Ontdek onze verhalen

Dit zijn de wijnen die je drinkt bij asperges

We zijn er vroeg bij, maar voorbereiding is het halve werk toch? Straks als het ‘Witte Goud’, uit de grond popt moet je wel de perfecte wijn match klaar hebben staan. De officiële zoektocht naar de ideale wijn is dan ook begonnen. Maar hoe kies je nu de perfecte wijn bij asperges? Het blijft een speciaal en stiekem een beetje ingewikkeld huwelijk.

De wijnen van onze nieuwe aanwinst uit de Elzas, Balthazar Fry, zijn op z’n best als ze gecombineerd worden met ‘de Parel van het Land. Er zijn talloze gerechten te bedenken met deze groente en dat maakt het best wel een beetje lastig om de perfecte wijn erbij te zoeken.


Vandaag helpt OR&B je verder met dé 4 aspergetips en 10 overheerlijke wijnspijs combinaties!

Bij het uitkiezen van de juiste wijn bij asperges zijn er een aantal ‘basis regels’:

  • Een te lichte wijn, dat is voor asperges geen goede combinatie. De kruidige en zoetige smaak van de asperge zal dan overheersen en doet de wijn naar de achtergrond verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan een Pinot Grigio.
  • Te zware wijnen zijn de asperges de baas. Je wilt dat de wijn samen komt met de smaak van de asperge en een perfecte balans creëren. Met een te zware wijn zal de smaak van de asperge naar de achtergrond verdwijnen, en dat is zonde! Een mis match met asperges zou bijvoorbeeld een Portugese Viognier zijn.
  • Kies ook niet voor een zware rode wijn met veel tannines. Asperges bevatten een bepaald zuur, asparagusine. Dit zuur en tannines in een stevige rode wijn zijn geen lekkere combinatie. Een rode wijn die wel lekker bij witte asperges zou zijn is de Pniot Noir van Balthazar Fry.
  • Houtlagering is funest voor de ultieme wijnspijs combinatie. Wijn die op hout gelagerd is, komt niet in de aanmerking als perfecte wijn voor bij asperges. Een dominante houtopvoeding ligt in de clinch met het zelfde zuur waar de andere vijand tannines ook problemen mee heeft. Een Amerikaanse Chardonnay met 9 maanden houtopvoeding, is dus geen goed idee.

Om je een handje op weg te helpen heeft de OR&B wijnclub dé 10 meest populaire asperge gerechten op een rijtje gezet en de allerlekkerste wijn hierbij gecombineerd.  

 

Balthazar Fry, Pinot Gris 2018

Een spannende mix van florale, fruitige (peer) en kruidige aroma's die omlijst wordt door een licht rokerige touch en een klein vleugje hout. Houd het gerecht zelf simpel, geen poespas. Klassieke asperges met botersaus dus!

Balthazar Fry Gewürztraminer

Zonder twijfel is de Gewürztraminer de meest herkenbare druif uit de Elzas. Deze wijn komt van de biologische wijngaarden van de Oostelijke voetheuvels in de Vogezen. Op bijna overdadige wijze bestormt hij de zintuigen met zijn weelderig-zwoel aroma dat gekoppeld is aan een krachtige mollige smaak. Een indrukwekkende wijn, die je na de eerste slok nooit meer vergeet. Combineren kan met een gerecht zo karaktervol als de wijn zelf, denk bijvoorbeeld aan een gevulde varkenshaas met groene asperges.

Balthazar Fry Riesling

Deze Elzasser Riesling is droog, maar vooral elegant. Een fris levendig bouquet van fruit en bloemen kenmerkt de wijn. Riesling heeft weinig affiniteit met hout. Tonen van nieuw hout, zoals vanille, passen niet bij Riesling. Geen hout en toch karakter: dat is nog eens wijn. Deze wijn is heel lekker bij visgerechten door de droge fruitige tonen in de wijn. Een zalmterrine met witte asperges is een zeer smakelijke combinatie!

