Ontdek onze verhalen

Tres chique en bio-dynamisch: Chateau Maris

Château Maris is booming in Zuid-Frankrijk. Wijnmaker Robert Eden – zoon van een voormalige Britse minister – woont al sinds de jaren negentig in Frankrijk nadat hij overal in de wereld heeft samengewerkt met ervaren wijnmakers.  Eden is samen met sustainable investor Kevin Parker eigenaar van Chateau Maris sinds 1997. Chateau Maris ligt in de hoger gelegen wijngaarden in de Minervois, in het Cru-gebied La Livinière. Vanaf het begin in 1997 zijn de wijngaarden van Chateau Maris geleidelijk omgezet naar de biologisch-dynamische zaaikalender. Hierbij is het ritme van de zon, maan, planeten en sterren bepalend voor de oogst, het zaaien en het wijnmaken. Maris geldt als een voorloper op het gebied van duurzame landbouw. Zo is de chais – de wijnmaakkelder – als eerste in de wereld gemaakt van hennep. Hennep is een organisch materiaal dat CO2 verbruikt. Door de plantaardige materialen blijft de chais op temperatuur, er is geen koeling of verwarming nodig. Chateau Maris is grotendeels zelfvoorzienend, de opgeslagen CO2 wordt gebruikt en zonnepanelen leveren de elektriciteit

Parker’s Wine Advocate is gek van de wijnen van Chateau Maris en waardeert ze steevast boven de 90 punten, Wine Spectator noemt ze als outstanding wines. Chateau Maris siert de wijnkaart van menig toprestaurant.

En…

The proof of the pudding is in the eating

Onder andere de volgende wijnen van Chateau Maris zijn verkrijgbaar op de Nederlandse markt:

Brama Jeunes Vignes 2016: mineralig met lengte en lichtvoetig Opvallend zijn de fijne zuren waarin de witte grenache niet in grossiert. Hele fijne wijn met de subtiliteit van een fijne Bourgogne. Is zijn prijs waard!

La Touge 2016: de instapper en met recht de voorbode van de kanonnen die hierna in de range komen. Een hele fijne wijn van de cru la Livinière met syrah, grenache en carignan. De vinificatie op houten ‘eieren’ zorgen voor het behoud van fruit en dat is goed te merken. Niet zomaar een slobbertje dit is WIJN met zachte tannines, structuur en fruit, diep, donker en cassisfruit.  Licht koelen verdient aanbeveling

Cru La Livinière Les Planels 2016: Now we’re talking zou je haast zeggen. Zijn de ‘instappers’ Chateau Maris al niet te versmaden, deze Cru uit La Liviniière uit de Minervois combineert subtiliteit met diepgang en elegantie. Het is een blend van voornamelijk syrah en grenache. De syrah de fijnzinnigheid en de granache voor de zwoele touch. Het is een wijn waar je niet snel op uitgekeken raakt. Een wijnprijstopper!

Cru La Livinière Les Anciens 2016: Hoppa, we gaan nog een stapje hoger. De neus van deze wijn doet je al wegdromen met zwarte bessen, lichte pepers, tabak en kruiden. De frisse en levendige zuren van de carignan zorgen voor een complexe maar niet te zware wijn.

Cru La Livinière Les Amandiers  2016: De druiven van Les Amandiers komen van een klein perceel van 1 ha. met klei en kalksteen. De opbrengst is zeer beperkt. Na de fermentatie en maceratie op hout rijpt de wijn 16 maanden op nieuwe eiken vaten van de beroemde kuiper Radoux. Het is een wijn van 100% syrah. Diep en donker met zwart fruit, florale noten, lengte en diepgang. Het kalksteen is merkbaar in de mineraliteit. Robert Parker’s Wine Advocate gaf 92-95 punten. Het is geen loeizware wijn, eerder elegant. Deze wijn kun je tot 10 jaar opleggen, maar is nu al niet te versmaden.

Chateau Maris maakt ongelofelijke kwaliteit en heeft een bio-dynamisch en duurzaam verhaal van hier tot verweggistan. Oud Reuchlin en Boelen is importeur van Chateau Maris, de wijnen staan op de wijnkaart van de betere restaurants en dat is niet voor niets.