Ontdek onze verhalen

Het verhaal achter G.D. Vajra

Il vino è bello in Piemonte

Piemonte betekent ‘aan de voet van de bergen’. Een toepasselijke naam gezien dit gebied aan de voet van de Alpen ligt. In een gebied waar de witte truffels groeien voor de heerlijke Italiaanse pasta’s, worden er ook nog eens zeer smakelijke wijnen geoogst. In 2014 is de Piemonte toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoed lijst van wijn regio’s. De belangrijkste kwaliteitsdruif is de Nebbiolo, dit is de druif van de Barolo en de Barbaresco, de bekendste rode wijnen van Piemonte. De meest aangeplante blauwe druif is de Barbera, gevolgd door de Dolcetto en de Brachetto.

De top van de Barolo

Een van onze juweeltjes in de Piemonte is het wijnhuis G.D. Vajra die in 1972 door Aldo Vaira werd opgericht. De initialen G.D. verwijzen naar Giuseppe Domenico, de grootvader van wie hij de wijngaarden erfde in de hoogstgelegen gemeente van de Barolo: Vergne. Het verschil tussen de familienaam “Vaira” en de naam van het wijnhuis “Vajra” stamt af van een drukfout toen het wijnhuis voor het eerst werd geopend in 1972 waardoor de “i” op een “j” leek op het logo. De oorspronkelijke spelling van de familienaam was “Vajra” tot en met 1918, toen de letter “j” werd geëlimineerd uit het Italiaans behalve voor buitenlandse woorden. Daarom besloot het gezin om de oude spelling te behouden om de naam van het wijnhuis te onderscheiden van de familienaam. In de loop der jaren is het eigendom van het bedrijf uitgegroeid tot meer dan 40 hectare en behoren ze tot de top van de Barolo.

Het verhaal achter de wijnlabels

Wist u dat er achter elk label van G.D. Vajra een verhaal schuilt? Wij onthullen het verhaal achter een paar labels voor u.

Barolo Albe

Het woord ‘Albe’ betekent in het Italiaans ‘zonsopgang’ en verwijst naar de zonsopgang boven drie wijngaarden van G.D. Vajra. Vanaf de drie wijngaarden kun je dezelfde zon zien opkomen welke te zien is op het label.

Langhe DOC Freisa Kye

Het door glas-in-lood geïnspireerde kunstwerk op het label is een creatie van Costantino Ruggeri, dezelfde artiest die ook de prachtige glas-in-lood ramen heeft gemaakt die te bewonderen zijn in de wijnkelder van G.D. Vajra.

Langhe DOC Riesling Petracine

De tekening op de fles is gemaakt door Gianni Gallo en verbergt een geheim. Als je goed kijkt zie je dat er negen letters toegevoegd zijn aan het kunstwerk. De letters vormen samen het woord “Pétracine” – een oude naam voor Riesling.

Langhe Nebbiolo Claré J.C.

Op het label van deze wijn die gemaakt wordt van de belangrijkste kwaliteitsdruif van de Piemonte, nebbiolo, staan drie vleugels afgebeeld. Deze vleugels staan voor de broederschap tussen de drie kinderen van Aldo Vaira: Francesca, Isidoro en Giuseppe. Daarnaast staat het voor de vrijheid om weg te vliegen van clichés en vooroordelen.

Als u in de Piemonte bent is het zeker een aanrader om een bezoek aan dit wijnhuis te brengen om alle heerlijke wijnen van de regio te proeven.