Ontdek onze verhalen

Rode terraswijnen voor de zomer

Gekoeld rood op het terras

Gekoelde witte wijnen en rosé wijnen zijn vaak populaire keuzes op het terras, maar wist u dat rode wijn ook prima gekoeld gedronken kan worden? Ja, het kan echt! Het wordt steeds meer gezien op de terrassen, en aangezien de zomer eraan komt: gekoelde rode wijnen zijn ook heerlijk bij een mooi stuk vlees van de barbecue.

Welke rode wijnen kunt u gekoeld drinken?

Er zijn genoeg rode wijnen die geschikt zijn om te koelen en op het terras te drinken. Lichtere, fruitige rode wijnen zijn perfect om te koelen, maar ook volle, stevige rode wijnen kunnen gekoeld worden. Als we het over druivenrassen hebben kunt u vooral denken aan rode wijnen gemaakt van gamay, blauer zweigelt, zinfandel, dolcetto en garnacha. Veel van deze druivenrassen hebben een afkomst uit een koelere wijnstreek en zijn wat lichter. Hierdoor zijn ze zeer geschikt om te koelen.

Wat is de juiste serveertemperatuur?

Voordat u nu alle rode wijnen verhuist naar de koelkast, let er dan wel op: de serveertemperatuur speelt bij rode wijn een grote rol. Zo belangrijk zelfs dat een rode wijn die op twee verschillende temperaturen geserveerd wordt heel anders kan overkomen. Wanneer u een rode wijn te koud serveert kan het al zijn fruitigheid en aroma’s verliezen. De temperatuur heeft dus vooral veel invloed op het mondgevoel en smaakrijkdom. Om de juiste serveertemperatuur aan te houden kijkt u naar de kenmerken van een wijn. Lichtere, fruitige rode wijnen met frisse zuren, weinig tannines en een laag alcoholgehalte kunnen geserveerd worden tussen de 14 en 16 graden. De wat vollere, stevigere rode wijnen kunnen het beste tussen de 16 en 18 graden geserveerd worden. Dit is namelijk de ‘oude’ kamertemperatuur (vroeger was er nog geen centrale verwarming en de kamertemperatuur was toen rond de 18 graden). Een wijn geserveerd op de juiste temperatuur is een genot en zal uw gast aanzetten nog een glas te bestellen.

Onze tips

Wilt u eens een gekoelde rode wijn proberen of bent u al overtuigd en zoekt u een heerlijke rode wijn die u kunt koelen? Wij geven u graag wat tips voor (gekoelde) rode terraswijnen. 

Serveer deze wijnen tussen de 14 en 16 graden Celsius:

-          Henry Fessy, Gamay Noir

-          G.D. Vajra, Dolcetto d’Alba

-          Weingut Allram, Blauer Zweigelt

-          Villa Ponciago, Fleurie La Réserve

Serveer deze wijnen tussen de 16 en 18 graden Celsius:

-          Laroche, By Viña Carmenere

-          Álvaro Palacios, La Vendimia

-          Beringer, Founders’ Estate Zinfandel

-          Luigi Bosca, La Linda Malbec Old Vines