Ontdek onze verhalen

Ken je klassiekers: dit zijn de uitgesproken Elzas-wijnen van Balthazar Fry

Bergheim, 1836. De jonge Balthazar Fry staat aan de voet van een glooiende heuvel en kijkt om zich heen. Hij ziet de oude, middeleeuwse stadsmuren, groene heuvels en uitgestrekte velden. De zon staat hoog aan de hemel en het is koel. Er hangt regen in de lucht. De klok van de Notre-Dame de l'Assomption slaat. Het is tijd. Balthazar draait de punt van zijn snor tussen duim en wijsvinger en glimlacht. Dit is precies waar hij moet zijn. 

Zeven generaties later is het wijnhuis Balthazar Fry nog steeds een feit. Gevestigd in het hart van de Elzas en te herkennen aan het karakter waar Balthazar zelf om bekend stond: vooruitstrevend doch tijdloos. Begonnen als rebelse nieuwkomer en uitgegroeid tot een volledig wijnhuis, produceert Balthazar Fry vandaag de dag zes verschillende wijnenEen Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Cremant d’Alsace én Pinot Noir. Op de Crémant na komen alle wijnen van Balthazar Fry in de kenmerkende Elzasfles: de lange flûte d’Alsace die hier wettelijk voorgeschreven is. 


Proef de Elzas

Alle wijnen worden gemaakt als monocépage en zijn dus gebaseerd op slechts één druivenras. Ondanks de specifieke voorschriften voor Elzas-wijnen weet Balthazar Fry altijd weer te verrassen. Heden ten dage zijn de smaken opvallend krachtig. Dit is het gevolg van het microklimaat waarin de druiven groeien. De wijnvelden rondom Bergheim liggen op zo’n 211 meter boven zeeniveau, de grond wisselt tussen klei en kalksteen, en de temperatuur is mild. Fruitige, karakteristieke wijnen zijn het resultaat. 

Wanneer je een wijn van Balthazar Fry drinkt, weet je ook meteen waarom de Elzas van oudsher zo populair is. In het voorjaar is de omgeving heldergroen en de lucht fris, ideaal voor een stedentrip of wandeling door de wijngaarden. In de zomer baden de heuvelruggen in het zonlicht en stralen de rijpe druiven je tegemoet. Wanneer in de herfst de meeste druiven geplukt zijn, veranderen de heuvels in een prachtig goudgeel en ’s winters transformeert de hele Elzas in één groot kerstfestijn. Het gebied is dan ook in ieder seizoen de moeite waard om te bezoeken, en dat proef je. 

Pionieren met smaak

Qua smaken combineren de wijnen van Balthazar Fry perfect met Flammkuchen. Dit pizza-achtige gerecht vindt zijn oorsprong in de Elzas en is net zoals Balthazar Fry een klassiekerOok de Franse cheesecake, tarte au fromage blanc, past goed bij de witte wijnen van het wijnhuis Balthazar Fry. Net zoals gerechten met witvis of schaaldieren. Bij de Gewürztraminer kies je bij voorkeur een pikante worst of gerookte zalm, terwijl de Pinot Noir goed samengaat met landelijke gerechten en een rokerige barbecue. Maar laat je vooral inspireren door de aroma’s en tonen van de verschillende wijnen. Zo ontdek je zelf – net zoals Balthazar –  nieuwe smaakcombinaties die misschien niet voor de hand liggen, maar die desondanks een schot in de roos zijn. 

Als je op zoek bent naar een klassieke doch uitgesproken Elzas-wijn zit je bij Balthazar Fry goed. Deze wijnen brengen je terug naar het moment waarop Balthazar zelf de beslissing nam om zijn droom waar te maken. Bij iedere slok zie je de Elzas voor je deze omgeving werkelijk is: niet stoffig of oubollig, maar uitgesproken en vooruitstrevend. Een plek voor pioniers en de bakermat van het wijnhuis Balthazar Fry.

Benieuwd naar de wijnen van Balthazar Fry?
Vanaf 1 december te bestellen!