Ontdek onze verhalen

Duurzaam genieten met de vegan wijnen van Robert Edens ‘Château Maris’

In het hart van de Minervois, tussen de steden Toulouse en Montpellier, ligt de gemeente La Livinière. Dit is de thuisbasis van Château Maris, een vooruitstrevend en bovenal bijzonder duurzaam wijndomein. Onder leiding van wijnmaker Robert Eden brengt het wijnhuis biologisch en biodynamisch geproduceerde wijnen op de markt: het luxe, onmiskenbaar Franse Château Maris en het toegankelijke Maris. Twee vegan-friendly wijnranges die naadloos aansluiten bij een bewuste leefstijl.

Château Maris


De visie van Robert Eden

Robert Eden is een ware visionair als het gaat om duurzame wijnbouw. Meer dan 20 jaar geleden emigreerde hij naar Frankrijk om zijn droom waar te maken: wijnen produceren die het land ‘versterken’ in plaats van uitputten. Hiervoor volgt hij de uitgangspunten van biodynamische landbouw. Dit houdt in dat de wijnbouw een natuurlijke zaai- en oogstkalender volgt, de grond waarop de druiven groeien wordt versterkt met dierlijke mest en compost, én dat de wijnranken worden beschermd met natuurlijke middelen op basis van planten en kruiden. De belangrijkste overweging hierbij is dat respect voor de natuur volgens Robert Eden leidt tot betere wijnen. Het volledige landgoed is daarom B-corp gecertificeerd, en de wijnen dragen zowel het Biodyvin als het Demeter-keurmerk.

Maar duurzaamheid reikt bij Château Maris verder dan alleen de wijngaarden. Alle gebouwen op het domein zijn zelfvoorzienend. Met windmolens wordt de nodige energie opgewekt, en de caveau is volledig gemaakt van hennep. Een verwarmings- of koelsysteem is hierdoor overbodig en de wijnkelder is in z’n geheel CO2-neutraal. Volgens Wine Spectator is Château Maris daarom één van de meest milieuvriendelijke wijnhuizen ter wereld. Uniek! 

“Mijn doel? De beste wijnen van de Languedoc maken, in harmonie met de natuur.”
– Robert Eden

 

Maris en Château Maris

Op het domein produceert Robert Eden twee verschillende merken: Château Maris en Maris. Waar beide wijnen biologisch en biodynamisch gecertificeerd zijn, zit het verschil hem in het niveau en de toegankelijkheid. Château Maris is de luxe biodynamische wijn van het gelijknamige wijnhuis. Van een volle Les Amandiers Syrah tot een kruidige Las Combes Grenache: deze wijnen sieren de kaarten van internationale toprestaurants en vallen steevast in de prijzen. Eén van onze favorieten van Château Maris is de Les Planels. Diep donkerpaars van kleur en vol van smaak. Het bouquet bevat zwart fruit, zoethout en peper, met zelfs een vleugje lavendel. Een intrigerende wijn en zeer de moeite waard om te ontdekken.

Het label Maris is een toegankelijkere wijn. Onder deze noemer vind je onder andere een subtiele en evenwichtige Grenache/Syrah Rosé, een delicate en fruitige Viognier/Grenache en een rode, warme Merlot/Syrah. Een Maris-wijn die we graag willen uitlichten is de Pays d’Oc Vermentino. De biologisch geteelde druiven voor deze wijn groeien op kalksteen en kleigrond, wat de wijn een ronde en toch verfrissende smaak geeft. Dankzij bloemige aroma’s van meidoorn en limoen waan je je zo in Mediterrane sferen. Een heerlijke, elegante wijn die ook nog eens zo min mogelijk voetafdruk achterlaat op ons milieu.

 

Duurzaam genieten

Of je nu kiest voor het high-end Château Maris of het laagdrempelige Maris: met zijn wijnen bewijst Robert Eden dat ‘vegan’ helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Sterker nog: duurzaam geproduceerde wijnen zijn juist ontzettend in trek. Logisch, want dit soort wijnen zijn niet alleen beter voor ons milieu, maar in de meeste gevallen ook van buitengewoon goede kwaliteit. Geloof ons: zodra je het proeft, wil je niks anders meer.

Meer leren over duurzame wijnbouw en Château Maris? Bekijk dan ook eens het YouTube-kanaal van Robert Eden: MARIS WINE TV.