Ontdek onze verhalen

Weingut Allram | Klasse Grüner Veltliners

Weingut Allram | Klasse Grüner Veltliners

Grüner Veltliner is een populair druivenras, zo is het bijvoorbeeld de favoriete druif van collega Hubrecht Duijker. Oostenrijk is de belangrijkste leverancier van dit ras, en dat is niet voor niks. Grüner veltliner is laatrijpend en dat is op het lijf van Oostenrijk geschreven. Het land heeft door de geografische ligging tegen Oost-Europa langer warm weer. Je vindt de druif wel mondjesmaat in andere landen, maar Oostenrijk is toch zijn natuurlijke habitat. Ongeveer een derde van het totale areaal van Oostenrijk bestaat uit grüner veltliner het druivenras maakt 50% uit van de Oostenrijkse witte wijnen.

Je kunt alle kanten op met grüner veltliner. Het is een druif met hoge opbrengsten, tenzij je de wijnstokken inperkt. Je vindt dus wat lichtere wijnen van de grüner veltliner, tot houtgerijpte geconcentreerde wijnen. Dit is afhankelijk van wat de wijnmaker ermee doet.

Weetje: Voor Engelstaligen is grüner veltiner lastig uit te spreken. Zij hebben het over GV, of gru-v en zelfs groovy.

In Oostenrijk vind je de druif in de wijnregio’s Weinviertel, Kremstal, Wachau, Wagram, in de omgeving van Wenen én in Kamptal.

En over Kamptal hebben we het vandaag. Een kleine 10% van de Oostenrijkse wijnen komt uit Kamptal. Door Kamptal loopt de rivier de Kamp, vandaar de naam Kamptal. Het is een van de meest prestigieuze Oostenrijkse wijndistricten. Sommige van de mooiste rieslings en grüner veltliners worden hier gemaakt. De wijngaarden liggen voornamelijk op terrassen langs de steile oevers van de rivier en dat levert prachtige plaatsjes op.

He terroir van Kamptal bestaat uit löss, gravel en zandsteen en op ieder van deze bodems ontwikkelt de grüner veltliner zich weer anders. Van kruidig tot mineralig, van zacht tot pittig.  De prachtige terrassen van Heiligenstein zijn wereldberoemd. En ook het nabijgelegen Gaisberg levert wijnen van formaat op. Langenlois is de belangrijkste stad van Kamptal en één van de bekendste Oostenrijkse wijnsteden.

Weingut Allram

Weingut Allram is een kwaliteitsproducent uit Allram, het huis maakt grüner veltliners in diverse kwaliteiten.  Michaela Allram nam in 1992 samen met haar man Erich het wijnbedrijf in Kamptal over van haar ouders. Hun wijngaard in het Strassertal beslaat in totaal zo’n 14 hectare. De verschillende Lagen, zoals de Hasel, Gaisberg, Sandgrube en Gaisberg, bestaan uit de diverse grondsoorten van Kamptal zoals löss, klei, leisteen en graniet. De filosofie van Erich is dat de kwaliteit van de wijn in de wijngaard ontstaat en hij heeft dan ook de druivensoorten zorgvuldig afgestemd op hun individuele terroir. Naast grüner veltliner maakt Allram blauer zweigelt en St. Laurent, maar ook weissburgunder en riesling.

De grüner veltliners

Allram Grüner Veltliner Strass: Licht, verfrissend en fruitig met het kenmerkende pepertje. Lekker sappig en heel doordrinkbaar. Voor zo en bij lichte gerechten.

Allram Grüner Veltliner Alte Reben: Dit is een wijn met diepgang en lengte en veel mineraliteit. Alte Reben laat de potentie zien van gruner veltliner. Geconcentreerd en karaktervol. Kan ouderen voor wie het kan opbrengen.

Weingut Allram Gruner Veltliner Gaisberg Erste Lage: Het terroir van leisteen op de Gaisberg staat garant voor mineraliteit en diepte. Een kauwbare wijn met veel structuur en sinaasappeltonen.  Goede eetwijn, maar ook zo vurrukkulluk! Ook deze kan ouderen.

Van diezelfde Gaisberg maakt Allram ook een riesling.

Allram Riesling Gaisberg: Aromatisch, geparfumeerd en fruitig met mooie zuren. Ook hier een licht  pepertje. Heerlijk bij Aziatisch eten, curry’s e.d. of zo.

Grüner veltliner is een Oostenrijks feestje. Weingut Allram uit Kamptal maakt klasse grüner veltliners, van springerig tot diepgaand. Allram biedt de variëteiten van grüner veltliner tot in extenso.

Charlotte van Zummeren