Ontdek onze verhalen

Very Verdejo Voorjaar – dé druif die in ieder geval op de wijnkaart moet staan

We kunnen het ons niet voorstellen, maar de Verdejo druif was niet altijd zo eigenzinnig en uitgesproken zoals die nu is. Er was weinig ambitie vanuit de wijnboeren om er een top wijn van te maken en de concurrentie vanuit andere wijngebieden bleef uit. De druif deed wat hij deed en viel niet op tussen alle andere Spaanse soorten. Simpel, vrij neutraal en zeker niet spectaculair waren zijn ‘features’. Eind 20e eeuw kwam daar verandering in toen het ‘winemaking’ proces een ontwikkeling door maakte. En wat voor een transformatie: de Verdejo is tegenwoordig ongekend populair en onmisbaar op iedere wijnkaart.

Very Verdejo Voorjaar

Verdejo is voor Spanje, wat Pinot Grigio is voor Italië. Geboren en getogen in de Rueda en de nationale trots van het gebied. Bij Verdejo weet je, ‘what you see is what you get’. Het stukje -verde- uit de naam doet zijn eer aan in de geur en smaak van de wijn. Fris, groenig en grassig met impressies van rijp wit fruit.

De druif is zeer gevoelig voor zuurstof, en daar hadden de wijnboeren in het verleden geen boodschap aan. Dat is nu wel anders, het hele wijnproces is zo op de druif aangepast dat hij van het plukmoment tot in het glas amper in contact komt zuurstof. En daarom is die nu zo lekker fris. Plukken gebeurt vroeg in de ochtend als het nog koel is en de hete zon nog niet op is om de Rueda te verwarmen tot soms wel temperaturen van meer dan 35 graden. De plukkers gaan met hoofdlamp en plastic bakken de wijngaarden in om de druiven te verzamelen. Ze worden in kleine beetjes bij elkaar geplukt, waardoor er weinig kans is op kneuzing en de boel niet direct begint te gisten. Tijdens het vervoer wordt er vaak een ‘deken’ van stikstof gebruikt om de druiven te beschermen tegen zuurstof. Ook tijdens de rest van het wijnproces ligt het ‘zuurstof’ gevaar op de loer. Dankzij de huidige wijnmaaktechnieken en juiste vaten waarin de wijn rijpt, behoren fletse, nietszeggende Verdejo’s tot de verleden tijd.

 

Kent u onze top 3 favoriete Verdejo’s uit de Rueda al?

Lees dan snel Verdejo.. uh verder!

Luna Verde

Oftewel groene maan, wat refereert aan de ‘groene’ verdejo waarvan de druiven in het maanlicht worden geplukt. Een plezierige wijn, met het kenmerkende frisse karakter. Een wijn met in de geur de typische tonen van venkel en wit fruit. Als je ‘m drinkt en proeft, komen impressies van appels en bananen naar voren. En als je dan toch een glaasje neemt, combineer de wijn dan met vistaco’s.

François Lurton Cuesta de Oro Verdejo

François Lurton behoorde tot de eerste wijnbouwers in de jaren ’90 die van de simpele Verdejo afstapte en aan de slag ging met het ontwikkelen van een frisse stijl. En dat is hem gelukt. Zijn Cuesta de Oro Verdejo toont in optima forma de noblesse van deze druivensoort en wordt dan ook tot de beste van de streek gerekend. Dit glas Verdejo is perfect in balans, heeft een intense smaak met frisse impressies van gras en wit fruit. De 92 punten van James Suckling bevestigen wat voor excellente wijn dit is! Wijn spijs? Probeer eens gegrilde inktvis met salsa verde.

Hermanos Lurton Verdejo

Een Verdejo zoals we ‘m kennen. De aanplant van deze wijngaard gebeurde tussen 2005 en 2008 en is dus nog vrij jong. Daarom wordt bij een aantal kleine gecontracteerde wijnboeren druiven bijgekocht om de hoge kwaliteitsstandaard van François Lurton in ere te houden. Deze wijn is perfect als aperitief, een fijne zachte smaak met impressies van wit fruit en venkel. De kleur van de wijn geeft aan hoe toegankelijk drinkbaar die is, helder en bleekgeel. Salut!

 

Ook buiten de populaire Rueda regio zijn er ontzettend goed Verdejo’s te vinden.

Wij bieden er drie aan die u dit seizoen zeker niet mag missen:

Coto Mayor Verdejo is hier een uitstekend voorbeeld van. De wijn wordt gemaakt van 100% Verdejo-druiven van Finca Carbonera – het hoogste gedeelte van de DOCa Rioja. De Verdejo was de Verdejo niet als de wijnmaker hier ook met zorgvuldigheid om moet gaan met de gevoeligheid voor zuurstof van de druif. Dat betekent koude maceratie en fermentatie bij lage temperaturen om alle aromatische potenties te onttrekken. Maar dan heb je ook wat: een prachtige groengele verschijning met een intense tropische neus en een hint van venkel. Een goede zuurgraad, soepel, elegant en verfrissend in de mond. Iets erbij eten? Denk dan aan vis, zeevruchten of pasta’s.

Ook de biologische Campo Bio Verdejo heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De wijn wordt gemaakt van speciaal geselecteerde biologische druiven van de hoogtevlakte van La Mancha. Het frisse en zachte karakter maakt dat deze wijn zich thuis voelt op heel veel plekken en momenten. Rond en fruitig, met een heel klein verleidelijk zoetje. De ideale match? Heerlijk op het terras met een goed boek en een salade geitenkaas.

Uit Castilla La Mancha komt de Crin Roja Verdejo. De perfecte huiswijn als je het ons vraagt. Lekker als aperitief, maar ook goed te combineren met bijvoorbeeld een zalmcarpaccio. De fermentatie van de wijn vindt gedurende 15 dagen plaats en om de smaak voller en krachtiger te maken rijpt de wijn op droesem. Het resultaat? Een frisse wijn met bloemenaroma’s en een fruitige smaak.

Genoeg keuze! Al dan niet uit de populaire Rueda regio, maar één ding is zeker: de Verdejo heeft een vast plekje naast de vertrouwde Sauvignon Blancs en Chardonnays op de wijnkaart weten te bemachtigen.

 

Meer informatie of bestellen?

Neem dan contact op met uw rayonmanager of met onze verkoopafdeling!