Ontdek onze verhalen

Provence Rosé by Figuière

De Provence is een streek om bij weg te dromen én naar toe te willen, al gaat dat even niet… Nog afgezien dat het een van de oudste wijnstreken ter wereld is, spreekt de Provence velen aan. Van kunstenaars tot wijnbouwers, van zonne-aanbidders tot wandelaars en golfers.  Zon, zee, de mistral, lavendel en heerlijke wijnen. Dat is de Provence in een notendop. Hoewel we niet fysiek naar de Provence kunnen, kunnen wel hier wel van de wijnen van de Provence genieten. 90% van de wijnen in de Provence is rosé, het is dé specialiteit van de streek. Vandaag aandacht voor de rosé wijnen van Figuière.

Figuière

Figuière bestaat sinds 1992 en wordt gerund door de familie Combard. Vader Alain trapte na 20 jaar wijnmaken in de Chablis af in de Provence. Inmiddels staan zijn 3 kinderen aan het roer. De naam Figuière is in 2017 ingevoerd, daarvoor stond de langere naam Saint André de Figuière op het label.

Nu dus gewoon Figuière.

Het huis maakt heel veel wijnen, maar in Nederland vinden we de rosé’s in de horeca.

Terroir

Figuière ligt in de kuststreek, gedeeltelijk in het terroir La Londe. De Provence kent naast de vier hoofdappellation – Côtes, Varois, Aix, Les Baux, – ook nog 4 terroirs – Sainte Victoire, Fréjus, Pierrefeu en La Londe.
In La Londe liggen de 85 ha wijngaarden van Figuière, de wijnen worden uitsluitend gemaakt van de eigen wijngaarden. Figuière koopt geen druiven of sap. De druivenstokken staan met het koppetje in de zon in de richting van de Middellandse Zee. De wijngaarden zijn ECOCERT sinds 1979 en in 2022 zullen alle wijngaarden organisch zijn. Het terroir van La Londe is o.a. van schist, wat mooie mineraliteit geeft aan de wijnen. La Londe is dan ook sinds 2008 een cru.

Vanwege de gevarieerde bodemsamenstelling en verschillende microklimaten worden verschillende druivenrassen gebruikt. Drie tot vier verschillende cépages in een blend zijn geen uitzondering. Sommige van de wijnen van Figuière rusten op hout.

The proof of the pudding

Oud Reuchlin & Boelen voert 4 rosé wijnen van Figuière. Ze zijn alle vier uiteraard niet te versmaden, er is sprake van een oplopende kwaliteit van chique, naar zeer chique en très chique tot uitmuntend chique. Figuière werkt met verschillende druivenrassen en dat kan per lijn verschillen:


- De instapper Mediterannee: is een IGP en gemaakt van grenache, cinsault, syrah en cabernet. Zalmkleurig, zacht, rond en doordrinkbaar.

- Figuière Magali: De Malagi Signature Côtes de Provence is van grenache, cinsault, syrah en cabernet. Fris en fruitig met een aantrekkelijk vleugje perzik. Heerlijk op het terras en bij de lunch.

- Figuière Première: De mourvèdre, cinsault en grenache van deze AOP Côtes de Provence worden apart gevinifieerd. Er wordt niet geperst, alleen het aflopende sap wordt gebruikt. En dat merk je, een rosé om weg te dromen met het kenmerkende zacht-romige licht fruitige van de Provence. Een wijn met lengte, een goede maaltijdbegeleider

- Figuière Confidentielle: Deze AOP Côtes de Provence komt van de beste schistgronden van het huis. De mourvèdre, cinsault en grenache worden apart gevinifieerd en het huis gebruikt alleen hete eerste aflopende sap. Dat heeft een intens zachte en romig-fruitige smaak als gevolg. Deze smaak blijft ook lang hangen, een afdronk van hier tot Nice. Een klasse rosé, uitstekend bij visgerechten en salades. Genieten!

Figuière maakt prachtige Provençaalse wijnen, het huis is een van de ambassadeurs van een nieuwe generatie prestigieuze wijnbouwers. Niet alleen liefhebbers van het terroir maar ook gericht op de toekomst. Figuières blijft innoveren op het gebied van wijnmaken maar ook op knowhow en lifestyle, in luxe en instapwijnen.

Figuière

Zeg het voort.