Ontdek onze verhalen

Riesling Rocks, de top Rieslings van Schloss Reinhartshausen

Aanstaande zaterdag is het International Riesling Day, yay! Wij zeggen 'yay', maar stel een Riesling voor en je kunt een scala aan reacties verwachten van enthousiasme tot beleefde twijfel of regelrechte afwijzing. Tijd om Riesling in het zonnetje te zetten. Daar doet tie het goed trouwens, veel zon betekent veel structuur en een goede body. En dat is toch wat we willen! Wijnkenners zien Riesling tegenwoordig als één van de beste witte druivenrassen, net zoals Chardonnay. Het is een van 's wereld meest veelzijdige druif en in staat om elke denkbare wijnstijl te maken. Van weelderig en kurkdroog, tot bruisend en in elke nuance van zoetheid. Jong of oud - heldere pure smaken of ongerept en intens.

Riesling is elke keer anders. Wij proeven vandaag de top 5 Rieslings van Schloss Reinhartshausen, al 680 jaar een pijler van de wijncultuur in de Rheingau.

Schloss Reinhartshausen

Schloss Reinhartshausen ligt in het hart van de Rheingau en heeft adellijke roots. De Nederlandse prinses Marianne, oudste dochter van Koning Willem I, kocht het wijngoed in 1855 en maakte het tot een centrum van cultuur. Vandaag de dag is Schloss Reinhartshausen dé top Riesling producent en staat bekend om haar ongekende kwaliteitswijnen in verschillende prijsklassen.

“Riesling, it’s in our bones and veins, everything here breathes and lives Riesling!” zo zegt Familie Lergenmüller (team Schloss Reinharsthausen). En dat begrijpen we, want de riesling druif beslaat meer dan 85% van het wijngebied Rheingau. De rieslingdruif voelt zich namelijk of zijn best in wat koelere wijngebieden. Hij groeit in dichte trossen tegen elkaar en heeft een harde schil. Dit kleine druifje rijpt langzaam en maakt gebruik van een lang groeiseizoen. Riesling rocks op een goed gedraineerde bodem met leisteen, zoals in de Rheingau. Door de alcoholische vergisting en rijping, wat vaak op roestvrijstalen vaten gebeurd, blijft het frisse en fruitige karakter van de druif overeind. Eikenhout en riesling matchen niet zo lekker, hierdoor bereik je namelijk het tegenovergestelde en verlies je het zuivere karakter.

En nu over naar de wijn. Er staan namelijk 5 fantastische rieslings klaar, ready to drink!

Schloss Reinhartshausen Riesling Feinherb

Een mild droge variant, vriendelijke en fruitige tonen in de smaak. Een fris zoetje maakt de afdronk zacht. Zoals vele rieslings heeft deze ook de kenmerkende goût de pétrol. Een lichte, aangename petrol geur als je je neus in het glas steekt. Als je Riesling Feinherb zegt, wil je direct je kreeftentang erbij pakken! De perfecte wijn spijs? Oosterscheldekreeft!

 

Schloss Reinhartshausen Riesling Trocken 2018

De vroegere echtgenote van de Pruisische Prins Albrecht ontdekte haar interesse voor de wijnbouw in Rheingau. De oudste fles wijn die men bezit komt uit die tijd. Haar doel was wijnen van hoge kwaliteit te maken en vast te houden aan de traditie van de Rheingau streek. En dat is gelukt, want de Riesling Trocken 2018 is er een voor in de boeken. Het typische Riesling bouquet speelt een beetje met je, want het samenspel van fruit en zuur zetten je aan het denken. Het blijkt: deze wijn beschikt over een geweldig potentieel.

 

Schloss Reinhartshausen Hattenheimer Nussbrunnen Riesling Trocken 2017

Dit is een jonge Riesling pur sang! In de neus, zoals wij dat zeggen, expressief met perzik, citrusfruit, kruidigheid en mineralen. Wijn met 'Spiel', krachtig en tegelijk zeer verfijnd van structuur. Onmiskenbaar Rheingau. Én, Riesling staat bekend om mooie rijping op fles. Laat je deze nog een paar jaar liggen op een daar voorbestemde plek, dan is dat geen probleem. Dit is een glas wat je perfect combineert met kaasfondue.

Schloss Reinhartshausen, Erbacher Hohenrain Riesling, Alte Reben 2016

De wijngaard van Hohenrain bevindt zich op de zuidhelling, boven Erbach. Hierdoor hebben de druiven de hele dag volop zon. Aan de westzijde van de wijngaard staat een drie meter hoge muur die de wijnstokken beschermen tegen de wind. De Alte reben, oftewel oude wijnstokken, geven de wijn karakter. Als we een slok nemen komt de rijpe geur ons tegemoet. We proeven subtiel restzoet en de afdronk blijft lang. Heerlijk bij bijvoorbeeld scharrelkip met chorizo en tuinbonen.

Schloss Reinhartshausen Erbacher Schlossberg Riesling Auslese

Last but not least, want dit is een wijn om met kleine slokjes van te genieten. ‘Auslese’ in de naam geeft aan dat de wijn gemaakt is van overrijpe door botrytis aangetast druiven. Het resultaat? Een interessante wijn, met een intense smaak van fruit als perziken, meloen en vijgen. Elegant zoet en met een fluwelen afdronk als slotakkoord. Erbacher Schlossberg Riesling Auslese zal de kroon zijn op een elegant gerecht als bijvoorbeeld gebakken ganzenlever.

Geniet!