Ontdek onze verhalen

Happy Summer

Het kan verkeren in Nederland. In januari en februari werden we bijna overspoelt door de aanhoudende regenval en nu in mei wordt er volop gepraat over droogte. Misschien wordt het tijd om de regen op te gaan vangen en hergebruiken. Zonnig en droog weer leidt wel tot ander wijngedrag, lichte zomerse wijnen krijgen dan de voorkeur. Hieronder staan een zestal wijnen die vooral in de Horeca verkrijgbaar zijn, maar je ziet ze ook bij de betere wijnwinkel. Wijnen waar je helemaal blij van wordt. Vrolijke, zomerse wijnen.

Figuère Magali: De Malagi Signature Côtes de Provence is van grenache, cinsault, syrah en cabernet. In La Londe les Maures, tussen Toulon en Saint Tropez, ligt het 85 hectare grote wijngoed Figuière. Alain Combard en zijn drie kinderen leiden het familiebedrijf. Vanwege de gevarieerde bodemsamenstelling en verschillende microklimaten worden een reeks van verschillende druivensoorten gebruikt. Drie tot vier verschillende cépages in een blend zijn geen uitzondering. Fris en fruitig met een aantrekkelijk vleugje perzik. Heerlijk op het terras en bij de lunch.

Het bio-dynamische Chateau Maris maakt de sappige en toegankelijke witte en rode Casse-Croute van resp. grenache blanc en viognier en merlot en syrah. Niet alleen bio-dynamisch, maar ook duurzaam. Het wijngoed is met zonnepanelen zelfvoorzienend in energie en de caveau is, als eerste in de wereld, opgebouwd uit o.a. hennep, dat CO2 verbruikt. Op de labels van de Crasse-Croute staat een Franse oldtimer en een picknickend stel. En dat is precies wat je zelf ook wilt doen als je deze wijnen drinkt. Lekker picknicken en genieten.

Borgo Conventi produceert een geurige Pinot Grigio van de D.O.C. Isonzo del Friuli. Het Borgo Conventi Estate ligt in het meest oostelijke deel van Friuli, niet ver van de grens met Slovenië. Al voor Christus werden hier druiven verbouwd. Het wijngaardoppervlak beslaat 40ha. De wijngaarden liggen in de belangrijke DOC gebieden Collio en Isonzo. De bodem is bijzonder door de combinatie van ponca (leisteen), mergel en zandsteen en zeer geschikt voor teelt van witte wijnrassen. Het klimaat is mild door de invloed van de Adriatische Zee en de beschermende invloed van de Pre Giulian Alpen in het noorden. De wijn heeft een intense complexe geur met tonen van veldbloemen, peer en honing. De smaak is fris, rond en blijft lang na.

Maison M. Chapoutier werd opgericht in Tain aan de Rhône in 1808. De huidige Michel Chapoutier is een visionair visionair en pionier door zijn consequente biodynamische aanpak van de wijngaarden. Chapoutier maakt héél véél wijnen onder zijn eigen naam maar ook bijvoorbeeld bij Domaine des Granges de Mirabel in de Ardèche. De wijngaarden liggen op 350 meter hoogte op vulkanische zuidhellingen aan de voet van het plateau van Coiron. Ook hier wordt biologisch bewerkt. De viognier die er groeit profiteert van een zeer gunstig microklimaat. De kleur van de wijn is vrij intens geel met een groene hint. In de smaak steenfruit met rondeur en frisheid, karakteristiek zijn viognier van vulkanische bodem. Dit is een wijn met lengte en diepte, enjoy!

Geniet!

 

Bron: https://www.winebusiness.nl/blijmakende-zomerse-wijnen/