Ontdek onze verhalen

UNESCO Werelderfgoed wijn regio’s

Schitterende stranden, een waanzinnig Alpenlandschap, historische steden, honderden schilderachtige dorpjes, maar vooral belangrijk: prachtige wijngebieden. Dit gaat natuurlijk over… Frankrijk! Het land heeft wondermooie wijn regio’s die opgenomen zijn op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Inspiratie opdoen voor de volgende vakantie? Wij hebben een aantal UNESCO Werelderfgoed wijn regio’s in Frankrijk, en onze favoriete wijnhuizen in deze regio’s, op een rijtje gezet.

Bordeaux

Voor de echte wijnliefhebbers heeft Bordeaux bijna geen uitleg nodig. In Bordeaux worden mooie complexe wijnen met veel nuances gemaakt. Volgens UNESCO is de stad een uitstekend voorbeeld van cultureel erfgoed met zijn 2.000 jaar oude rol als de hoofdstad van een wereldberoemde, wijn producerende regio. In veel opzichten is de stad net zo prachtig en fascinerend als de eeuwenoude kastelen in de regio. In het laatste decennium hebben veel van de gebouwen in Bordeaux een enorme gevelreiniging ondergaan, welke heeft bijgedragen aan extra glans op de grootse bouwwerken. Een van onze wijnhuizen die dezelfde pracht en praal uitstraalt in deze regio is Château la Tulipe. In 1994 kocht Ilja Gort Château de la Garde, een 13de-eeuws wijnkasteel in de buurt van Saint-Émilion. Dit kasteel is prachtig gelegen, te midden van zijn 25 hectare aan wijngaarden van de beste grondsoort. Sinds 2010 is de naam van het kasteel veranderd in Château la Tulipe.

Champagne

De Champagne regio is voornamelijk bekend van het produceren van de heerlijke flessen bubbels. Champagne kwam vreemd genoeg pas laat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed wijn regio’s. Deze regio kwam namelijk pas in 2015 bij de exclusieve club. Champagne ligt amper een uur van Parijs en is dus zeker een bezoekje waard tijdens een reis naar deze stad. In deze regio zit een van onze grootste wijnhuizen Taittinger, met 289 hectare wijngaarden op de beste locaties in en om Reims. Dit wijnhuis behoort tot de grote internationale merken (Grandes Marques) van de champagnestreek. In 1734 heeft Jacques Fourneaux het champagnehuis opgericht en is daarmee één van de oudste champagne handelshuizen in de Champagne. In 1932 heeft Pierre Taittinger het huis overgenomen en is het de naam Taittinger gaan voeren. Onder leiding van de heer Pierre Emmanuel Taittinger, dochter Vitalie en zoon Clovis is het champagnehuis het enige familiebedrijf in de Champagne van dit formaat. Dit is dus hét adres voor een heerlijk glas champagne!

Loire

Deze schitterende regio met glooiende heuvels vol wijngaarden en graanvelden, en paleizen gebouwd in Renaissance stijl, neemt je mee terug in de tijd naar de Gouden Eeuw. Passend bij dit gevoel van luxe zijn de vele witte kwaliteitswijnen die hier vandaan komen. Onze parel uit de Loire: Pascal Jolivet. Pascal Jolivet is geboren en getogen in de Loire, waar zijn grootvader keldermeester was op Château de Tracy. In 1986 wist hij met een eigen bedrijf zijn droom te realiseren: het maken van zuivere en natuurlijke Sancerre en Pouilly-Fumé. Hij startte als handelaar, maar verwierf 28 hectare eigen wijngaarden in Pouilly-Fumé en Sancerre. De wijnen van Pascal Jolivet vinden hun weg over de hele wereld en prijken in Frankrijk op de wijnkaart van vele sterrenrestaurants.