Balthazar Fry Pinot Noir

Rood bij asperges? Het kan, zo lang de wijn niet te zwaar is en de tannines niet overheersen. De Balthazar Fry Pinot Noir is een uitstekend voorbeeld zo’n wijn. Een bouquet van zacht rood fruit zoals kersen, frambozen en aalbessen dat in de lichtvoetige smaak beschaafd omkaderd wordt door zachte tannines. Uiteraard serveren we de wijn licht gekoeld om de expressie van de wijn naar voren te laten komen. Asperges met gekookte ham op tafel, een glas Pinot Noir en voíla – een hele fijne avond!
 

Great Expectations Sauvignon Blanc 2020

Deze stuift uit het glas, een uitbundig bouquet van passievruchten, rijpe vijgen en kruisbessen. De smaak heeft volume, maar is zeker niet te zwaar. Je vind een fantastische balans tussen fruit en frisse zuren met een lange afdronk. Dat laatste is vooral belangrijk, die balans. Het zoeken is dus naar een gerecht dat die balans versterkt en niet te veel smaken naar voren brengt. Een aspergesoep met ham, wat een geweldige combinatie!

Selbach Oster, Riesling Incline 2018

Ook in de Riesling van Selbach Oster vinden we finesse en balans. De rijpe aroma's van frisse appel en citrustonen gaan in deze wijn geweldig samen met de mineraliteit die komt van de leisteenbodems in de Mosel. Deze fijne, droge wijn is geweldig bij asperges, door de mineraliteit kan het gerecht ook wel een ‘vetje’ hebben in de vorm van bijvoorbeeld zalm.

Weingut Allram, Grüner Veltliner Hasel 2019

Fris, droog, fruitig en kruidig met het pikante van versgemalen peper als eigenwijs accent. Grüner Veltliner is een boeiende druif en wijn omdat er tegenpolen in worden verenigd. Rijp fruit en tintelfrisse zuren, sappige abrikoos en strakke citroen, zoete peer en zilte mineralen. Een tegenpool als gerecht kan deze wijn wel hebben, probeer deze Grüner is met Risotto met witte asperges en ham.

Lomond, Sugarbush Single Vineyard Sauvignon Blanc 2015

Een quiche met witte asperges wordt graag vergezeld door een sappige Sauvignon Blanc. Het romige van de quiche en de verfrissende, opwekkende smaak van de wijn vormen samen een evenwichtige relatie. Deze wijn komt van de Sugarbush wijngaard, waar verukkelijke terroirwijnen vandaan komen. Het klimaat samen met de unieke bodem zorgt voor deze typische Sauvignon Blanc. Rijk, rond en vief!

Weingut Allram, Riesling Gaisberg 1e Lage 2019

Een klassieker, boordevol fruit, licht droog en met delicate riesling zuren. Het pepertje in de wijn verwijst naar de mineraalrijke bodem van Gaisberg in .. Oostenrijk. De wijn is vol karakter en door de combinatie van zuren en fruitige aroma’s kunnen we ook best wel een pittig gerecht serveren. Gegrilde witte asperges met Hollandaise en chorizokruim lijkt ons een geweldige combinatie. 

Bouchard Père & Fils, Montagny 1er Cru 2018

Uitpakken tijdens een aspergediner kan perfect met de Bouchard Père & Fils, Montagny Premier Cru als tafelhoofd. In zijn jonge jaren het verleidelijkst in tegenstelling tot de Premier Crus uit de Côte d’Or die liever wat langer ouderen. De wijn is op een elegante manier rijk en vol en heeft een frisse afdronk, een vleug vanillie en toast met een mooie mineraliteit. Op tafel zet je een asperge salade met rivierkreeftjes om het af te maken!

 

Alle asperges wijnen zijn in het voorseizoen* in de aanbieding. Benieuwd naar de acties of meer weten over de wijnen? Neem contact op met uw rayonmanager of onze verkoop afdeling via: verkoop@orbwijn.nl

*maart & april

Let’s get this season started!