Ontdek onze verhalen

Pinot Grigio en Pinot Gris: ongekend populaire alleskunners aan tafel

Nu de lente overgaat in de zomer, is er één wijn waar iedereen zin in krijgt: Pinot Grigio. Dat deze druif wereldwijd geliefd is, blijkt wel uit het feit dat hij zijn eigen internationale feestdag heeft. Pinot Grigio Day wordt ieder jaar op 17 mei gevierd, ook bij OR&B. Wij trekken er zelfs een hele week voor uit, want deze populaire druif verdient wat ons betreft alle aandacht. En daarin staat de Pinot Grigio niet alleen: we belichten ook de Franse variant Pinot Gris. Deze twee wijnen zijn qua smaak subtiel anders, maar hebben dezelfde genen.   

Pinot Grigio Day

De oorsprong van Pinot Grigio

Laten we beginnen in Italië. Pinot Grigio is een witte druivensoort waar witte wijnen van gemaakt worden, volbloedfamilie van de Pinot Noir. De kleur van de schil is lichtgrijs – het Italiaanse Grigio betekent dan ook ‘grijs’ in het Nederlands. Pinot Grigio is geen Italiaanse druif van oorsprong, maar wordt al jarenlang uitgebreid gecultiveerd in Noord-Italiaanse regio’s zoals Alto Adige. De Italianen hebben de druif naar een ongekend populair niveau gebracht: inmiddels wordt hij wereldwijd verbouwd, en zijn wijnliefhebbers in tutto il mondo verzot op alle mogelijke varianten.


Pinot Grigio of Pinot Gris

Eén druif, twee wijnen. Pinot Grigio en Pinot Gris zijn afkomstig van dezelfde druif, maar het verschil zit hem in het feit dat de ene een Italiaanse wijn is, en de ander een Franse. Waar de druiven staan aangeplant beïnvloedt de uiteindelijke wijn, maar qua smaak zijn de verschillen klein: de Pinot Gris is iets complexer, voller en zoeter van smaak. De textuur is olieachtig, en in de neus herken je zomers fruit zoals meloen, peer of abrikoos. De Italiaanse Pinot Grigio daarentegen is lichter en fruitiger. Afhankelijk van de locatie van de wijngaard worden deze druiven wat minder rijp, wat meer citrusfruit in de wijn oplevert. Met zijn friszure smaak van limoen en groene appel is deze wijn iets droger dan de Pinot Gris.

Alleskunners aan tafel

Wat beide wijnen zo geliefd maakt is dat ze heerlijk wegdrinken op een zonnige middag op het terras of gemoedelijke zomeravond. Het zijn alleskunners, die zich beide eenvoudig aanpassen aan het moment. Daardoor zijn het ook heerlijke wijnen voor op tafel, en de lijst met wijn-spijscombinaties is eindeloos. Beide gaan geweldig samen met lichte, zomerse gerechten. Pinot Grigio combineert als vanzelfsprekend heerlijk met Italiaanse antipasti, een caprese-salade en pasta’s met licht gegrilde wit vis. De Pinot Gris heeft iets meer body dan zijn Italiaanse broer, en gaat daarom goed samen met lichte vleesgerechten zoals geroosterde kip of kalfsoester met romige saus. Ook lekker: meloen met Iberico-ham en komkommer velouté met gember. Zelfs visterrines en tonijntartaar zijn een goede combinatie met Pinot Gris.

Onze favorieten

Op zoek naar een Pinot Gris of Pinot Grigio voor op de nieuwe wijnkaart of in het schap? Dit zijn onze internationale favorieten. 

Borgo Coventi, Collio Pinot Grigio
Deze Pinot Grigio is afkomstig uit het Italiaanse gebied Friuli-Venezia Giulia, één van Italiës meest prestigieuze wijnbouwgebieden, vlak bij de grens met Slovenië. De grond is hier heuvelachtig en wordt gekenmerkt door een mix van fossielrijke klei en zand. Met zijn intense, complexe geur en tonen van veldbloemen, peer en honing is deze Pinot Grigio heerlijk bij allerlei visgerechten, halfharde kazen en gevogelte.

Lenotti Pinot Grigio
Bleekgeel van kleur, met een exotisch en fruitig aroma van peer, meloen en ananas. De Pinot Grigio van Lenotti groeit aan wijnstokken rond het Italiaanse Gardameer en wordt relatief vroeg geoogst. Dit maakt deze wijn iets droger dan de Franse varianten, en leidt tot een frisse, evenwichtige smaak met goede elegante zuren. Geweldig als aperitief of bij gerechten met gegrilde witte vis.

Arbos Pinot Grigio
Lang niet alle Pinot Grigio komt uit Noord-Italië. Deze variant komt uit Sicilië, en is daardoor weer heel anders dan bijvoorbeeld de variant van Lenotti. De kleur is strokleurig met groene reflexen. In de neus een fris en fruitrijk bouquet met appel, peer en een zweem van citrus en zomerbloemen. De smaak is knisperend en fris, en deze volledig organic Pinot Grigio van Arbos past daardoor goed bij pasta met roomsaus of zachte kazen.

Balthazar Fry Pinot Gris
Een Pinot Gris uit het hart van de Elzas. Deze wijn van Balthazar Fry is echt zo’n alleskunner aan tafel. De temperatuur bepaalt namelijk deels hoe deze wijn smaakt. Hoe kouder, hoe lichter. Als je hem minder koud schenkt wordt hij juist ronder en rijker. Overall is hij zacht van smaak, met in de neus zomers fruit zoals peer en een vleugje rokerig hout. Eén van de parels van wijnhuis Balthazar Fry, het bleekgele goud van de Elzas.

Lees ook: Dit zijn de uitgesproken Elzas-wijnen van Balthazar Fry

Piedra Negra Pinot Gris

Een Pinot Gris uit een heel ander deel van de wereld: Argentinië, welteverstaan. De druiven van Piedra Negra groeien hier op zo’n 1100 meter hoogte en de grond is droog. Dit maakt deze Pinot Gris heerlijk fris, met op de neus impressies van limoen en citroen. De afdronk houdt heerlijk lang aan. Steevast door ‘Master of Wine’ Tim Atkinbeoordeeld met 90 punten of meer!


On-trend wijnen

Pinot Grigio en Pinot Gris zijn al jarenlang ongekend populair, en de Franse en Italiaanse wijnregio’s zijn toonaangevend voor wijnbouwers wereldwijd. Bij OR&B bieden we daarom een uitgebreide selectie van deze on-trend wijnen, afkomstig uit wijngebieden van over de hele wereld. Benieuwd welke Pinot Grigio en Pinot Gris wij nog meer in ons assortiment hebben? Zoek in de zoekbalk op één van de termen en kies je favoriet, of bekijk alle wijnen van OR&B.