst wordt geïnvesteerd in duurzame wijnbouw. Als je kijkt naar het veranderende klimaat, waarbij hele wijngebieden opschuiven, kun je niet langer stilzitten. We moeten innovatief en creatief zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van biologische wijnen en duurzame wijnbouw. Niet alleen voor een toekomstbestendige wijnbouw, maar ook voor toekomstige generaties. We willen de aarde graag beter teruggeven dan dat we hem aangetroffen hebben.”

 

What’s next?

Er gaat al veel goed: we hebben fantastische mensen in onze teams, inspirerende wijnmakers & merken om ons heen en een fijne & loyale klantenkring. Wat ik ons gezamenlijk nog gun is voorspoed; een covid-vrije samenleving met gezonde economische vooruitzichten, bewuste aandacht voor onze aarde maar ook gewoon een beetje plezier met elkaar op z’n tijd. Natuurlijk onder het genot van een mooi glas wijn, dat dan weer wel…