Ontdek onze verhalen

Deze wijnen van Dona Maria zijn om verliefd op te worden

Vernoemd naar een hofdame

In het Portugese binnenland, vlak bij het stadje Estremoz, vinden we één van de meest bijzondere wijndomeinen van de regio: Dona Maria. De geschiedenis van dit wijnhuis gaat ver terug. In het begin van de achttiende eeuw kocht koning João V het landgoed waarop de wijngaarden liggen. Het was een cadeau aan zijn hofdame, Dona Maria, op wie hij smoorverliefd was.  

Zowel het landgoed zelf als de wijnen die hier momenteel geproduceerd worden, zijn vernoemd naar deze hofdame. De wijngaarden strekken zich inmiddels uit rondom het landgoed en zijn ruim 80 hectare groot. Zo’n 12 hectare is beplant met witte druiven, 68 hectare met rode. Nagenoeg alle wijnstokken staan op een milde, kalkachtige kleigrond en krijgen relatief veel zon. Omdat er veel water in deze grond zit, is er geen irrigatie nodig en zijn de wijnstokken zelden onderhevig aan waterstress. Dit draagt bij aan de hoge kwaliteit alle Dona Maria-wijnen.


Onze witte en rode favorieten

De meeste rode wijnen van Dona Maria zijn bovendien zeer specifiek van smaak en relatief hoog in alcoholpercentage. Veel worden gemaakt van de aragonez-druif: de Alentejose naam voor wat men in Spanje de tempranillo noemt. Deze druif wordt vaak gebruikt in Port uit de Douro-vallei, maar is ook kenmerkend voor de wijnen van Dona Maria.

 

Een voorbeeld hiervan is de Dona Maria Tinto: een heldere rode wijn met een bijna violette kleur. Het complexe aroma bestaat uit geroosterde rode bessen, met een hint van overrijpe pruimen. De rijke smaak is rond, houdt lang aan en heeft een goede structuur, zodat de wijn goed kan verouderen. Met een alcoholpercentage van 14,5% is dit een krachtige rode wijn.

 

Ook op het gebied van witte wijn heeft Dona Maria veel te bieden. De Dona Maria Branco bijvoorbeeld, gemaakt van een blend van arinto, antão vaz en viosinho-druiven. Maar ook de Dona Maria Viognier blijft verrassen. Hoewel de druif niet erg Portugees aandoet, is deze wijn bijzonder goed. Intens van smaak, met een goed gebalanceerde zuurgraad en noten van jasmijn, peer en abrikoos. Een heerlijke witte wijn uit Portugal en helemaal conform de laatste wijntrends.


Nieuw aanbod

De wijnen van Dona Maria zijn daarom een heerlijke aanvulling op je wijnkaart of assortiment. Met hun complexe aroma’s en stevige karakter zijn ze verrassend en keer op keer genieten. Met iedere slok komt de naam én geschiedenis van Dona Maria zeker tot zijn recht. Ook wij zijn smoorverliefd – en jouw klanten straks ook.

 

Benieuwd welke Dona Maria-wijnen wij aanbieden?

Bekijk hier ons assortiment. Of doe meer inspiratie op rondom Dona Maria op de website van dit bijzondere landgoed.