Ontdek onze verhalen

Dry January is de beste start van het nieuwe jaar

Na alle glazen rode wijn, kerstdiners, oliebollen en bubbels is het vanaf vandaag tijd voor een maand lang geen alcohol. Want Dry January is van start gegaan. Een Brits concept dat wereldwijd steeds populairder wordt en Nederland ook verovert. Na een jaar vol ups & downs is dit jouw frisse start van 2021.

De populariteit van deze no alcohol-maand stijgt waarschijnlijk ook door de grote ontwikkeling die er is op het gebied van non alcoholische drankjes. Overal in de markt poppen de meest innovatieve drankjes op, denk aan 0.0% bier, Mocktails, alcoholvrije (sparkling) wijn, en GT’s zonder alcohol, maar ook wijnen en drankjes met een lager alcohol percentage zijn zeer geliefd. Hard Seltzer en de witte wijn Francois Lurton N9 zijn hier een goed voorbeeld van.

Om je een handje te helpen deze maand en af te tellen naar 31 januari, want dan is het weer geoorloofd om een glas wijn mét alcohol te drinken, hebben wij de OR&B non alcohol favorites op een rijtje gezet.

MVSA Cava 0.0%

Deze Cava 0,0% laat je zonder zorgen genieten van elk moment van de dag. De elegante smaak en de levendige bubbels bezorgen je een gevoel van alledaagse luxe. 0% alcohol, 100% celebration. In de neus tonen van wit fruit zoals appel en peer. In de mond een zachte en aangename structuur met aroma’s van tropisch fruit en een delicate lange afdronk.

 

La Tulipe Zero Sparkling Rosé

Deze Zero Sparkling Rosé is een alcoholvrije wijn die je lekker door kan drinken. Een heerlijke droge bubbel gemaakt van de sappigste grenache en syrah druiven. En goed nieuws, je kan er zoveel van drinken als je wilt, want 0% alcohol. Bubbles zonder troubles!

 

Appalina Merlot non alcohol

Diep granaatrood en een expressief, fruitig bouquet van zwarte bessen en kersen dat in de smaak omlijst wordt door zachte, zijdeachtige tannines en gevolgd door een lange afdronk. Je proeft het verschil bijna niet! Wist je dat een alcoholvrije wijn zo'n 66% minder calorieën dan wijn met alcohol bevat.


Alcohol vrije wijn in een notendop
Net zoals alle andere alcoholvrije drankjes neemt ook non-alcohol wijn een toevlucht, maar hoe wordt deze wijn precies gemaakt? We vroegen het Laura Tarmidi, de lopende OR&B wijn encyclopedie, vinoloog en marketing specialist.

“Met de ontwikkeling van de nieuwe technieken zijn grote stappen gezet in de kwaliteitsverbetering. Alcoholvrije wijn begint altijd als normale wijn, het begin proces is dus altijd hetzelfde. Met de modernste techniek wordt de alcohol uit de wijn verwijderd door de wijn vacuüm te trekken. Dit proces vindt plaats op lage temperatuur, wat de kwaliteit en smaak ten goede komt. Met deze moderne methode blijven namelijk de karaktereigenschappen van de gebruikte druivensoorten beter behouden. Maar de wijn écht alcoholvrij maken lukt eigenlijk niet. De wet staat daarom 0,5% alcohol toe, bij bijvoorbeeld de Appalina wijnen blijft het alcoholgehalte beperkt tot 0,01%. Maar vergis je niet, appelsap kan ook 0,5% alcohol bevatten.”

You can do it!

Insipireer jouw gasten, vrienden en jezelf met alcoholvrije cocktails of een glas alcohol vrije wijn. Maak er een non alcohol feestje van, je moet tenslotte zelf de slingers op hangen!